Stoštiridesetič bo daroval kri

Redni krvodajalec, ki prihaja iz KORK Bela Cerkev, bo v ponedeljek, 27. 8. 2018, na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, 140 - ič daroval kri.

RKS -  OZ Novo mesto vas ob tej priložnosti vabi, da jim nam pridružite ob 9.00 uri na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, kjer bo prejel čestitke tudi s strani OZRK Novo mesto in obeležite to izjemno dobrodelnost, ki vsakodnevno rešuje življenja.

 

Območno združenje Rdečega križa Slovenije  Novo mesto

 

 

 

                                                                                                                

Četrta skupina otrok snuje nove prijateljske vezi

Nova, že četrta skupina tuškov, uživa počitnice na MZL RKS Debeli rtič. Tokrat jih je točno sto. Otroci že pridno plavajo, se igrajo in uživajo na sončku.

Morje je slano, sonce vztrajno pripeka, kar jih ne ovira pri vsakodnevnih norčijah. Med seboj spletajo nove prijateljske vezi, ki jih bodo povezale za vedno. Otroci letujejo v okviru projekta “Pričarajmo nasmeh”, ki ga, skupaj s podjetjem Tuš, izvajamo že 16. leto.

Hvala podjetju Tuš, ki znova in znova dokazuje, da je družbeno odgovorno podjetje in otrokom in socialno ogroženih družin omogoča nepozabne počitice ob morju. Hvala vzgojiteljem, prostovoljcem, animatorjem in vsem zaposlenim na MZL, ki skrbijo za to, da se otroci dobro počutijo. 

Nogomet in male rtiške celice

Za tuški, ki letujejo na MZL RKS na Debelem rtiču, v četrti skupini, v sklopu akcije “Pričarajmo nasmeh”, je še en morski in igriv dan. 

Skupaj z animatorji so izdelovali zeliščno sol in obiskali razgledni stolp. Ko je vročina popustila, so se pomerili v nogometu in pokazali, kako dobri športniki so. Na večerni animaciji, so se udeležili malih rtiških celic in izkazali svoje znanje.

 

Otroci, uživajte :) !

Donacija Nogometne zveze Slovenije

Nogomet pomaga uresničevati sanje socialno ogroženih otrok

Brdo pri Kranju, 14. avgust 2018

Danes, v torek, 14. avgusta 2018, so na Brdu pri Kranju predstavniki Rdečega križa Slovenije in Nogometne zveze Slovenije podpisali donacijsko pogodbo za leto 2018.

Nogomet obe organizaciji povezuje že od leta 2013, ko sta podpisali dogovor o trajnem sodelovanju. Leta 2014 pa je bilo na območju Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič zgrajeno nogometno igrišče z umetno travo. Vse od takrat, v času poletnih počitnic, profesionalni nogometni trenerji vodijo nogometne treninge za otroke iz socialno ogroženih okolij. Prav tako vsako leto dodatno tudi nogometni sodniki RKS-ju donirajo sredstva za socialna letovanja. V letošnjem letu so tako darovali sredstva za 14 otrok, ki so letovali v MZL RKS Debeli rtič.

Na prireditvi nas je nagovoril mag. Radenko Mijatović,  predsednik Nogometne zveze Slovenije in povedal, da je donacija posebna priložnost za otroke, ki nimajo možnosti, da bi bivali v letovišču ob morju in preživeli brezskrben teden ob morju. Skupaj z nogometom izboljšujejo življenja otrok in pomagamo tistim, ki so pomoči potrebni. NZS se je in se bo vedno odzivala pri tovrstnih projektih. Prav tako tovrstne projekte po celem svetu izvaja tudi UEFA in se skupaj z NZS ukvarja s socialno platjo življenja.

Leta 2017 je UEFA RKS-ju podarila prvo donacijo sklada UEFA za otroke. Danes smo tako prejeli drugo donacijo, ki bo omogočila uresničevanje skupnega cilja obeh organizacij – zagotavljanju enakih možnosti vsem otrokom, učenje Fair Play-a in učenje drugih vrednot za zdrav razvoj otrok.

