Izlet krvodajalcev na Koroško

RKS - OZ Novo mesto je svoje zveste krvodajalce, ob svetovnem in slovenskem dnevu krvodajalstva, 4. juniju, tudi letos popeljal na izlet. Ker je za večino Koroška bolj malo raziskana, so se v soboto, 9. junija, odpravili v ta konec Slovenije. Z njimi je šla tudi Silva, ki sicer izhaja iz teh koncev, zato jih je vodila po izbranih krajih, nekaj pa so jih bežno spoznali med vožnjo z avtobusom.

Pot jih je vodila preko Ljubljane, prvi daljši postanek so imeli v Slovenj Gradcu, kjer so si ogledali cerkev Sv. Jurija z znamenitim steklenim dnom in s svetiščem iz 9. stoletja, ki spada med najstarejše sakralnime objekte v Sloveniji. Prav zanimivo je bilo obuti pripravljene copate in se sprehoditi po steklu, kar vsakemu obiskovalcu nudi pristen stik s preteklostjo.

Nato so se po dolini reke Mislinje peljali do Dravograda in čez reko Mežo do kraja Libeliče. Največja znamenitost v Libeličah sta kostnica in cerkev Sv. Martina. Najprej so se posedli v cerkvi iz leta 1106, ki je bila nekoč sedež župnije. Lokalni vodič jih je z zanimivim pripovedovanjem popeljal po zgodovini kraja in plebiscitnih dogodkih, temu je sledil ogled kostnice oz. pokopališke kapelice s kostmi v kletnem prostoru  iz prve polovice 12. stoletja. V župnišču na koncu vasi se nahaja muzej, v katerem sta črna kuhinja in stalna razstava o koroškem plebiscitu, pogledali pa so si tudi etnološko zbirko.

Pot so nadaljevali do Šentanela, kjer so imeli na turistični kmetiji Marin Miler tipično koroško kosilo (ižino) z njihovim moštom (jabolčno vino). Postanek jim je vsem dobro del in od tam smo pot nadaljevali skozi Mežico do Črne na Koroškem, kjer so si ogledali rudarski muzej na prostem, etnološko zbirko o življenju in bivalni kulturi prebivalcev in razstavo Olimpijci iz Črne na Koroškem, saj je kar 7 udeležencev olimpijskih iger izhajalo iz tega kraja.

Polni novih in prijetnih vtisov o lepotah Koroške so se v večernih urah vrnili domov. Čestitke vsem krvodajalkam in krvodajalcem ob njihovem prazniku.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.