Aktualno

Aktualno

Vaja Pohorje 2017

Na območju krožne kabinske žičnice na Mariborskem Pohorju je med spodnjo postajo in četrtim stebrom je 4. novembra 2017 potekala obsežna regijska vaja zaščite in reševanja. Po scenariju vaje na pobočje Pohorja strmoglavi manjše letalo ...

Moč človečnosti

Generalna skupščina in svet delegatov gibanja RKRP

Od 6. do 11. novembra bodo voditelji nacionalnih društev, Mednarodne federacije in Mednarodnega odbora Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Antaliji v Turčiji razpravljali in se soočili z današnjimi najbolj perečimi humanitarnimi vprašanji ter določili smernice prihodnjega delovanja gibanja. Najprej bo od 6. bo 8. novembra zasedala 21. Generalna skupščina Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki je najvišji organ odločanja in se sestaja vsaki dve leti, 9. novembra bo potekal forum gibanja, nato pa bodo 10. in 11. novembra nadaljevali delo v svetu delegatov. Vsa srečanja potekajo pod naslovom »Moč človečnosti«. Med delegati 190 nacionalnih društev zastopata Rdeči križ Slovenije predsednik RKS dr. Dušan Keber in generalna sekretarka RKS Renata Brunskole.

Na generalni skupščini bodo letos izvolili novega predsednika, podpredsednika in člane upravnega odbora gibanja ter podelili medalji Henryja Dunanta, ki ju bosta prejela Arthur Agany Poole, koordinator Rdečega polmeseca Sudana za južni Sudan in prof. Michael Bothe, profesor javnega prava na Univerzi Johann Wolfgang Goethe v Frankfurtu in nekdanji predsednik mednarodne humaniatrne komisije za ugotavljanje dejanskega stanja (IHFFC).

Novi predsednik gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca bo s svojo vizijo prevzel vodstvo gibanja v kritičnem trenutku, ko se humanitarne organizacije odzivajo na mnoge zelo kompleksne globalne probleme in se soočajo s hitro spreminjajočo se humanitarno krajino ter z vse večjimi razsežnostmi humanitarnih kriz. Generalna skupščina se tokrat sestaja v času, ko aktualnih humanitarnih potreb ne moremo primerjati z ničemer že znanim, kar je spodbudilo nastajanje nove strategije za delo Mednarodne federacije in nacionalnih društev gibanja. Svet se je spremenil hitreje kot si je kdorkoli kdajkoli lahko predstavljal in humanitarno delo mora slediti temu tempu z vključevanjem novih tehnologij, inovativnih finančnih modelov in krepitvijo svojega delovanja na najbolj osnovni ravni družbe.

Vsak počitniški dan kaj novega

Debeli rtič, kot otroci ljubkovalno imenujejo Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič, je od danes prizorišče prav posebnega otroškega živ žava, ki oznanja, da so po nekaj tednih učenja na vrsti počitnice. 141 otrok iz območnih združenj RKS Celje, Grosuplje, Kočevje, Laško, Mozirje, Ribnice, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Velenje in Žalec bo teden dni jesenskih počitnic preživelo ob morju in tukaj vsak dan marsikaj počelo. Rdeči križ Slovenije jim je brezplačne počitnice omogočil s pomočjo namenskih sredstev FIHO (111) in sredstev akcije »Peljimo jih na morje!« (30).

Strokovnjaki pravijo, da smisel počitnic ni, da so možgani na paši. Tako je psiholog dr. Kristijan Musek Lešnik v enem od svojih intervjujev poudaril, da so počitnice potrebne, ker se mora organizem okrepiti in si napolniti baterije, da je nato pripravljen delati z več energije in dodal, da je za šolarje po približno osmih tednih dela, primeren teden dni počitnic. Raziskave v tujini so pokazale, da otroci, ki prihajajo iz socialno šibkejšega okolja, v času brez šole precej manj napredujejo kot njihovi vrstniki iz bogatejših družin. V Rdečem križu Slovenije vemo, da nobeno odraščanje ni mačji kašelj in se pogosto znajde v zelo bolečih situacijah, zato si prizadevamo, da so med počitnicami v MZL RKS Debeli rtič otroci iz socialno ogroženih okolij deležni predvsem sprejetosti in prijateljstva, poleg tega pa strokovne službe v MZL RKS Debeli rtič poznavalsko pripravijo program, ki vsakemu ustreza in mu ponuja možnost za vključitev, sodelovanje in napredovanje.