Alojz Kovačič, zakoniti zastopnik in član GO RKS je ob tej priložnosti dejal, da je ideja RKS nastala leta 1859, v Bitki pri Solferinu. RKS se danes med drugim ukvarja tudi s socialnim področjem in kljub domnevno izboljšanim gospodarskim kazalcem, se število ljudi, ki prihajajo po pomoč v humanitarne centre, ne zmanjšuje. Današnji projekt je nekaj posebnega, posebne so bile tudi generacije, ki so začutile potrebo, da se organizira in otrokom omogoči relativno enak razvoj. Projekt, ki socialno ogroženim otrokom omogoča vključevanje v zdrav način življenja, je izjemnega pomena. Tako imajo otroci priložnost videti morje in trenirati nogomet s profesionalnimi trenerji.

Poraba sredstev donacije UEFA sklada

V letu 2017 smo porabili 50.000 EUR donacije in s temi sredstvi 7 skupinam otrok omogočili 5 dnevne nogometne priprave. Prav tako smo nadgradili varovalno mrežo na nogometnem igrišču in kupili rekvizite za nogometne treninge, majčke in igrala. Donacijsko pogodbo 2017 smo 100% realizirali, v njenem okviru je na 5 dnevnih pripravah letovalo 125 otrok in 24 odraslih – 7 skupin:

- Medobčinska nogometna zveza Ljubljana,

- Medobčinska nogometna zveza Murska Sobota,

- Medobčinska nogometna zveza Celje,

- Medobčinska nogometna zveza Koper, Nova Gorica,

- Medobčinska nogometna zveza Maribor in Ptuj,

- SOS liga,

- letovanje Palestinskih otrok (sodelovanje med Ministrstvom za šolstvo, izobraževanje in šport, Nogometno zvezo Slovenije ter MZL RKS Debeli rtič).

Program 5 dnevnih nogometnih priprav je zajemal 4 urni nogometni trening s trenerjem, plavanje v notranjem bazenu, uporabo fitnesa, večerni animacijski program, jutranje športne aktivnosti in pohod v Resslov gaj v Ankaran.

Letovanje Palestinskih otrok

Posebna skupina, ki je letovala v okviru te donacijske pogodbe, so Palestinski otroci iz Ramale in Jeruzalema. Stroške njihovega potovanja in zdravstvenega zavarovanja je krilo Ministrstvo za šolstvo, izobraževanje in šport. NZS je zagotovila 1 trenerja in 5 dnevne nogometne počitnice. UEFA for children je podarila donacijo, ki je krila stroške namestitve in dela. Nogometnih počitnic se je udeležilo 6 deklet in 9 dečkov, spremljali so jih 3 spremljevalci. Za skupino je skrbela prostovoljka RKS.

 

Ob prejemu donacije se zahvaljujemo Nogometni zvezi Slovenije, ki je izkazala izjemen posluh za pomoč socialno ogroženim otrokom. Mnogi otroci sanjajo o tem, da bi imeli priložnost trenirati s pravimi profesionalnimi nogometnimi trenerji. Prav zaradi vas, jim to lahko tudi omogočimo.

Z roko v roki: humanost in reciklaža

RKS - OZ Idrija in Klub idrijskih študentov sta združila moči. Območno združenje Idrija se te dni seli nazaj v matične prostore stavbe v Rožni ulici, ki so v lasti Občine Idrija in katerih prenova je trajala dve leti. Prostore bo RKS - OZ Idrija opremil z novim pohištvom po meri, ki bo nadomestil 40 let staro stalažo za oblačila in pisarniško opremo.

