Skoraj pol milijona otrok se je v 60 letih na Debelem rtiču prepričalo, da je morje res slano

Letos obeležujemo 150 let Rdečega križa na Slovenskem in 60 let Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič. Ob tej priložnosti so družbe Delta holding, ki tudi letos praznuje 25 let delovanja, Istrabenz plini, Luka Koper in Telekom Slovenije donirali sredstva za obnovo mladinskih domov v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič.

V Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič (MZL RKS), ki že 60 let skrbi za zdravje otrok in mladine, se je danes, 12. junija 2016,  na praznovanju rojstnega dne zbrala množica sedanjih in nekdanjih prostovoljcev Rdečega križa Slovenije, sedanjih in nekdanjih zdravnikov in drugega medicinskega osebja, sedanje in nekdanja vodstva RKS in MZL, sedanji in nekdanji donatorji, mladi in stari, ki so tu preživeli zdraviliško zdravljenje in počitnice.

Slavnostna govornica je bila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je poudarila, da: "kljub čarobni in klimatsko dobrodejni klimi  uspehov brez šestdesetih  predanih  delavcev Debelega rtiča ne bi bilo. Verjamem, da bodo z njimi tako uspešno, kot doslej, sodelovali tudi prostovoljci  ter  strokovnjaki z različnih področij.

Osebna nota ključnih posameznikov je tisto, kar dobrim stvarem daje še poseben čar. Vsi skupaj zmoremo več. Zato smo tudi naš strateški dokument o razvoju zdravstvenega varstva do leta 2025 poimenovali Skupaj za družbo zdravja.

Skupaj  smo, z veliko prostovoljnega dela  in doniranimi sredstvi, zmogli gradnjo in obnovo Debelega Rtiča. Skupaj si zaposleni, prostovoljci in strokovnjaki prizadevajo za ohranjanje zdravja otrok.  Naj to zgodbo tudi nadaljujemo skupaj, z mislimi na verz pesnika Toneta Pavčka, ki pravi: "Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš sence."

Zbrane pa so nagovorili tudi župan občine Ankaran Gregor Strmčnik, zakonita zastopnica in podpredsednica RKS Irena Nečemer in prof. dr. Ciril Kržišnik, dr. med. dolgoletni strokovni direktor Pediatrične klinike in predstojnik katedre za pediatrijo MF v Ljubljani.

Pot do današnjega sodobnega zdraviliškega, športnega in izobraževalno-pedagoškega centra je bila dolga. Zamisel o nastanku zdravilišča in letovišča za otroke na Debelem rtiču se je  porodila že daljnega leta 1955, prvi otroci so prišli 13.junija1956 in letovali v šotorih, gradnja prvih mladinskih paviljonov je stekla leta 1962. Rdeči križ je takrat po celi Sloveniji zbiral prostovoljne prispevke. Kar 300.000 članov Rdečega križa Slovenije je prispevalo denarna sredstva za gradnjo, pri urejanju okolice so sodelovale mladinske brigade RKS. Vseh 60 let so k obnovi in razvoju MZL RKS prispevali številni anonimni donatorji. Za njihovo nesebično pomoč je ob poti, ki vodi do morja, postavljen Park donatorjev.

Z njihovo pomočjo so nekateri mladinski paviljoni že temeljito prenovljeni, nekateri prenovo še čakajo. Med njimi tudi paviljon Rakovica, za katerega je ob letošnjih obletnicah družba Delta holding skupaj z njeno družbo Bavarski stolp donirala sredstva za obnovo fasade v skupni vrednosti 35.000 evrov. Deltina družba Bavarski stolp je investitor hotela InterContinental, ki se gradi v Ljubljani in bo odprt poleti prihodnje leto.

