Zmaga na vsak način

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je predstavil pretresljiv video o človeških žrtvah zaradi neupoštevanja Ženevskih konvencij

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je 31. oktobra 2016 objavil kratek video v obliki oglasa, ki prikazuje, kako strašna je cena ignoriranja  Ženevskih konvencij, saj jo ljudje plačujejo s svojimi življenji. Z videom želi ICRC prispevati k ozaveščanju o mednarodnem humanitarnem pravu. 60-sekundni video z naslovom "Zmaga na vsak način ", vsebuje  resnične posnetke iz konfliktov po vsem svetu in gledalce vodi na potovanje iz utopičnih sanj v humanitarno nočno moro. Nedvodmno je to doslej najbolj pretresljiva ICRCjeva kampanja.

"Bombardiranje bolnišnic, množično razseljevanje civilistov in spolno nasilje so postali skorajda vsakdanjost v vojni," je ob predstavitvi videa dejal predsednik ICRC, Peter Maurer. "Človeško trpljenje v konfliktu ni nič novega. Ampak vsi skupaj se na to neustrezno odzivamo. Premalo  držav, premalo vojsk in premalo oboroženih skupin je ostalo zvestih temeljnim človekovim vrednotam, ki so zapisane v Ženevskih konvencijah. Kadar je kršeno  mednarodno humanitarno pravo, na koncu vsi, brez izjeme, plačamo ceno."

Video/oglas na začetku prikazuje utopično sanje, posnetke navidez varne in uspešne družbe, Ki jim sledijo posnetki kršitev mednarodnega humanitarnega prava- bombardiranje šol in bolnišnic, poniževanje zapornikov in uporaba kemičnega orožja. Vse do prizorov uničenja in obupa koncu filma.

"Ženevske konvencije temeljijo na načelu, da imajo vojne meje in te meje so danes enako potrebne, kot so vedno bile," je  povedala direktorica mednarodnega prava in politike v ICRC, Helen Durham. "Vse države sveta so podpisale Ženevske konvencije, ki prepovedujejo napade na zdravstvene ustanove, mučenje in slabo ravnanje z zaporniki. Tisti, ki imajo moč zaustaviti takšno prakso, imajo tudi zakonsko dolžnost, da to storijo. Ženevske konvencije pomagajo ohranjati našo človečnost v času konflikta. Kaj nam še ostane, če to izgubimo?"

Gledalci filma so povabljeni, naj obiščejo therulesofwar.org, kjer se lahko podrobneje seznanijo z Ženevskimi konvencijami. Oglas bo na Facebooku in drugih družbenih medijih. Nastal je v sodelovanju z globalno marketinško in tehnološko agencijo DigitasLBi in z agencijo za vključevanje poKitcatt NOHR.

Ženevske konvencije so skupek pravil, oblikovan leta 1949, ki varuje ljudi po vsem svetu pred grozotami vojne. Ratificirale so jih vse države sveta (196), zaradi česar so splošno zavezujoče.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.