17. Festival za 3. življenjsko obdobje izpostavlja

izzive dolgožive družbe, priprave na upokojitev in skupnostne oblike preživljanja prostega časa

V Ljubljani se je danes, 26. septembra 2017, pod okriljem treh soorganizatorjev, Zveze društev upokojencev Slovenije, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter družbo Proevent začel 17. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki je največja prireditev za starejše v Evropi. Tokrat bo izpostavil izzive dolgožive družbe, priprave na upokojitev in skupnostne oblike preživljanja prostega časa. Do četrtka se bodo med drugim zvrstile strokovne razprave, predavanja, delavnice in kulturni nastopi, odprtih pa bo več kot 160 razstavnih prostorov.

Udeležence so na otvoritveni svečanosti nagovorili Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije, dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, osrednja govorka svečanosti pa bo dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrica Anja Kopač Mrak je v nagovoru kot enega od ključnih izzivov izpostavila dolgoživo družbo, ki po njenih besedah terja medgeneracijsko zaupanje in solidarnost.

Za kulturni užitek sta poskrbela Slovenska veteranska godba skupaj z otroškim zborom OŠ Maksa Pečarja iz Ljubljane.  Med udeleženci sta bili tudi generelna sekretarka RKS Renata Brunskole in predsednica RKS OZ Ljubljana Nevenka Lekše.

STA poroča, da bodo:"V okviru strokovnega programa na današnji otvoritveni okrogli mizi govorili o krovnih strategijah dolgožive družbe, kot je denimo poleti sprejeta strategija dolgožive družbe. Poleg te se bo zvrstilo še pet okroglih miz o pripravah na upokojitev, o skupnostnih oblikah preživljanja prostega časa, o programu Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Starejši za starejše in o ustvarjanju okolja za delo starejših.

Izobraževalni program bo vključeval več kot 60 predavanj in delavnic na različne teme od varnosti v prometu in v domačem okolje, vse do telovadbe za starejše, možganskega fitnesa in bioterapije.

Na sejemskih prostorih se bodo tradicionalno predstavila različna društva upokojencev, poleg njih pa tudi domovi za starejše, kulturne ustanove in številni drugi.

Obiskovalci festivala, ki želi povezati vse generacije, so vabljeni tudi pred Medgeneracijski in Odprti oder, kjer se bodi mladi in starejši družili ob zvokih folklore in sodobnih ritmov."

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.