Ustanovljen Krajinski park Debeli rtič

Območje Debelega rtiča, ki obsega polotok med zalivoma Valdoltra in Sv. Jernej, zaliv Sv. Jerneja in pas morja med zalivoma, je bilo razglašeno za Krajinski park Debeli rtič.

Območje Debelega rtiča je eno od redkih še vedno naravno ohranjenih delov slovenske obale. Blizu MZL-ja se nahaja značilen flišni klif, ki velja za pomembno naravno znamenitost in je sedaj del krajinskega parka. Ta obsega še morsko obrežje in sklade podvodnega grebena. Leta 1991 je bilo ožje območje s flišnim klifom in abrazijskim spodmolom razglašeno za naravni spomenik, s soglasno podporo občinskih svetnikov pa je za krajinski park sedaj razglašeno širše območje Debelega rtiča. Območje je razdeljeno na tri varstvena območja: ogroženost rastlinskih vrst, ogroženost živalskih vrst in obstoječa raba in urbaniziranost.

Na občini so še zapisali, da so v javnih razpravah izmenjali stališča z vsemi deležniki. Deležniki so v ustanovitvi parka po navedbah občine Ankaran prepoznali priložnosti za vzdržen razvoj, ohranitev kakovosti naravnega okolja in trženje produktov ter storitev z višjo dodano vrednostjo.

 

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.