Vaja Pohorje 2017

Na območju krožne kabinske žičnice na Mariborskem Pohorju je med spodnjo postajo in četrtim stebrom je 4. novembra 2017 potekala obsežna regijska vaja zaščite in reševanja. Po scenariju vaje na pobočje Pohorja strmoglavi manjše letalo in pri tem zadene jeklenico krožne kabinske žičnice, ki se sname s stebra, v gondolah, od katerih ena pade na tla, pa ostane ujetih več potnikov. Merd 250 sodelujočimi iz mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje, občinske Službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje, policije, ekip nujne medicinske pomoči, gasilcev, gorskih reševalcev in zaposlenih v javnem podjetje Marprom, ki je upravljavec žičniških naprav na Mariborskem Pohorju, je sodelovalo 12 članov dveh ekip prve pomoči RKS-OZ Maribor, ki so med vajo obravnavali in oskrbeli 28 poškodovanih oseb. Vse skupaj pa so s Pohorja uspešno rešili 40 oseb.

Gasilci, reševalci, gorski reševalci, tudi policisti in vodniki psov so imeli polne roke dela. Zaradi zahtevnosti terena in njegove dostopnosti ni manjkalo izzivov, a so domala vse uspešno rešili.  "Vse službe so pokazale visok nivo usposobljenosti, predvsem pa sem zadovoljna tudi, da se nihče ni poškodoval," je takoj po zaključku vaje za Večer dejala Ivana Grilanc, vodja mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje.

Namen vaje »Mariborsko Pohorje 2017« je bil, da se preveri in izboljša pripravljenost za učinkovito in usklajeno delovanje različnih sil za zaščito, reševanje in pomoč ob nesrečah. Andrej Verlič, koordinator v Marptomu, pa je dodal: "Ta vaja dokazuje, da so vse službe odzivne, da so v stanju hitro pristopiti k reševanju. Dejstvo je, da vsega tega Marprom, kot upravljavec, ne bi uspel, če ne bi imel na razpolago tudi ekip drugih služb, ki so usposobljene za reševanje."

 

 

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.