Stefan Knezević, direktor družbe Bavarski stolp Delta Holdinga je donacijo pospremil z besedami: "Prepričan sem, da bomo v Ljubljani dober investitor. V Sloveniji pa si želimo biti tudi dober sosed in član skupnosti, ki mu je mar okolja, kjer živi. Delta je povsod, kjer je prisotna, znana po svoji družbeni odgovornosti. Tudi svoj prihod v Slovenijo obeležujemo s humanitarno akcijo, ki je obenem način zahvale za topel sprejem in priložnost za uresničitev naše velike investicije vsem v Sloveniji, tako mestnim kot državnim oblastem in državljanom. Prepričani smo, da bomo z investicijo vsi zadovoljni in bo vsem koristila. Želim spomniti, da smo v temelj hotela InterContinental vrgli sporočilo: Zidamo zgradbo, gradimo prijateljstvo! Današnji dogodek je potrditev tega sporočila."

Telekom Slovenije je Rdečemu križu Slovenije tudi v letošnjem letu doniral sredstva v višini 20.000 evrov, ki so jih namenili za obnovo mladinskega doma Rakovica, ki s temi sredstvi pridobil kopalnice z novim tlorisom, sodobno opremo in več ločenih enot. "V Telekomu Slovenije odgovornosti do družbenega okolja namenjamo posebno pozornost in pomagamo tam, kjer le lahko. Predvsem na področju humanitarnosti spoznavamo številne velike in male zgodbe, marsikatera nam seže do srca. Zato nam največ pomeni iskreno veselje otrok in zato smo toliko bolj veseli, ko vemo, da smo z donacijo otrokom polepšali bivanje v zdravilišču na Debelem rtiču. Želimo si, da bi v njem otroci preživeli čim bolj brezskrbne počitnice," ob tem poudarja Zoran Janko, predstavnik Telekoma Slovenije.

"V družbi Istrabenz plini verjamejo, da je usmerjenost v trajnostni razvoj in posluh za potrebe družbe dokaz njihovega uspeha," je ob predaji donacijskega čeka povedal  predsednik uprave Istrabenz plini d.d. Dario Šik in dodal:  "V  našem poslovnem razmišljanju je podpora družbenemu okolju trajni element, ki ohranja in utrjuje dobre odnose z različnimi javnostmi. S sponzorstvi in donacijami podpiramo številne projekte, prednost pa dajemo sodelovanju pri dolgoročnih projektih, ki lahko pripomorejo h kakovostnejšemu življenju čim večjega števila ljudi.  Donacija, ki jo namenjamo Mladinskemu zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič, pomeni zgolj  udejanjanje našega poslanstva."

Članica uprave Luke Koper Irena Vincek je povedala, da je Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič v bližnji soseščini pristanišča: "Je ustanova, ki za svoje plemenito poslanstvo zasluži vso možno podporo. Zato z veseljem že vrsto let prispevamo za razvoj dejavnosti v zdravilišču.  Zdravje in zadovoljstvo otrok, ki obiskujejo Debeli rtič so nam zadostna nagrada za prispevek, ki ga zagotavljamo z našimi donacijami."

MZL RKS  Debeli Rtič, ki  je namenjeno otrokom in mladostnikom, šolam v naravi, otroškim športnim taborom in zdravstvenemu letovanju otrok (kolonije diabetikov, astmatikov, otrok s celiakijo ...) je lani obiskalo 16.000 otrok. Poleg prijateljstva v Rdečem križu Slovenije gradimo tudi  najboljše možne pogoje za zdrav in skladen razvoj otrok. S pomočjo dobrodelnega projekta podjetja Tuš "Pričarajmo nasmeh"  je v preteklih 13 letih letovalo 6.600 otrok, vsako leto 500 otrok, ki brez tovrstne podpore ne bi mogli na počitnice. Poleg tega RKS skupaj s 56 območnimi združenji v vseslovenski humanitarni akciji zbiranja sredstev za letovanje otrok in starostnikov "Peljimo jih na morje", ki se je pravkar pričela in bo trajala do konca septembra letos, že deveto leto zbira sredstva, s katerimi odpelje na morje kar največ otrok in starostnikov iz socialno šibkih okolij.

Dosedaj se je s sredstvi, zbranimi v akcijah "Peljimo jih na morje" 2.680 otrok in 1138 starostnikov odpeljalo na morje, kar pomeni 54 avtobusov otrok iz socialno ogroženih družin in skoraj 23 avtobusov starostnikov.

