rescEU - evropski mehanizem, ki zagotovi dodatna sredstva za pomoč državam, ki jih je prizadela nesreča.

Zaradi ekstremnih vremenskih razmer in novih nevarnosti si morajo države članice Evropske unije v zadnjih letih pogosto medsebojno pomagati. Sodelovanje lahko postane težavno, ko se več držav hkrati sooča z isto vrsto katastrofe. Za primere, ko države na primer nimajo dovolj zmogljivosti za spopadanje z nesrečo ali le-te niso na voljo, je Evropska unija vzpostavila rescEU. rescEU je evropski mehanizem, ki zagotovi dodatna sredstva za pomoč državam, ki jih je prizadela nesreča.

Da bi se dobro pripravila na nevarnost gozdnih požarov v letošnjem poletju, Evropska unija še naprej krepi svojo evropsko floto gasilskih letal v okviru sistema rescEU. V njej je skupno že 13 letal in 6 helikopterjev, ki jih operativno upravljajo države članice, financirala pa jih je Evropska unija.

rescEU gasilske zmogljivosti

- EU podpira sedem držav članic EU pri nakupu letal in helikopterjev, ki jo je mogoče uporabiti tudi v drugih državah, kadar je to potrebno. Ta pomoč je dodatna plast evropskega mehanizma civilne zaščite, prek katerega se sredstva med državami sicer delijo prostovoljno.

- Gasilsko rezervo rescEU sestavljajo po dve letali s Hrvaške, Cipra, Grčije, Italije, Španije, Švedske, eno letalo iz Francije in šest helikopterjev s Švedske.

Pripravljalni in nadzorni ukrepi za sezono gozdnih požarov 2020

- Center Evropske komisije za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) spremlja razvoj požarov in ohranja kontakt z institucijami in organi civilne zaščite v prizadeti državi.

- Nacionalne in evropske službe in sistemi za spremljanje požarov, kot je Evropski informacijski sistem za gozdne požare (EFFIS), zagotavljajo pregled evropskih podatkov iz nacionalnih programov gozdnih požarov.

- Redna srečanja z državami članicami EU in sodelujočimi državami v evropskem mehanizmu za civilno zaščito pred in med sezono omogočajo izmenjavo informacij o stanju pripravljenosti posameznih držav in potencialne nevarnostih požarov.

- Za kartiranje gozdnih požarov je mogoče aktivirati evropsko storitev satelitskega kartiranja Copernicus.

Omenjene dejavnosti so odlična priložnost, da poudarimo pomen evropske solidarnosti in dodane vrednosti pomoči Evropske unije državam članicam pred in med nesrečo.

Vabimo vas, da na svojih spletnih straneh, družbenih omrežjih ali v tiskanih medijih delite informativno gradivo, priloženo temu elektronskemu sporočilu. Tako lahko skupaj predstavimo čim bolj izčrpne informacije širši javnosti!

Za dodatne informacije obiščite našo spletno stran https://ec.europa.eu/echo/what-we-do/civil-protection/forest-fires_en

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.