Na Vranskem dobili najboljšega mladega voznika 2018

Danes, v četrtek, 24. maja 2018 se je na Vranskem odvijal finale letošnjega izbora najboljšega mladega voznika Slovenije. Zmagovalec je postal Klemen Pongarčič, ki je uspešno prestal vse – teoretične in praktične preizkuse ter se na podlagi znanja in izkušenj uvrstil v finale in se najbolje odrezal. Poleg laskavega naslova, je zmagovalec za eno leto prejel v uporabo tudi novo Ford Fiesto.

Izbor Najboljši za volanom je namenjen mladim, ki so še posebej ranljiva skupina v cestnem prometu. Zaradi svojega mladostniškega značaja, neizkušenosti, težnje po raziskovanju in drznosti so pogosto udeleženi v prometnih nesrečah, v katerih nemalokrat pride do poškodb. Da bi spodbudili in nagradili najboljše mlade voznike, ki znajo biti tudi varni in odgovorni, AMZS organizira izbor najboljšega mladega voznika, ki je sestavljen iz več delov.

Preizkus se začne s pisnim delom, ki poteka preko spleta. Letos je bilo rešenih kar 3.731 testov, kar je več kot podvojitev lanskega števila. Sledi praktični del, v katerem se udeleženci preizkusijo v šestih vajah, ki jih zasnujejo AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije ter vključujejo preizkus vozniških spretnosti, poznavanja avtomobila, elementov varne vožnje in nudenja prve pomoči.

Polfinale je potekal teden dni pred finalom – v četrtek, 17. maja 2018. Od tu se je deset najboljših: Klemen Pongračič, Uroš Zagoranski, Gašper Colja, Gal Krajčič, Anže Rojec, Žan Turkovic, Uroš Šinkovec, Amadej Stošič, Jaka Kralj in Jan Balažic uvrstilo v finale, v katerem se je najbolje odrezal Klemen Pongarčič.

Zmagovalec se je domov odpeljal z novo Ford Fiesto z bogatim paketom opreme Titanium. Nagrade so dobili tudi drugi finalisti, ki so prejeli Petrolove vrednostne kartice, kamero Garmin Dash Cam 55, pametno športno zapestno uro, Garmin vivosport, bon za avtomobilsko zavarovanje pri Zavarovalnici Sava in AMZS darilne bone.

Z izborom Najboljši za volanom želi AMZS skupaj s partnerji projekta mlade voznike in voznice spodbuditi k razmišljanju o varni vožnji. Mlade, ki so še posebej ranljiva skupina v cestnem prometu, želijo spodbuditi k razmišljanju o nevarnostih in pasteh vožnje. Zaradi svojega mladostniškega značaja so namreč prav mladi pogosto udeleženi v prometnih nesrečah, v katerih pride tudi do poškodb.  S projektom Najboljši za volanom bi jih radi spodbudili tudi k prenašanju svojega znanja na vrstnike in s tem širjenju dobrih praks in odgovornosti med vožnjo.  Ta projekt je sicer del širše in globalne zaveze FIA, ki spodbuja številne preventivno izobraževalne projekte avtomobilskih klubov, ki so usmerjeni v zagotavljanje aktivnosti za večjo varnost ranljivejših udeležencev v prometu in doseganju skupnega cilja – večje varnosti svetovnih, evropskih in nacionalnih cest, pa tudi del programa »Desetletje za večjo varnost cest 2010–2020«, ki poteka pod okriljem Organizacije združenih narodov.

Finala in razglasitve najboljšega mladega voznika so se udeležili tudi Anton Breznik, predsednik AMZS; Matjaž Leskovar, sektor prometne policije pri GPU; Alojz Kovačič, član glavnega odbora RKS in predsednik Komisije RKS za PP in predsednik Komisije RKS za pripravljenost in ukrepanje v primeru naravnih in drugih nesreč, Robert Gril, vodja sektorja za izpitne centre iz Agencije RS za varnost prometa, mag. Marta Novak iz Zavoda RS za šolstvo in Aleš Ojsteršek, vodja sektorja za razvoj in izobraževanja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

RKS ob tej priložnosti čestita vsem finalistom, ki so dokazali, da je poznavanje elementov varne vožnje in s tem povezanih spretnosti, poznavanje avtomobila in znanje nudenja prve pomoči nujno za to, da smo v cestnem prometu vsi udeleženci bolj varni. RKS bi ob tem izpostavil, da je prav znanje nudenja prve pomoči pogosto zanemarjeno in da bi bilo potrebno omenjeno znanje pogosteje obnavljati. Želimo si, da bi bilo obnavljanje znanja prve pomoči stalna praksa, saj bi s tem povečali tudi verjetnost, da bodo udeleženci ali očividci v primerih, ko pride do prometnih nesreč, brez strahu, predsodkov in pomislekov nudili prvo pomoč. S tem večamo varnost vseh nas in obenem mlade vzgajamo v odgovorne udeležence cestnega prometa, saj bodo prav ti mladi čez nekaj let prevladujoča skupina voznikov motornih vozil.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.