Oto Pestner navdušil

Osmi humanitarni koncert RKS-OZ Kranj je lepo uspel

V organizaciji RKS Območnega združenja Kranj je bil včeraj humanitarni koncert, ki je bil tokrat že osmi po vrsti in je odlično uspel. V Športni dvorani Planina v Kranju, ki jo je napolnilo skoraj 500 obiskovalcev, je koncertiral Oto Pestner in spremljevalna skupina, na čelu s Primožem Grašičem ter presenečenjem večera, Matejem Hribernikom. Koncert je bil glasbena mešanica njegovih starejših uspešnic in novodobnega ustvarjanja, saj njegov novi CD izide prav v teh dneh. Obiskovalci so bili navdušeni, aplavzi bučni.

Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije

Vsako leto od 1. do 7. novembra poteka Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije, ko so na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije (Ur.l. RS, št. 7/93, 79/2010) na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije v prodaji doplačilne znamke (1.800.000), na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice (25.000).

Nakup doplačilnih znamk in vozovnic je obvezen, vrednost znamke in doplačilne vozovnice pa na podlagi 28. člena Zakona o RKS in sklepa Vlade RS (štev.: 426-4/2017-3, z dne 20.4.2017) za leto 2017 znaša 0,17 EUR.

Sredstva, zbrana s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic v Tednu solidarnosti, se stekajo v Sklad solidarnosti Rdečega križa Slovenije in so namenjena pomoči ljudem ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega oz. takojšnji pomoči posameznikom in družinam ob manjših nesrečah (požari, poplave, plazovi, ...).

»Teden solidarnosti je priložnost, da se spomnimo pomena solidarnosti kot temeljne vrednote posameznika in socialne države in pokažemo, da solidarni ljudje pomagamo drugim ljudem in verjamemo, da bodo tudi drugi ljudje pomagali nam, če bomo potrebovali njihovo pomoč. Še posebej ob nesrečah je stiska prizadetih stiska nas vseh«, je ob letošnjem tednu solidarnosti povedal dr. Dušan Keber, predsednik Rdečega križa Slovenije.

Jesen je lepša ob morju 2

»Dan smo začeli z jutranjo telovadbo, kjer smo si nabrali moči za obiranje oljk. Nabrali smo jih kar 150 kg. Popoldan smo se odpravili na pohod v Resljev gaj. Ostali pa smo smejalne mišice krepili ob pantomimi. Po večerji je sledil kino večer. Film z naslovom Poletje v školjki.«

Samo ugibamo lahko, koliko pripovedi o takšnih doživetij bodo po vrnitvi v domače okolje s svojci in prijatelji delili starostniki, ki preživljajo lepe oktobrske dneve v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič. Prva skupina je letovala od 9. do 16. oktobra, drugi, ki je v MZL RKS Debeli rtič prispela 21. oktobra, pa počitniški dnevi pravkar prinašajo nova in nova doživetja. Strokovne službe v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič so za obe skupini starostnikov, pozorno in predvsem zelo poznavalsko pripravile animacijski program, kjer vsakdo najde nekaj zanimivega zase.

zdravstveni program zanima prav vse, mnogi komaj čakajo na eno od vodenih vadb v vodi in na suhem, turnirji v namiznem tenisu in namiznem nogometu ter pikadu v mnogih prebudijo tekmovalno žilico, ustvarjalnost pa dobi krila na številnih delavnicah. Pravilna prehrana je pomembna v vseh življenjskih obdobjih in ker se naše potrebe z leti spreminjajo, vlada veliko zanimanje za skrivnosti zdrave kuhinje, ki jo med brezplačnimi tedenskimi počitnicami spoznavajo z Emilijo Pavlič.