Odrabljeno pohištvo so podarili študentom, ti pa so ga reciklirali za potrebe dogodkov v času festivala Čipkarija, ki te dni poteka v Idriji. Poleg palet, so uporabili dele omar in nastal je trden »šank«. OZ Idrija in KIŠ združujeta moči tudi v poletni krvodajalski akciji (od 20. do 24. avgusta), saj bodo v torek, 21. avgusta 2018, organizirali odvzem krvi za dijake in študente. Prihodnost krvodajalstva sloni na mladih. Kot vemo, večina krvodajalcev ostane aktivnih, če prično darovati kri takoj z dopolnjenim 18 letom. Včasih so prvič darovali kri mladeniči v vojski, sedaj pa je želja, da se prve akcije udeležijo dijaki v 4. letniku srednje šole, premagajo strah in postanejo krvodajalci za vse življenje oziroma, kot dopušča naša zakonodaja, do dopolnjenega 65. leta starosti.

Lahko rečemo, da sta v ospredju vrednoti: nesebična humanost in ozaveščenost mladih, tako do svojega zdravja, kot do okolja.

Luna luna lunapark :)

Dan je bil za tuške, ki letujejo v 4. skupini otrok, v okviru projekta "Pričarajmo nasmeh", zelo pester. Z UMMI delavnicami so obiskali stolp in izdelovali različne stvari s tehniko origami.

Obiskali so tudi lunapark v Ankaranu, kjer jim je lastnik zagotovil brezplačno zabavo za eno uro.

Tuški so se pomerili v nogometu in košarki

Tuški, ki letujejo v okviru četrte skupine dobrodelnega projeka "Pričarajmo nasmeh", počasi zaključujejo letovanje. Tudi danes so obiskali lunapark v Ankaranu. Kasneje so se pomerili v namiznem nogometu in nogometu na zunanjem igrišču, zvečer pa so imeli turnir v košarki. Ostali prosti čas so izkoristili za zabavo ob morju in v bazenu.

Obisk mladih iz Rdečega križa Nemčije

Danes, v četrtek, 16. avgusta 2018 so nas na Rdečem križu Slovenije - na centrali obiskali mladi nemški prostovoljci iz Nordheina, ki so od 8. avgusta 2018 v MZL RKS na izobraževanju za mladinske voditelje.

Skupaj smo imeli sproščen pogovor o humanitarnih aktivnostih Rdečega križa Slovenije, o akcijah, ki jih v Sloveniji vodimo z namenom zbiranja sredstev, o prvi pomoči, ki je naše javno pooblastilo in o dejavnostih, ki jih RKS pripravlja in izvaja za mlade. Za tem so mladi odšli na potep po Ljubljani, kjer so si ogledali center mesta s Kongresnim trgom, Prešernovim trgom, Tromostovjem in Križankami. Odšli so tudi na ladjico, ki jih je popeljala po Ljubljanici ter tako mesto spoznali še z druge perspektive.

Zvečer so se mladi Nemci odpravili nazaj na Debeli rtič. Zahvaljujemo se za prijeten obisk, druženje in izmenjavo izkušenj.

 

 

Zaključek letovanja četrte skupine tuškov

Z lepimi spomini v prvošolske dni

100 tuškov, ki so letovali v okviru četrte skupine projekta "Pričarajmo nasmeh", so zadovoljni in s pričaranimi nasmehi zaključili letovanje na MZL RKS Debeli rtič. Še zadnji dan so izkoristili za igranje na prostem in čofotanje v morju. Na večerni animaciji so se še zadnjič zazibali ob glasbi in se poslovili od novih prijateljev, s katerimi bodo ohranili stike. Debeli rtič jim bo ostal v lepem spominu tudi, ko bodo septembra ponovno sedli v šolske klopi, odprli torbice in peresnice.

Zaključek letovanja že četrte skupine otrok kaže, da je dobrodelni projekt "Pričarajmo nasmeh" uspešen in da številnim otrokom omogoči počitnice ob morju, ki ga sicer ne bi videli. Hvala podjetju Tuš, ki izkazuje izjemen posluh za socialno ogrožene otroke in ki zna prisluhniti humanitarnosti. Na RKS smo vam v imenu vseh otrok, katerim omogočate letovanje, izjemno hvaležni.