Zakonita zastopnica in podpredsednica RKS Irena Nečemer je ob prevzemu donacij dejala, da so otroci najbolj ranljiva družbena skupina in zato potrebujejo še več naše pozornosti in pomoči ter dodala: "Vsem posameznikom in podjetjem, ki so v preteklih šestdesetih letih s prostovoljnim delom ali z doniranimi sredstvi omogočili gradnjo mladinskih paviljonov se zahvaljujemo za njihov prispevek k temu, da lahko veliko otrok uživa ob idiličnem okolju na  morju. Zaradi donatorjev, prostovoljk in prostovoljcev, ki so s svojim delom gradili prve mladinske paviljone in urejali okolico ter zaradi predanega strokovnega dela nekdanjih ter sedanjih zaposlenih, je svet lepši za skoraj pol milijona otrok otrok, ki so v preteklih 60 letih prišli v MZL RKS Debeli rtič. V Rdečem križu Slovenije  si skupaj s 56 območnimi združenji prizadevamo, da bo tudi v prihodnjih letih vsako leto lepši za najmanj 16.000 otrok."

Vodja MZL RKS, mag. Ana Žerjal je na kratko orisala razvojne prioritete: "V zdravilišču tradicionalno zdravimo otroke s kroničnimi obolenji dihal, kožnimi boleznimi ter po poškodbah in operacijah na lokomotornem aparatu. Srečujemo se z novodobnimi težavami otrok in smo pripravili novi programa zdravljenja otrok s prekomerno telesno težo, ki je še v obravnavi pri državnih institucijah. Želimo povečati obseg zdraviliškega zdravljenja in še bolj okrepiti naše poslanstvo, to je skrb za zdravje otrok in drugih ranljivih skupin. Skupinam predšolskih in osnovnošolskih otrok ponujamo športno in naravoslovno izobraževanje v sklopu varovanega okolja Debelega rtiča, ki je odlično okolje tudi za mlade športnike in  kulturnike."

V kulturnem programu so nastopili otroci iz zdravilišča in Aleksander Novak. Na ogled je postavljena razstava slik Art mandale umetnice mag. Sonie Trošt ter dokumentacija o nastajanju in razvoju zdravilišča. Program je  povezovala Irena Dolinšek.

MZL RKS Debeli rtič se za podporo praznovanju svoje 60- iobletnice zahvaljuje vsem, ki so se prišli prepričat, da kljub zrelim letom ostaja otroško sanjav in poln doživetij. Posebna zahvala gre donatorjem dreves: Marjetica d.o.o. Koper, Območno združenje Rdečega križa Maribor,  Novo Mesto, Radovljica, Slovenska Bistrica, Koper in Metlika ter vsem, ki so omogočili dogodek in petkove športne igre otrok Istrabenz Plini, Uprava za zaščito in reševanje, Avtobusni prevozi Rižana. Pogostitev so omogočili: Perutnina Ptuj, Celjske mesnine,  Agraria Koper. Izdajo jubilejne brošure pa so omogočili: Občina Ankaran, Belupo, Fidimed, Pharma  Swiss, Zepter, MSD, Medis, Biotera.

Slike so na voljo na Facebooku Rdečega križa Slovenije in Facebooku Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in državni svetnik Peter Požun z zakonito zastopnico in podpredsednico RKS Ireno Nečemer, generalno sekretarko RKS Renato Brunskole in vodjo MZL RKS Debeli rtič, mag. Ano Žerjal

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in državni svetnik Peter Požun z zakonito zastopnico in podpredsednico RKS Ireno Nečemer, generalno sekretarko RKS Renato Brunskole in vodjo MZL RKS Debeli rtič, mag. Ano Žerjal

Prisrčen otroški nastop za 60. rojstni dan MZL RKS Debeli rtič

Prisrčen otroški nastop za 60. rojstni dan MZL RKS Debeli rtič

©2020 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo.
Obvezni piškotki – Posamezni piškotki so nujni za delovanje spletne strani in jih ni moč onemogočiti.
Statistika – Dovoljujem anonimno spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Rdeči križ Slovenije