Aktualno

Aktualno

Mineva uspešno leto, kar spodbuja za delo vnaprej

Kranjski KORKi odločeni ostati zaupanja vreden sogovornik

V torek, 28. novembra 2017, so se v prostorih Mestne občine Kranj na rednem letnem posvetu srečali predsedniki in predsednice krajevnih organizacij RKS-OZ Kranj. Predsednik RKS-OZ Kranj Marjan Gantar je v uvodni besedi poudaril, da mineva uspešno leto, ki so ga zaznamovale številne uspešno izvedene aktivnosti na različnih področjih, tako na socialnem, v krvodajalstvu, prvi pomoči, humanitarnih vsebinah kot tudi v prostovoljstvu.

Osrednji gost, strokovni sodelavec za področje krvodajalstva v Zvezi združenj RKS Boštjan Novak, je uvodoma poudaril, da se za prihodnost krvodajalstva v Sloveniji ni bati, saj vsako leto k darovanju krvi pristopi več novih mladih krvodajalcev, kot jih s krvodajalskim poslanstvom preneha zaradi zakonskih starostnih omejitev. Predstavil je še poudarke krvodajalstva za leto 2018, kjer prevladujejo terenske krvodajalske akcije in seveda ciljno klicanje krvodajalcev glede na potrebe krvi Zavoda za transfuzijsko medicine, po točno določeni krvni skupini. RKS-OZ Kranj bo v letu 2018 organiziralo kar 12 redni terenskih krvodajalskih akcij, kar pomeni da bomo krvodajalkam-cem možnost darovanja krvi, čim bolj približali glede na njihovo domače okolje.

V Sevnici že petič stopili skupaj

in zbrali za 540 kompletov pomoči

RKS-OZ Sevnica je v sodelovanju s KŠTM Sevnica v četrtek, 23. novembra pripravilo že peti dobrodelni koncert. Z zbranimi sredstvi bodo kupili pakete pomoči za tiste svoje so-občane in družine, ki potrebujejo takšno pomoč. Trenutno je na seznamu RKS-OZ Sevnica 891oseb, ki prejemajo pomoč, kar pomeni, da skupaj z njihovimi družinskimi člani, Rdeči križ Sevnica pomaga skoraj 1.600 občanom. Zato so verseli dejstva, da so z vstopnino, finančnimi donacijami ter srečelovom zbrali 7.150 €, kar je več kot lani in bo zadostovalo na nakup 540 kompletov pomoči, sestavljenih iz prehrambenega paketa, pralnega praška in toaletnega kompleta.

Ker nam je mar

Novomeški osnovnošolci ustvarili čudovite razglednice

RKS-OZ Novo mesto je na začetku šolskega leta 2017/18 za osnovnošolce razpisalo likovni natečaj za razglednice z naslovom "Ker nam je mar" in tako osnovnošolce od prvega do devetega razreda spodbudilo k razmišljanju o humanitarnosti in pisanju sporočil, ki bi polepšali dan prejemnikom prehranskih paketov. Likovna naloga naj bi  bila prilagojena razvojni stopnji učencev, sporočilo kar najbolj  izvirno in skladno z risbo, tehnična izvedba primerna.

Uveljavite davčno olajšavo! Donirajte za humanitarne in dobrodelne namene!

Rdeči križ Slovenije pomaga stotisočem ljudem, ki živijo pod pragom revščine, omogoča počitnice otrokom iz deprivilegiranih družin in s svojimi stotimi ekipami prve pomoči in več kot deset tisoč prostovoljkami in prostovoljci sodeluje s skupnostjo pri blaženju posledic naravnih in drugih nesreč.  

Da smo ves čas pripravljeni, potrebujemo poleg časa in pripravljenosti naših prostovoljcev tudi sredstva za opremo, za prehranske pakete, za denarne pomoči in za minimalno logistiko. Vaš prispevek bi nam veliko pomenil, pri čemer bi vas radi spomnili, da za vas ne bi predstavljal nikakršnega stroška.

Pomagajmo družini Rajk

RKS-OZ Novo mesto nadaljuje s humanitarno akcijo za pomoč družini Rajk. V času projekcije filma Družina na Liffu so prostovoljne prispevke zbirali tudi v Cankarjevem domu in Kinodvoru, kjer so obiskovalci prispevali 685,00 evrov, skupaj z APT smo zbrali 1240,00 evrov. Denarna nakazila prihajajo tudi od posameznikov in podjetij. V RKS-OZ Novo mesto so še posebej veseli veseli materialne pomoči pri obnovi hiše, ki jo donirajo podjetja Tilia, Jeklotehna Špoljar, As invest iz Novega mesta in Stanovanjski servis iz Dobindola. Lastnik servisa Uroš Urbančič je povedal: »Za akcijo sem slišal po radiu. Ker smo se s prijatelji že večkrat pogovarjali, da bomo nekomu dobrodelno obnovili vodovodno instalacijo in kopalnico, smo ponudili pomoč družini Rajk.«

Delo z mladimi je ključna inesticija za sedanjost in prihodnost

Posvet mentorjev krožkov RKS

Človečnost in vrednota solidarnosti se začneta oblikovati že v zgodnjem otroštvu in se utrjujeta skozi preostala obdobja mladosti. Strokovnjaki pravijo, da je pri tem ključna skrb za razvoj otrok in mladostnikov. V Rdečem križu Slovenije so tako mentorice in mentorji krožkov Rdečega križa, ki med mlade širijo vrednote Rdečega križa v okviru krožkov ter delavnic, nosilci sprememb, ki bodo trajale skozi vse življenje in bodo pomembno zaznamovale skupnost, kjer živimo. Mladi v Rdečem križu Slovenije poleg krepitve prostovljske mreže prinašajo večji obseg humanitarnih storitev, kar pomembno krepi lokalne skupnosti.  