Začetek letovanja pete skupine otrok v okviru projekta "Pričarajmo nasmeh"

Včeraj je v MZL RKS Debeli rtič prišla peta skupina 104 socialno ogroženih otrok, ki bodo teden dni, s pomočjo akcije »Pričarajmo nasmeh«, preživeli v letovišču in zdravilišču. Tokrat letujejo otroci iz RKS-OZ Domžale, Hrastnik, Lenart, Litija, Ljubljana, Ormož, Ptuj, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Trbovlje in Zagorje.

Sredstva za letovanje je zagotovilo podjetje Tuš, ki je tudi letos omogočilo letovanje 500 socialno ogroženim otrokom ter pričaralo 500 nasmehov in nepozabnih spominov ter dogodivščin otrokom, ki brez akcije »Pričarajmo nasmeh« ne bi videli morja.

Tudi zadnja skupina tuškov se bo zabavala ob morju

Pa smo dočakali še zadnjo skupino tuškov, ki letujejo v okviru dobrodelnega projekta “Pričarajmo nasmeh” in bodo teden dni preživeli v MZL RKS na Debelem rtiču, v družbi prijaznih vzgojiteljic in vzgojiteljev, prostovoljk in prostovoljcev, kuharic in kuharjev ter drugega osebja. Otroci so takoj skočili v toplo in slano morje 

Ob Mednarodnem dnevu humanitarnosti

24. junija 1859 je Henry Dunant prišel na bojišče Solferina, kjer se je odvijala bitka, v kateri je umrlo 6000 ljudi. Številni so bili hudo ranjeni in poškodovani, zato so potrebovali pomoč. Dunant je okoli sebe zbral skupino prostovoljcev iz okoliških krajev in z njimi ranjence prenesel v bolnišnico. S tem dnem se je rodila ideja Rdečega križa, ki največjo humanitarno organizacijo zaznamuje še danes. Eno njenih temeljnih načel je prostovoljnost, ki narekuje pomoč ljudem v stiski ne glede na rasno, versko, etinično ali spolno pripadnost ter ne glede na družbeno skupino, kateri tisti, ki potrebujejo pomoč in doživljajo stisko, pripadajo. 

Henry Dunant je po vrnitvi iz Solferina v Ženevo organiziral gibanje. Leta 1864 je več držav podpisalo Konvencijo o pomoči ranjenim na bojišču, ki je predhodnica Ženevske konvencije in mednarodnega človekoljubnega prava. Danes Mednarodno gibanje Rdečega križa in Rdečega polmeseca vodijo temeljna načela: HUMANOST, ki pomeni medsebojno pomoč in lajšanje človeškega trpljenja v vseh primerih stisk, NEPRISTRANSKOST, ki pomeni pomoč ljudem ne glede na narodnost, versko ali politično prepričanje in socialni status, NEVTRALNOST, ki pomeni ohranjanje zaupanja vseh, zaradi katerega se gibanje ne opredeljuje v sovražnostih in se nikoli ne vpleta v politična, rasna, verska ali ideološka nasprotja, NEODVISNOST, ki pomeni, da so nacionalna društva kot pomočniki javnih oblasti pri človekoljubnih dejavnostih podrejena državni zakonodaji svoje dežele, a kjub temu ne izgubijo svoje avtonomije, PROSTOVOLJNOST, ki pomeni, da gibanje ni osnovano na želji po dobičku, ENOTNOST, ki pomeni, da je v vsaki državi lahko samo eno društvo Rdečega križa ali Rdečega polmeseca in UNIVERZALNOST, ki pomeni, da imajo v Mednarodnem gibanju Rdečega križa in Rdečega polmeseca vsa društva enak status, enake pravice in dolžnosti ter da si med seboj pomagajo. 

