Razveselimo osnovnošolce z novimi šolskimi nahrbtniki

RS - OZ Žalec poziva k pomoči za nakup 150 šolskih nahrbtnikov

Otroci, ki bodo jeseni znova sedli za šolske klopi, poleg šolskih potrebščin potrebujejo tudi šolske nahrbtnike. Mnogim  jih starši ne morejo kupiti, zato  v RKS - OZ Žalec pozivajo k pomoči. Z darovanjem majhnega zneska lahko šolarje zelo razveselimo.

10 evrov zadošča za pol nahrbtnika, 20 evrov za celoten nahrbtnik.

Donacija je tudi davčna olajšava za podjetja. Davčna olajšava za donacije se lahko uveljavlja za znesek izplačil v denarju in v naravi v humanitarne namene, če gre za izplačilo Rdečemu križu Slovenije. To olajšavo je mogoče uveljaviti do višine 0,3 odstotka obdavčenega prihodka zavezanca v davčnem obdobju. 

V avgustu lahko donirate tudi z SMS-sporočili. Uporabniki Telekomovih, Telemachovih, T-2 in A1 storitev pošljite SMS z besedo MLADI5 na številko 1919 in darujte 5 evrov. 

Anketa o položaju stanovalcev domov za starejše med epidemijo covida-19

Pri Zagovorniku načela enakosti so pripravili anonimno spletno anketo o položaju stanovalcev domov za starejše med epidemijo. Na podlagi zbranih odgovorov bodo naredili analizo in predvidoma pripravili priporočila pristojnim organom za primer, če bi se epidemija Covid-19 ponovila in bi prišlo do vnovične množične uvedbe zelo strogih zaščitnih ukrepov v domovih.

Slišati želijo izkušnje stanovalcev domov

Pri pripravi priporočil želijo pri Zagovorniku dati glas tistim, ki so jih ukrepi za zajezitev širjenja epidemije najbolj prizadeli, in tistim, ki so bili odgovorni za izvajanje teh ukrepov. K reševanju ankete vabijo stanovalce domov, njihove svojce in bližnje, direktorje, direktorice in zaposlene v domovih ter nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s položajem starejših.

Če ste stanovalci domov, svojci, zaposleni v domovih, nevladniki –, lahko sodelujete pri izpolnjevanju ankete. Anketo najdete na spletni povezavi: https://www.1ka.si/a/286895 Izpolnite je lahko do vključno 17. avgusta 2020.

Krvodajalci se ne ozirajo na letni čas

Julija jih je v Žužemberku 70 prišlo darovat kri

RKS - OZ Novo mesto je 23. julija 2020 v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino Ljubljana po covidu-19 prilagojenem načinu v prostorih OŠ Žužemberk organiziral  tradicionalno krvodajalsko akcij. Odzvalo se je kar 70 krvodajalcev. Med njimi sta dva darovala prvič. Krvodajalci so se predhodno po telefonu pogovorili o zdravstvenem stanju in dogovorili za uro prihoda. Na vhodu je bila triažna točka, kjer so si krvodajalci razkužili roke, prostovoljka pa jim je izmerila temperaturo in jim dala zaščitno masko. Zasluge za dober odziv gredo tudi podjetjem s posluhom za krvodajalstvo in županu s sodelavci, ki so že dolgoletni krvodajalci. Za malico so tudi tokrat poskrbeli v šolski kuhinji, prostovoljke pa so jo postregle krvodajalcem.

Udarniki na delu v centralnem logističnem centru RKS

Rdeči križ Slovenije je ob razglasitvi epidemije marca 2020 pozval posameznike in podjetja, naj prispevajo sredstva, hrano, higienske pripomočke in druge potrebščine, ki nam bodo omogočili preprečevati in lajšati stiske najbolj ranljivih med nami v času epidemije covida-19. Številna podjetja, združenja in posamezni so že darovali in izkazali družbeno solidarnost.
Vsem se iskreno zahvaljujemo!

 

Novartis, Coca-Cola in Mednarodno združenje Rdečega križa in Rdečega polmeseca so s svojimi donacijami omogočili nakup pripomočkov za izvajanje tečajev in izpitov prve pomoči v prilagojenih razmerah, prav tako pa tudi dodatno osebno varovalno opremo ter ostala zaščitna sredstva v skladu s potrebami.

Foto: Aleš Černivec

V aktivnostih Rdečega križa Slovenije je veliko prostora za mlade

Želite sodelovati? Izpolnite anketo in nam sporočite, kako bi sodelovali!

V RKS je veliko mladih, starih do 15 let, manj pa mladih odraslih, starih od 15 do 35 leta. Prav slednji, mladostniki in mladi odrasli, so  oblikovanju in uresničevanju strategij za oblikovanje boljše družbe osrednjo vlogo.

Mladi so zelo pomembni pri izgradnji in vzdrževanju močnega delovanja organizacije in kot taki enakopravni partnerji odraslih. Pomembno je, da jim v organizaciji ponudimo raznovrstne, dobre in enakopravne možnosti za vključevanje, s katerimi ne bomo pomagali le mladim in organizaciji, temveč tudi skupnosti, v katero so vključeni.

Za čim bolj učinkovito vključevanje mladih v okviru projekta Prostovoljci, temelj organizacije območna združenja RK Ljubljana, Žalec, Ajdovščina, Tolmin, Kočevje in Cerknica pripravljajo vsebine, s katerimi jih želijo vključiti v organizacijo. Zato mlade od 12. do 35 leta prosijo, da do 29. julija izpolnijo spletno anketo: https://www.1ka.si/a/293819, na osnovi katere bodo izvedeli, na kakšen način želijo mladi sodelovati z RKS.

