Anketa o položaju stanovalcev domov za starejše med epidemijo covida-19

Pri Zagovorniku načela enakosti so pripravili anonimno spletno anketo o položaju stanovalcev domov za starejše med epidemijo. Na podlagi zbranih odgovorov bodo naredili analizo in predvidoma pripravili priporočila pristojnim organom za primer, če bi se epidemija Covid-19 ponovila in bi prišlo do vnovične množične uvedbe zelo strogih zaščitnih ukrepov v domovih.

Slišati želijo izkušnje stanovalcev domov

Pri pripravi priporočil želijo pri Zagovorniku dati glas tistim, ki so jih ukrepi za zajezitev širjenja epidemije najbolj prizadeli, in tistim, ki so bili odgovorni za izvajanje teh ukrepov. K reševanju ankete vabijo stanovalce domov, njihove svojce in bližnje, direktorje, direktorice in zaposlene v domovih ter nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s položajem starejših.

Če ste stanovalci domov, svojci, zaposleni v domovih, nevladniki –, lahko sodelujete pri izpolnjevanju ankete. Anketo najdete na spletni povezavi: https://www.1ka.si/a/286895 Izpolnite je lahko do vključno 17. avgusta 2020.

Če ankete ne morete ali ne znate izpolniti na spletu, vam lahko pomagajo sodelavci Zagovornika po telefonu (pokličete lahko na številko: 01/ 4735 – 545 vsak delovni dan).

»Namen ankete ni iskati krivce za negativne posledice protiepidemičnih ukrepov, pač pa pridobiti celovito sliko o razmerah in se na podlagi te izkušnje lotiti snovanja ukrepov za zajezitev okužb, če bi se epidemija ponovila v takih razsežnostih kot prvič.« poudarja Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Zasnova ankete

Vprašalnik je anonimen, ne vključuje osebnih podatkov anketirancev, ima okvirno 20 vprašanj, izpolnjevanje traja približno 15 minut. Vprašanja se nanašajo na obdobje razglašene epidemije, ko so bili domovi za starejše prvič zaprti za obiskovalce (med marcem in majem 2020). »Zanima nas vaša ocena, vaše videnje razmer, ki so vladale v domovih v času epidemije, ko so bili domovi prvič zaprti za obiskovalce.« še poudarja Zagovornik.

Zagovorniku je mogoče sporočiti tudi kaj, kar ni zajeto v spletni anketi, in ocenjujete, da bi pomagalo osvetliti razmere v domovih za starejše v času epidemije (ali po njej), zato vabljeni, da pokličete ali pišete.

Kontaktni podatki: E: gp@zagovornik-rs.si // T: 01/ 4735 - 545 // Naslov: Zagovornik načela enakosti, Železna cesta 16, 1000 Ljubljana.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.