Ob današnjem dnevu - 19. avgustu - Mednarodnem dnevu humanitarnosti se Rdeči križ Slovenije iskreno zahvaljuje vsem, ki z udejanjanjem humanitarnih vrednot pomagate ljudem v stiski. Naši humanitarni programi so še posebej namenjeni najrevnejšim, otrokom in starejšim, ki jih vidimo kot najbolj ranljive skupine prebivalstva. Prav tako posebej izpostavljamo revščino in socialne razlike, ki so v naši družbi prisotne in zaradi katerih številni potrebujejo materialno in finančno pomoč. 

Trudimo se, da vsem, ki tovrstno pomoč potrebujejo, zagotovimo prehranske pakete z osnovnimi dobrinami, higienske pripomočke, oblačila in šolske potrebščine. Prav tako številnim omogočimo teden dni počitnic ob morju. Ob tej priložnosti se še posebej zahvaljujemo vsem našim prostovoljcem, ki so dokaz, da so v naši družbi humanitarne vrednote cenjene in spoštovane. Hvala donatorjem (tako fizičnim osebam, kot podjetjem), ki s svojimi donacijami omogočate izvajanje humanitarnih akcij. Hvala tudi vsem zaposlenim, ki pomagate koordinirati in izvajati programe Rdečega križa Slovenije. 

 

Vse najboljše ob Mednarodnem dnevu humanitarnosti!

 

Rdeči križ Slovenije

 

Na MZL RKS letujejo tudi beloruski in ukrajinski otroci

Delavnice psihosocialne rehabilitacije

Danes, v torek, 21. avgusta 2018, sta skupini beloruskih in ukrajinskih otrok, ki letujejo na MZL, obiskali predstavnici Ministrstva za zunanje zadeve, ga. Vesna Čuber in ga. Brigita Smole, saj MZZ s sredstvi podpira njihovo letovanje. Prav tako je otroke obiskal g. Martin Silič iz družbe ITF, ki soomogoča letovanje. Otroke je nagovoril tudi g. Alojz Kovačič, predstavnik in zakoniti zastopnik RKS.

Otroci imajo med svojim letovanjem tudi delavnice psihosocialne rehabilitacije, saj prihajajo iz območij, ki jih je zajela vojna. Takšne okoliščine v domovini lahko povzročijo hud strah in tesnobo ter v otrocih povzročajo travme, zato je pomembno, da delavnice prepoznavanja čustev, občutkov v telesu in sproščanja vodi izkušen terapevtski par.

Na delavnicah smo se otrokom pridružili tudi mi. Skupaj smo vadili tehniko zaznavanja občutka v telesu, izražanja občutka, da nekoga pogrešamo in se umirjali. V pomoč sta otrokom in terapevtom tudi dva terapevtska psička. Poleg psihosocialne rehabilitacije imajo otroci tudi bogat športno-animacijski program, ki vključuje športne in ustvarjalne delavnice ter izlete v bližnjo okolico. V minulih dneh so se otroci že pomerili v nogometu in ponosno premagali skupino slovenskih otrok.

Iskrena hvala MZZ in ITF za posluh in podporo pri izvajanju tovrstnih projektov. Želimo si, da bi takšno mednarodno povezovanje trajalo tudi v prihodnje.

Z ladjico v Koper

Tuški so jutro izkoristili za izlet z ladjico, odpluli so iz Debelega rtiča v Koper. Tam so si ogledali mestno jedro in pojedli najboljši sladoled. Popoldan so se udeležili tudi delavnic UMMI in si ogledali bunkerje. Večer so zaključili z  ogledom risanke.

Otroci letujejo v okviru dobrodelnega projekta “Pričarajmo nasmeh”, s katerim podjetje Tuš omogoča letovanje vsem otrokom, katerih starši si zaradi nizkega socialnegs statusa, počitnic ob morju ne morejo privoščiti.

