RKS Letno poslovno poročilo 2017

Poročilo predsednika in generalne sekretarke RKS

Povzetek poročila o izpolnjevanju Zaveze javnosti za leto 2017 prikazujemo po sklopih.

KRVODAJALSTVO

Izvedli smo približno 1150 krvodajalskih akcij, od tega 350 terenskih krvodajalskih akcij, kar je zadoščalo za potrebe po krvi oz. krvnih derivatih v državi. V letu 2017 ni prihajalo do viškov krvi in s tem prekomernih zalog. Vsak mesec smo na darovanje krvi povprečno privabili več kot 8.400 krvodajalcev. V sodelovanju s transfuzijsko službo se krvodajalstvo sprotno prilagaja potrebam po krvi in njenih derivatih. Opažamo, da se potrebe po eritrocitih zmanjšujejo, medtem ko potrebe po trombocitih naraščajo.

Izvedli smo 294 predavanj na temo prostovoljnega darovanja krvi in 204 predavanja o pomenu transplantacije in darovanja organov ter sprejeli 762 pristopnih izjav posameznikov, ki so se opredelili za darovalca organov po smrti, kar je 284 izjav več kot leta 2016.

PRVA POMOČ

V Rdečem križu Slovenije smo ustanovili, usposobili in opremili 106 ekip PP, ki delujejo v okviru RKS-OZ. V letu 2017 je 57 ekip RKS sodelovalo na vseh 13 regijskih preverjanjih usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, kjer je skupaj sodelovalo 117 ekip PP. Dve regijski preverjanji sta bili združeni na eni lokaciji v istem dnevu. XXIII. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa je bilo izvedeno na območju Občine Kobarid v začetku meseca oktobra 2017. Na njem je sodelovalo 13 ekip. Zmagala je ekipa prve pomoči RKS – OZ Zagorje ob Savi II. Izvedli smo tudi Preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči osnovnih šol, na katerih je sodelovalo 110 ekip PP. Zaključno preverjanje je bilo 13. maja 2017 v MZL RKS Debeli rtič, kjer je največ znanja pokazala ekipa prve pomoči OŠ Šmarjeta iz RKS – OZ Novo mesto.

PRIPRAVLJENOST V PRIMERU NARAVNIH IN DRUGIH NESREČ IN SLUŽBA ZA ISKANJE POGREŠANIH

Izvedli smo aktivnost za izboljševanje načrtovanja priprav na nesreče in izboljšanje mehanizmov ukrepanja ob nesrečah. Na osnovi sodelovanja z Rdečim križem Avstrije smo pridobili šotor v velikosti 2.000 kvadratnih metrov s pripadajočim lesenim objektom (kopalnice, kuhinje, umivalnice in skladiščni prostori), ki ne pomeni samo krepitve kapacitet RKS, temveč pomembno pridobitev za celoten sistem zaščite, reševanja in pomoči v Sloveniji.

Za boljše delovanje lastne mreže na področju pripravljenosti in izvajanja službe za iskanje pogrešanih in obnavljanju družinskih vezi smo opravili vrsto usposabljanj.

RKS je v okviru svojih zmožnosti nudil pomoč pri odpravljanju posledic nesreč v letu 2017. Sodeloval je pri pomoči prizadetim in oškodovanim v ujmi v decembru 2017, ki je prizadela predvsem območje Bohinja, Jezerskega, Zgornje Savinjske doline, Žužemberka in zahodne Štajerske in Koroške. Odprli smo poseben račun za zbiranje finančnih sredstev, poleg tega pa smo iz Sklada solidarnosti RKS najbolj ogroženim v ujmi namenili 62.000,00 EUR. Ekipe prve pomoči RKS so sodelovale pri dekontaminaciji gasilcev ob požaru v tovarni Kemis na Vrhniki, pri evakuaciji ogroženih prebivalcev ob požaru nevarnih odpadkov v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu ter pri odpravljanju posledic nekaterih naravnih in drugih nesreč manjšega obsega na lokalnem nivoju. V mreži RKS smo delovali tudi na zvišanju ravni osveščenosti in izobraževanja javnosti. 4

SOCIALNA POMOČ

Oskrbovanje socialno ogroženih posameznikov in družin z različnimi oblikami materialne pomoči je tudi v letu 2017 ostala osrednja naloga nacionalnega društva. Kljub izboljšanim gospodarskim kazalcem in obetavnim statističnim podatkom o zmanjšani stopnji tveganja revščine in socialne izključenosti (13,9 % ljudi je živelo pod pragom revščine, stopnja tveganja socialne izključenosti pa je bila 18,4%), na Rdečem križu Slovenije žal nismo zaznali znatnega zmanjšanja števila prosilcev in prejemnikov materialne pomoči. Celotno materialno pomoč, pridobljeno tako na nacionalnem kot lokalnem nivoju, je v letu 2017 prejelo 127.948 socialno ogroženih oseb. Program nudenja neposredne materialne pomoči socialno ogroženim posameznikom in družinam smo izvajali na območju celotne Slovenije v okviru vseh 56 RKS - OZ in razvejane mreže KO RK s pomočjo predanih prostovoljcev. V okviru Sklada za evropsko pomoč smo za pomoč ogroženim razdelili 2.734 ton prehranskih izdelkov; z namenskimi sredstvi FIHO in sredstvi akcije Lepo je deliti in dobrodelni koncert zagotovili 47.000 enotnih prehranskih paketov (470 ton hrane) in 141 ton pralnega praška, razdelili 270 ton lokalno pridelanega sadja – ruski embargo; RKS-OZ pa so s pomočjo lastnih sredstev, pridobljenih namenskih sredstev, pridobljenih donacij in vodenih akcij dodatno zagotovila in razdelila 500 ton prehranskih izdelkov, 60 ton higienskih pripomočkov ter več kot 447 ton oblačil in obutve. Na obseg, kontinuiteto in kvaliteto oskrbovanja socialno ogroženih posameznikov in družin smo močno vplivali tudi z organizacijo akcij »Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?«, v okviru katerih smo uspeli zbrati dodatnih 46 ton hrane. Z rednimi akcijami zbiranja in razdeljevanja t.i. viškov hrane smo razdelili 201 ton dodatne hrane. V okviru Sklada za evropsko pomoč so RKS-OZ izvajala štiri spremljevalne ukrepe, v katere je bilo vključenih 49.273 prejemnikov hrane iz Sklada.

