Zaključek akcije Stara plastenka za novo življenje

vrednostni bon za nakup UZ naprave za novorojenčke

Rdeči križ Slovenije v sodelovanju z Dinos d.d., Ekošolami, revijo Bogastvo zdravja in Unirec-om ponosno zaključuje letošnji projekt zbiranja plastenk Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje. Gre za projekt, ki mlade nagovarja k ekologiji in dobrodelnosti in s tem spodbuja ekološke in humanitarne prakse.

Projekt je namenjen zmanjševanju odpadnih snovi oziroma recikliranju odpadnih PET plastenk in je del sklopa Plastenka za plastenko. Mlade ozavešča o krožnem gospodarstvu in njegovem pozitivnem vplivu na okolje. Plastenk po uporabi ne zavržemo, ampak jih ponovno uporabimo, s čimer pozitivno vplivamo na okolje in zmanjšujemo količino škodljivih snovi. To je primer naprednejše oblike krožnega gospodarstva, saj ima reciklirani izdelek enako uporabno vrednost kot vir surovine, iz katerega je izdelan.

Projekt mlade spodbuja tudi k dobrodelnosti, saj je bilo mogoče s poslanim sporočilom prispevati 1 evro. Sredstva so se v humanitarni namen zbirala pri RKS in so v letu 2018 namenjena Splošni bolnišnici Murska Sobota za sofinanciranje ultrazvočne naprave srca za novorojenčke.

Otroci in mladi so plastenke tudi letos zbirali in ločevali v vrtcih, šolah in na fakultetah med 22. marcem in 22. aprilom – Svetovnim dnevom Zemlje. Šola, ki je zbrala največ plastenk na posameznega učenca in zato prejela prehodni pokal in uporabno nagrado je OŠ Dolenjske Toplice. Prav tako so v projektu sodelovala številna podjetja, obrtniki, javne in druge ustanove ter posamezniki, ki so odpadne plastenke ločevali in zbirali sami. Zbrane plastenke so odpeljali v Dinosove zbirne centre.

Deset najboljših šol in vrtcov pri zbiranju odpadkov: OŠ Fokovci, OŠ Polzela in PŠ Andraž, OŠ 27. julija, vrtec Čebelica Šentjernej – enote Živžav, Gradiček in Muca Copatarica, OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, OŠ Kobilje in OŠ Fara.

Prireditve in slovesnosti so se udeležili generalna sekretarka RKS Renata Brunskole, vodja akcije ga. Jelena Jerin, predsednica društva Tandem ki je podelila pokal in direktor Unireca in Dinosa d.d. g. Goran Ambrož, ki je dr. Bojanu Korošcu, direktorju Splošne bolnišnice Murska Sobota podaril bon v vrednosti 3.686 evra.

Vsi sodelujoči v projektu smo tudi v letošnjem letu dokazali, da skupaj zmoremo neverjetne stvari. Projekt smo uspešno izpeljali že četrto leto zapored. V njem je sodelovalo preko 140 slovenskih vrtcev, šol in drugih organizacij, ki so zbrale več kot 10.000 kilogramov odpadnih plastenk. Veseli smo, da bo tako velika količina plastenk predelana in ponovno uporabljena.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.