Za počitnice ob morju je vedno pravi čas

21. oktobra 2017, bodo MZL RKS Debeli rtič prispeli novi gostje, skupina 66 starejših iz RKS-OZ  Ajdovščina, Brežice, Grosuplje, Idrija, Kočevje, Krško, Logatec, Nova gorica, Postojna, Ribnica, Sevnica, Sežana, Tolmin, Velenje in Vrhnika, ki bodo teden dni brezplačno preživeli v zdravilišču. Zanje je Rdeči križ Slovenije zagotovil namenska sredstva FIHO in sredstva, ki so jih dobrosrčni ljudje v ta namen darovali med humanitarnimi akcijami »Peljimo jih na morje! « in dobrodelni koncert. Na brezplačne počitnice namreč prihajajo socialno ogroženi starejši, ki težko preživijo mesec brez naše pomoči, na počitnice pa brez nje nikakor ne bi mogli.

Avto za Anjo

RKS-OZ Metlika je družini Ambrožič iz Metlike pomagal do novega avtomobila

V sredo, 18. oktobra 2017 so si predstavniki RKS-OZ Metlika in nekaterih donatorjev ogledlai predelano vozilo, ki ga je družina Ambrožič kušila z njihovo pomočjo.

Pri danes enajstletni Anji iz Metlike so v prvih mesecih njenega življenja zdravniki diagnosticirali cerebralno paralizo in prirojeno maliformacijo živčevja. V tretjem letu so se pojavili še epileptični napadi, tako da potrebuje 24 urno pomoč in vsakodnevne terapije. Zaposlen je samo oče, mama pa skrbi za bolno hčerko Anjo. Na terapije in v varstvo jo vsak dan iz Metlike vozijo v Novo mesto.

RKS-OZ Kranj obeležuje mednarodni dan starejših

Mednarodni dan starejših, ki je bil 1. oktobra, v teh dneh obeležujemo tudi v RKS OZ Kranj. Dejstvo, da je ob koncu leta 2015 bil vsak tretji Slovenec star več kot 65 let, je precej zgovorno. Starejši so še vedno precej aktivni, pomemben pa je naš odnos do njih. Prostovoljci RKS OZ Kranj v teh dneh obiskujejo oskrbovance v domovih za starejše in sicer: Preddvor – 16.10., Naklo – 17.10., Cerklje – 18.10. in Kranj – 19.10.

Kipec dobrote Ivici Žnidaršič

Na 6. kongresu slovenskih humanitarnih organizacij podelili priznanja humanitarnim delavcem

Na mednarodni dan boja proti revščini, 17. oktobra 2017, je v Hiši Evropske Unije v Ljubljani potekal 6. Kongres slovenskih humanitarnih organizacij. Tema kongresa so bili novodobni obrazi revščine – kateri so obrazi revščine v šolah, novodobnega brezdomstva, ter kakšno je humanitarno delo v času razpada skupnosti.

Na kongresu je potekala svečana podelitev priznanj NFHOS – najvišjega priznanja za humanitarne delavce, kipca dobrote, in priznanj NFHOS za večletno delo na humanitarnem področju.

Najvišje priznanje za humanitarne delavce, kipec dobrote, je za prispevek k promociji in spoštovanju humanitarnega dela prejela Ivica Žnidaršič, ki jo je predlagal Rdeči križ Slovenije.

Ivico Žnidaršič je njena življenjska zgodba zapisala humanitarnosti.  Njena cela družina je bila  izgnana v nacistična nemška taborišča. Tudi zaradi te izkušnje je odločno in srčno pristopala k humanitarnemu delu.

 

©2018 Rdeči križ Slovenije Izdelava: Kabi d.o.o.

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo.
Obvezni piškotki – Posamezni piškotki so nujni za delovanje spletne strani in jih ni moč onemogočiti.
Statistika – Dovoljujem anonimno spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Rdeči križ Slovenije