Zaključek letovanja zadnje skupine tuškov

Tudi letos smo skupaj s Tušem pričarali 500 nasmehov na otroška lica

Prišel je dan, ko tuški pete skupine zaključujejo letovanje v MZL RKS na Debelem rtiču.

S to skupino je letošnje letovanje otrok, ki so letovali v okviru projekta “Pričarajmo nasmeh”, zaključeno. Obiskali so lunapark v Ankaranu, se igrali različne igre, ustvarjali in se zabavali. Na večerni animaciji so se predstavili cirkusantje

RKS - OZ Novo mesto uspešno zaključilo akcijo Pomagajmo družini Rajk

Vselitev družine Rajk v obnovljeno hišo je še ena od zgodb s srečnim koncem, ki jih pišejo na Območnem združenju RK Novo mesto. Oktobra 2017 so jih do Rajkovih v Podhosti pripeljala film Družina režiserja Roka Bička in članek Alenke Sivka Življenje pretresljivejše od filma. Po desetih mesecih številnih aktivnosti so akcijo uspešno zaključili.

Imajo 150 donatorskih nakazil s skupnim zneskom 38.529,69 evra in 20 donatorjev v materialu in delu. Izpostavili bi solidarnost 20 KORK, osmih območnih združenj in RKS, ki so prispevali preko 9.000 evrov. S filmom Družina so obredli številne kinematografe po Sloveniji in z zbiranjem prostovoljnih prispevkov in deležem od vstopnin producenta Cvinger film in distributerja Demiurg zbrali dobrih 7.600 evrov. Največja posamična donatorja sta podjetje Krka s 5.000,00 evri in Roletarstvo Medle z donacijo oken in vrat v vrednosti 5.000,00 evrov.

Pri hiši so najprej opravili rušitvena in gradbena dela; uredili na novo tlake, okna in vrata, elektro in strojne instalacije z napeljavo kurjave, zamenjali talne obloge, opravili slikopleskarska dela in na koncu opremili kopalnico, kuhinjo, tri sobe in predsobo. Zunaj so uredili kanalizacijo, opaž pri strehi ter poskrbeli za novo ograjo. Hiša je urejena od znotraj, zunaj pa bo potrebna še fasada.

10. marca so izvedli tudi dobrodelni koncert, na katerem jim je uspelo pridobiti 36 izvajalcev in 13 novih donatorjev. Da so družino za štiri mesece preselili na novo lokacijo pred Kulturni dom Podhosta, gre zahvala Občini Dolenjske Toplice, podjetju Adria dom, ki je posodilo mobilno hiško in Upravi RS za zaščito in reševanje, ki je dostavila bivalni kontejner. Prostovoljci RK so opravili številna fizična dela v hiši in ob njej (Dan za spremembe, Tabor humanosti, čiščenje hiše in dvorišča, pranje perila …), Komunala Novo mesto pa je poskrbela za sprotno odvažanje odpadnega materiala. Ves čas akcije so z družino v stiku, pri delih sta pomagala tudi Matej in Mitja Rajk.

V četrtek, 30. avgusta, so na dvorišču Rajkove hiše pripravili krajšo prireditev, na kateri so se zahvalili donatorjem in hišo predali Rajkovim. Hkrati se zahvaljujejo vsem, ki so akcijo kakorkoli podprli in jim pomagali.

Obnova hiše je samo eden od ciljev, ki so so jih na RKS – OZ Novo mesto zastavili. Da se bodo Rajkovi naučili vzdrževati hišo in vzpostaviti vsakdanji red, bodo še naprej potrebovali praktično pomoč. Njihov naslednji cilj je zato iskanje primernih sistemskih rešitev za pomoč drugačnim družinam.

 

©2019 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo.
Obvezni piškotki – Posamezni piškotki so nujni za delovanje spletne strani in jih ni moč onemogočiti.
Statistika – Dovoljujem anonimno spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Rdeči križ Slovenije