Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije

Vsako leto od 1. do 7. novembra poteka Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije, ko so na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije (Ur.l. RS, št. 7/93, 79/2010) na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije v prodaji doplačilne znamke (1.800.000), na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice (25.000).

Nakup doplačilnih znamk in vozovnic je obvezen, vrednost znamke in doplačilne vozovnice pa na podlagi 28. člena Zakona o RKS in sklepa Vlade RS (štev.: 426-4/2017-3, z dne 20.4.2017) za leto 2017 znaša 0,17 EUR.

Sredstva, zbrana s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic v Tednu solidarnosti, se stekajo v Sklad solidarnosti Rdečega križa Slovenije in so namenjena pomoči ljudem ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega oz. takojšnji pomoči posameznikom in družinam ob manjših nesrečah (požari, poplave, plazovi, ...).

»Teden solidarnosti je priložnost, da se spomnimo pomena solidarnosti kot temeljne vrednote posameznika in socialne države in pokažemo, da solidarni ljudje pomagamo drugim ljudem in verjamemo, da bodo tudi drugi ljudje pomagali nam, če bomo potrebovali njihovo pomoč. Še posebej ob nesrečah je stiska prizadetih stiska nas vseh«, je ob letošnjem tednu solidarnosti povedal dr. Dušan Keber, predsednik Rdečega križa Slovenije.

Rdeči križ Slovenije kot nosilec javnih pooblastil za prvo pomoč, za pripravljenost ter ukrepanje ob nesrečah in iskanje pogrešanih preko območnih združenj, ekip prve pomoči in službe za iskanje pogrešanih zagotavlja osnovno humanitarno in materialno pomoč. V letu 2016 je bilo z izvedbo Tedna solidarnosti zbrano 195.684 evrov. V skladu s pravilnikom se 30 odstotkov sredstev uporablja za enkratne finančne pomoči ob nesrečah manjšega obsega na lokalni ravni. Tako je bilo od namenjenih 58.705,28 evrov za zagotavljanje nujno potrebne pomoči iz tega sklada za pomoč družinam in posameznikom ob manjših nesrečah v Sloveniji kot so požari, zemeljski plazovi ipd. porabljeno 53.325,36 evrov.

70 odstotkov, to je 136.978,98 evrov, je bilo namenjenih za zagotavljanje pomoči ob nesrečah večjega obsega na nacionalni ravni, ker pa večjih naravnih nesreč lani v Sloveniji ni bilo, sredstva ostajajo v Skladu solidarnosti RKS.

Za pravilnost postopkov in razdelitev sredstev skrbijo Komisija Sklada solidarnosti, Nadzorni odbor Rdečega križa Slovenije, Upravni odbor Rdečega križa Slovenije in Glavni odbor Rdečega križa Slovenije.

Foto: Aleš Černivec

.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.