Prostovoljno delo med pandemijo

Želja pomagati najbolj ranljivim postavlja prostovoljce na posebej pomembno mesto tudi v času trenutne zdravstvene krize. V okviru največje humanitarne mreže na svetu so  prostovoljci Rdečega križa in Rdečega polmeseca doma in po svetu vključeni  v najrazličnejše dejavnosti, kot so reševalne službe, telefonske linije za pomoč, podpora migrantom, beguncem in prosilcem za azil, zdravstvene kampanje in zagovorništvo. O neprecenljivi pomoči prostovoljcev Rdečega križa Slovenije poroča tudi Urad Rdečega križa za EU na svoji spletni strani.

Foto: Aleš Černivec in arhiv RKS

V 18 letih pričarali skoraj 9000 otroških morskih nasmehov

Tušev dobrodelni projekt Pričarajmo nasmeh bo letos 250 otrokom pričaral nepozabne morske počitnice, še 400 jih bo prejelo potrebščine za novo šolsko leto

Debeli rtič, 9. julij – Tuš ponosno stopa v 18. leto dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh. Letos bodo morske počitnice ob pomoči partnerjev in kupcev omogočili 250 otrokom iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije. Otroci bodo v Mladinskem letovišču in zdravilišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču preživeli teden dni, poln brezskrbnih morskih radostih, pridobivali nova znanja in spoznavali nove prijatelje. V okviru projekta bodo letos še 400 otrokom zagotovili šolske potrebščine, ki jih bodo potrebovali septembra. V 18 letih projekta bodo v Tušu tako skupaj pričarali že skoraj 9000 poletnih nasmehov.

Foto: Aleš Černivec

Petnajst krvodajalcev jubilantov prejelo priznanja

RKS - =Z Novo mesto in občina Škocjan

V četrtek, 2. 7. 2020, sta RKS - OZ  Novo mesto in občino Škocjan sta na porireditvi podelili priznanja petnajstim krvodajalcem jubilantom za različne okrogle jubileje arovanja krvi: od 10 vse do 100-krat darovano kri, kar je obeležil Lindič Alojz iz Klenovika. Krvodajalce so ob prijetnem programu in pogostitvi nagovorili in jim čestitali župan občine Škocjan, Jože Kapler, strokovni sodelavec za krvodajalstvo RKS, Boštjan Novak, predstavnica Centra za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, Irena Pust in predsednica krajevne organizacije RK Škocjan, Gabrijela Kovač. Vsako darovanje krvi lahko reši življenje in potrebe po krvi nikoli ne pojenjajo. Tako vsak krvodajalec z darovanjem krvi za soljudi naredi nekaj neverjetnega. Govorci so se strinjali tudi, da je na tem področju veliko krvodajalcev, ki so presegli število odvzemov sto, zato je razumljivo, da tudi, da število odvzemov na na tem področju presega slovensko povprečje.

Zlato priznanje Občine Hrasntik Območnemu združenju RKS Hrastnik

V Občini Hrastnik se ob svojem občinskem prazniku, 3. juliju, vsako leto spomnijo pomembnega zgodovinskega dogodka iz leta 1934, ko so gladovno stavkali rudarji, ki so se jim pridružili tudi delavci Steklarne in kemične tovarne. Na ta dan pripravijo občinsko proslavo in podelijo najvišja priznanja ter nagrade Občine Hrastnik za dosežke, ki prispevajo k boljšemu, kvalitetnejšemu in polnejšemu življenju občanov in so pomembni za razvoj in ugled občine na različnih področjih.

Območna organizacija Rdečega križa Hrastnik je v času koronavirusa v občini Hrastnik s svojimi prostovoljci poskrbela za uspešno spopadanje s težavami, s katerimi so se srečevali prebivalci občine. Zato je za humanitarno delo in izredno angažiranje v času razglašene epidemije COVID – 19 dobila zlato priznanje občine Hrastnik, ki ga je župan Marko Funkl predal predsednici RK Hrastnik Belindi Ladiha.

Lastna aktivnost mladih in dobrodelna akcija

RKS - OZ Metlika o svojih aktivnostih

Območno združenje RKS Metlika je 1. julija zaključilo humanitarno akcijo Požar za družino Dragovan iz Drašičev pri Metliki, ki so jo pričeli 28. aprila za obnovo ostrešja stanovanjske hiše in izgradnjo hleva, Prvi del pomoči za obnovo po požaru so predali v začetku meseca junija. Dotlej se je zbralo 10.780 EUR pomoči, ob zaključku 1.julija 2020 je skupna višina zbranih sredstev 11.100 EUR. Vsem donatorjem se iskreno zahvaljujejo.

V ponedeljek 29. junija je 36 osnovnošolcev iz 3, 4 in 5 razreda iz metliške občine pričelo s taborjenjem v kampu Podzemelj. Med sedemdnevnim taborjenjem jih spremlja 5 mentorjev, ki spodbujajo samostojnost medsebojno spoštovanje, zdrave način življenja in kreativneo preživljanje prostega časa. Spoznavajo različne poklice in veščine, ki jih predstavljajo: slovenska vojska, civilna zaščita izpostava NM, policijska postaja Metlika, gasilsko društvo Metlika, društvo kmečkih žena Metlika, društvo invalidov Metlika, ljudska knjižnica Metlika, Bernarda Šuštarič- nordijska hoja, Mojca Butala –rolkanje, plesno društvo Krokar iz Metlike, jamarska zveza Slovenije, Maja in Lidija - frizure,  Ribiško društvo Metlika , člani ekip PP Rdečega križa Metlika, prostovoljci...

  • 1
  • 2
©2020 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo.
Obvezni piškotki – Posamezni piškotki so nujni za delovanje spletne strani in jih ni moč onemogočiti.
Statistika – Dovoljujem anonimno spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Rdeči križ Slovenije