V poklon življenju

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

Zavod Varna pot pod okriljem Organizacije Združenih narodov (OZN), Svetovne Zdravstvene organizacije (WHO) ter Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (FEVR), 19. novembra že tradicionalno, tokrat enajstič zapored, obeležuje in organizira aktivnosti ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč. Na ta dan se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci.

Geslo letošnjih mednarodnih aktivnosti je poziv k zmanjšanju števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah za 50% do leta 2020.V Sloveniji aktivnosti potekajo pod sloganom V poklon življenju.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč predstavlja pobudo in poziv državam k izvedbi nacionalnih programov za zagotavljanje prometne varnosti. Povezuje žrtve prometnih nesreč po vsem svetu in družbi sporoča, da so čisto vse posledice prometnih nesreč nesprejemljive.

Francesco Rocca je novi predsednik gibanja

Generalna skupščina Rdečega križa in Rdečega polmeseca je izvolila novega predsednika, štiri podpredsednike in glavni odbor

G. Rocca prihaja na čelo gibanja v kritičnem trenutku za gibanje in širšo humanitarno skupnost.

Predstavniki 178 nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki sodelujejo na generalni skupščini gibanja v Turčiji, med njimi sta tudi predsednik RKS dr. Dušan Keber in generalna sekretarka RKS Renata Brunskole, so v ponedeljek, 6. novembra 2017, izvolili novega predsednika Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC). Med štirimi kandidati so izvolili Francesca Rocca, italijanskega odvetnika in humanitarca.

Po izvolitvi se je novi predsednik poklonil pogumu in predanosti prostovoljcev Rdečega križa in Rdečega polmeseca po vsem svetu, ki si po njegovem mnenju zaslužijo večjo podporo, zato bo med svojim mandatom posebno pozornost namenil prav zagotavljanju večje podpore prostovoljcem.

"Prostovoljcem dolgujemo spremembo in okrepitev naši zmogljivosti," je dejal. "Vprašanje celovitosti in neoporečnosti gibanja je med prvimi stvarmi, ki se jim bom posvetil. To dolgujemo našim prostovoljcem, ki vsak dan tvegajo svoja življenja. Dolgujemo skupnostim, ki nas prosijo za pomoč, ko ne more pomagati nihče drug. In dolgujemo ljudem po vsem svetu, ki Rdeči križ in Rdeči polmesec vidijo kot znaka upanja."

Pomagajmo družini Rajk

RKS-OZ Novo mesto s humanitarno akcijo za obnovo hiše in psihosicialno pomoč

Družina Rajk iz Podhoste pri Dolenjskih Toplicah je zaradi svoje drugačnosti posebna družina. Mama Alenka, pokojni oče Boris in sin Mitja so posebni, sin Matej bi lahko živel normalno življenje, če ga odraščanje v drugačni družini ne bi zaznamovalo in izločilo. Družina živi v več kot 200 let stari hiši, ki nezadržno propada. Režiser Rok Biček je družino spremljal, snemal in ji pomagal skoraj 10 let. Tako je nastal impresiven in vznemirljiv dokumentarni film Družina, ki, nagrajen v Locarnu in Portorožu, začenja pot v slovenske kinematografe in na tuje festivale. Alenka Sivka, novinarka Zarje, se je po ogledu filma odpravila k družini in v reviji objavila članek Življenje pretresljivejše od filma.

Lastniki hiše so vsi trije Rajkovi. Alenka je invalidska upokojenka, Mitja obiskuje VDC v Novem mestu, Matej že nekaj mesecev dela v TPV na Suhorju. Hiša je potrebna celovite obnove, a si je s svojimi prihodki ne morejo privoščiti. Z denarjem od filma in kreditom so zamenjali streho, za vse ostalo je zmanjkalo denarja. Hiša ni vzdrževana, tlaki, zidovi, vodovodna in električna napeljava so v razsulu, prav tako oprema. Tudi centralna kurjava ni priključena, čeprav so cevi napeljane in v kleti postavljena nova peč. Videti je, da si družina prizadeva za boljše življenjske pogoje, a je celovita obnova, ocenjena na 41.657,18 evrov, zanje prevelik zalogaj.

V Kranju krvodajalcem več kot 525 priznanj

RKS-OZ Kranj pripravilo krvodajalsko proslavo v občini Naklo

V organizaciji RKS-OZ Kranj je bila v petek 3.11.2017 redna letna krvodajalska proslava, na kateri smo podelili priznanja zaslužnim krvodajalcem in prostovoljcem. Proslava je bila tokrat v občini Naklo v osnovni šoli Naklo.

Na krvodajalski proslavi, ki združuje krvodajalce in prostovoljce iz RKS OZ Kranj, smo vsem jubilantom – krvodajalcem in zaslužnim prostovoljcem, podelili priznanja in zahvale za minulo delo, v obdobju od 1.7. 2016 do 30.6.2017. Skupno je krvodajalska priznanja, za različno število darovanj krvi in krvne plazme, prejelo 525 krvodajalcev in 32 prostovoljcev, ki so prejeli bronasta, srebrna in zlata priznanja.

©2018 Rdeči križ Slovenije Izdelava: Kabi d.o.o.

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo.
Obvezni piškotki – Posamezni piškotki so nujni za delovanje spletne strani in jih ni moč onemogočiti.
Statistika – Dovoljujem anonimno spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Rdeči križ Slovenije