Jesen je lepša ob morju 2

»Dan smo začeli z jutranjo telovadbo, kjer smo si nabrali moči za obiranje oljk. Nabrali smo jih kar 150 kg. Popoldan smo se odpravili na pohod v Resljev gaj. Ostali pa smo smejalne mišice krepili ob pantomimi. Po večerji je sledil kino večer. Film z naslovom Poletje v školjki.«

Samo ugibamo lahko, koliko pripovedi o takšnih doživetij bodo po vrnitvi v domače okolje s svojci in prijatelji delili starostniki, ki preživljajo lepe oktobrske dneve v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič. Prva skupina je letovala od 9. do 16. oktobra, drugi, ki je v MZL RKS Debeli rtič prispela 21. oktobra, pa počitniški dnevi pravkar prinašajo nova in nova doživetja. Strokovne službe v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič so za obe skupini starostnikov, pozorno in predvsem zelo poznavalsko pripravile animacijski program, kjer vsakdo najde nekaj zanimivega zase.

zdravstveni program zanima prav vse, mnogi komaj čakajo na eno od vodenih vadb v vodi in na suhem, turnirji v namiznem tenisu in namiznem nogometu ter pikadu v mnogih prebudijo tekmovalno žilico, ustvarjalnost pa dobi krila na številnih delavnicah. Pravilna prehrana je pomembna v vseh življenjskih obdobjih in ker se naše potrebe z leti spreminjajo, vlada veliko zanimanje za skrivnosti zdrave kuhinje, ki jo med brezplačnimi tedenskimi počitnicami spoznavajo z Emilijo Pavlič.

Med druženjem in spoznavanjem novih stvari čas hitro mine

»Včerajšnji dan smo začeli z jutranjo telovadbo. Obiskali so nas študentje Fakultete za turistične študije. Skupaj smo izdelovali svečnike in zlagali origami (ribico in knjižno kazalo). Po kosilu smo skupaj lovili sončne žarke na terasi. Izvedli smo še tapkanje in turnir v namiznem tenisu,« so danes povedali generalni sekretarki RKS Renati Brunskole, ki se jim je pridružila med kosilom in povedala, da želimo v Rdečem križu Slovenije prispevati svoj delež h kakovosti življenja starejših ljudi, saj brez naše pomoči mnogi med vami nikoli ne bi videli morja. Dodala je še: »Sočasno hočemo pokazati, da so starejši ljudje pomemben vir družbe, zlasti pri delu Rdečega križa. Vemo, da starejši ko smo, več zdravstvenih težav imamo in počitnice ob morju dobro denejo. Na žalost pa veliko starejšim pokojnina ne omogoča takšnih počitnic kot jih v teh sončnih dneh preživljate v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič, kjer je poleg skrbi za zdravje zelo pomembno tudi druženje, tkanje novih prijateljskih vezi in spoznanje, da je pri nas še veliko dobrih in prijaznih ljudi, ki drug drugemu namenimo lepo besedo."

Med mnogimi aktivnostmi namreč vsak poišče svojo, kjer se je najbolje počutil, množična udeležba na prav vseh dejavnostih pa sama po sebi priča o tem, da takšne počitnice zelo pomembne. Toliko bolj, ker se pri tem zelo zabavajo. »»Organizirali smo izlet z ladjico v mesto Koper. Ustvarili smo tudi knjižni kotiček, kjer so si lahko udeleženci knjige izbrali in jih odnesli domov. Naši gostje so se kratkočasili ob čajankah, petju, pikadu, biljardu, namiznem nogometu, sprostitvenih delavnicah (joga, tapkanje), pantomimi in kričaču. Zadnji dan smo podelili priznanja in jih obdarili, za kar je poskrbelo naše spremljevalno osebje,« o prejšnji izmeni pove mag. Ana Žerjal, vodja MZL RKS Debeli rtič.

Osemdesetletna udeleženka letovanja, ki je otroštvo preživela ob Savi, kjer ni upala v vodo zaradi strahu, da jo bo odnesla pa je dejala: "Voda dobro dene. Po plavanju sem zelo sproščena. Zelo sem hvaležna, da so me prijateljice, ki sem jih tukaj spoznala opogumile, vaditelj pa me je tako usmerjal , da je bilo vse zelo enostavno.«

Na počitnice z namenskimi sredstvi FIHO in prispevki dobrodelnih akcij

Po teden dni brezplačnih počitnic bo oktobra letos v MZL RKS Debeli rtič v dveh izmenah, preživelo skupaj 183 starejših iz RKS OZ Celje, Cerknica, Domžale, Gornja Radgona, Hrastnik, Izola, Laško, Lendava, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Mozirje, Murska Sobota, Ptuj, Slovenske Konjice, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, , Ajdovščina, Brežice, Grosuplje, Idrija, Kočevje, Krško, Logatec, Nova gorica, Postojna, Ribnica, Sevnica, Sežana, Tolmin, Velenje in Vrhnika.

Zanje je Rdeči križ Slovenije zagotovil namenska sredstva FIHO in sredstva, ki so jih dobrosrčni ljudje v ta namen darovali med humanitarnimi akcijami »Peljimo jih na morje!« in dobrodelnim koncertom.

Rdeči križ Slovenije

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.