Tudi v letu 2017 je RKS nadaljeval z izvajanjem programa letovanja socialno ogroženih otrok in starejših. S pomočjo akcije »Peljimo jih na morje« in »Dobrodelni koncert« smo na morje peljali 137 otrok in 242 starejših, z namenskimi sredstvi FIHO 580 socialno ogroženih otrok ter 75 starejših. Z donatorskimi sredstvi podjetja Engrotuš oz. humanitarne akcije »Pričarajmo nasmeh« je v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič letovalo dodatno 500 socialno ogroženih otrok, s pomočjo drugih donatorjev pa še 94 otrok. RKS - Območna združenja so omogočila zdravstvene kolonije 1.568 otrokom, in sicer s pomočjo sredstev, pridobljenih na javnem razpisu ZZZS, s pomočjo namenskih sredstev, lastnih sredstev in sredstev, pridobljenih na lokalnih razpisih. Trend zmanjševanja vključenih otrok v zdravstvene kolonije se je nadaljeval tudi v letu 2017, razlog pa ostaja isti – merila ZZZS, ki dajejo prednost ceni letovanja, ne pa zdravstveni vsebini.

MEDNARODNA DEJAVNOST

Vodstvo Rdečega križa Slovenije se je novembra 2017 udeležilo volilne skupščine IFRC (Mednarodne organizacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca), ki je potekala v Antaliji v Turčiji. Za novega predsednika IFRC je bil izvoljen g. Francesco Rocca, dolgoletni predsednik Rdečega križa Italije, ki je v zadnjih letih večkrat obiskal Rdeči križ Slovenije, in se neposredno seznanil z razmerami ob množičnem prihodu migrantov ter tudi pripomogel pri pridobitvi sredstev IFRC iz programa DREF. Član glavnega odbora IFRC je med drugimi postal tudi izvršni predsednik Hrvaškega Rdečega križa (HCK) g. Robert Markt. Glede na to, da so v vodstvu IFRC predstavniki sosednjih nacionalnih društev Rdečega križa Italije in Hrvaške, pričakujemo, da bo RKS okepil svojo prepoznavnost in vpetost v skupne aktivnosti za preprečevanje in lajšanje stisk najbolj ranljivih pri nas in po svetu. Predvsem se nadejamo okrepitve našega nacionalnega društva za še uspešnejše uresničevanje našega poslanstva.

POSLOVANJE RKS – ZZ

V poslovanju RKS – ZZ, kamor je vključeno tudi Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič, smo z nadaljevanjem izvajanja sanacijskega načrta MZL RKS Debeli rtič in sedeža društva prioritetno reševali nastalo izgubo iz preteklih let. V letu 2017 smo dosegli smo boljše poslovne rezultate od načrtovanih za to obdobje, kar pomeni, da v celoti sledimo sanacijskemu programu. Izvajali smo tudi nujna investicijska dela na mladinskih domovih in v Hotelu Bor.

Sedež društva je v lanskem letu posloval pozitivno. Veliko težav pri našem poslovanju nam še vedno povzročajo nerešene tožbe podizvajalcev Hotela Arija na MZL, ki jim posvečamo veliko pozornost. 5

V letu 2017 smo nadaljevali z usklajevanji finančnega dela Pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih med RKS in RKS-OZ, ki naj bi ga sprejeli v drugi polovici leta 2018. S tem želimo doseči poenotenje in povezanost med RKS - OZ in sedežem RKS.

REALIZACIJA CILJEV IN NALOG LETA 2017

Naša temeljna načela so nas vodila tudi v letu 2017, pri čemer smo s skupnimi napori in močmi izpeljali veliko večino naših skupnih ciljev in nalog. RKS je skupaj s 56 Območnimi združenji in skoraj 900 Krajevnimi organizacijami Rdečega križa, tisočerimi prostovoljci in zaposlenimi v letu 2017 opravil skladno z Zavezo javnosti X vse ključne naloge s področja javnih pooblastil in drugih humanitarnih programov.

Menimo, da se po letih upada kažejo znaki obnavljanja zaupanja javnosti Rdečemu križu Slovenije in priznavanja našega humanitarnega poslanstva.

ZAHVALA IN SKUPNI NAČRTI ZA PRIHODNOST

Iskrena zahvala RKS Območnim združenjem, Krajevnim organizacijam Rdečega križa, prostovoljkam in prostovoljcem ter vsem sodelavcem, lokalnim skupnostim, pristojnim ministrstvom in URSZR za pomoč, podporo in sodelovanje. Prizadevali si bomo za ohranjanje obsega javnih pooblastil RKS, pripravo novih programov RKS, vključevanje novih prostovoljcev in mladih članov RK in pridobivanje novih finančnih virov za vzdržno delovanje RKS.

 

Nazaj
©2020 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo.
Obvezni piškotki – Posamezni piškotki so nujni za delovanje spletne strani in jih ni moč onemogočiti.
Statistika – Dovoljujem anonimno spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Rdeči križ Slovenije