Da nas ne pretrese, ko nas strese

Vsako leto od 1. do 8. novembra poteka Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije, ko na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije (Ur.l. RS, št. 7/93, 79/2010) na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije pošiljkam dodajo doplačilne znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice.

Skladno z načelom solidarnosti, kot sistemskim pristopom, je nakup doplačilnih znamk in vozovnic obvezen, vrednost znamke in doplačilne vozovnice pa na podlagi 28. člena Zakona o RKS in Uredbe Vlade RS o višini prispevka v korist Rdečega križa Slovenije v Tednu Rdečega križa in Tednu solidarnosti  št. 00718-9/2018, dne 19.7. 4. 2018 (Ul. RS, št. 28/18) za leto 2020 znaša 0,17 €

Gre za sklad, iz katerega vsako leto z enkratno finančno pomočjo pomagamo posameznikom, ki jih je prizadel požar, poplava ali ujma, in v primeru nesreč velikega obsega doma in v tujini, kot na primer potres v Petrinji. 

V skladu s pravilnikom se 30 odstotkov sredstev uporablja za enkratne finančne pomoči ob nesrečah manjšega obsega (lokalna raven). 70 odstotkov sredstev pa za zagotavljanje pomoči ob nesrečah večjega obsega (nacionalna raven).

Osrednja tema letošnjega Tedna solidarnosti je potres oziroma pripravljenost na posledice rušilnega potresa. S Sloganom »Da nas ne pretrese, ko nas strese«, želimo poudariti, da potresa ne moremo predvideti in preprečiti, lahko pa se nanj pripravimo. Dejstvo je, da Slovenijo ogrožajo potresi in da pas večje potresne nevarnosti poteka po osrednjem delu države, od severozahoda proti jugu in jugovzhodu. Zato je treba ob zmanjševanju ranljivosti, krepiti pripravljenosti za odziv sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v primeru potresa.

V Tednu solidarnosti 2020 je Rdeči križ Slovenije s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic zbral za delitev 239.151,80 €. Za nujno potrebne enkratne pomoči ob neurjih, požarih ali manjših nesrečah v Sloveniji smo lani namenili skupaj 82.186,00 € in 62.625,00 €  iz naslova velikih nesreč: potres Hrvaška, neurje Laško, Sevnica, Šmarje.

Predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Vesna Mikuž je ponovno izpostavila, da z doplačilom poštnine ali javnega prevoza v višini 0,17 evra, vsakdo prispeva delček v Sklad solidarnosti Rdečega križa Slovenije: »Glede na dejstvo, da klimatske spremembe vplivajo na stalno naraščanja števila podnebnih in vremenskih nesreč nas ne preseneča, da je zahtevkov vsako leto več. Toča, poplava, suša, ujme. To je zgolj nekaj naravnih nesreč, pri katerih Rdeči križ Slovenije pomaga prizadetim pri odpravi posledic. Samo letos smo iz Sklada solidarnosti za nujno potrebne enkratne pomoči ob neurjih ali manjših nesrečah v Sloveniji, kot so požari ali zemeljski plazovi namenili 83.339,31 €. Ob vsem tem pa moramo biti pripravljeni tudi na morebitne večje naravne nesreče, kot je potres. Lani smo, na primeru potresa na Hrvaškem imeli priložnost videti, kako pomembno je, da smo pripravljeni na take dogodke in da imamo sredstva, s katerimi lahko takoj pomagamo prizadetim prebivalcem, bodisi z zasilno namestitvijo bodisi s toplimi obroki, psihosocialno in nujno medicinsko pomočjo.« 

Sredstva, zbrana Tednu solidarnosti, porabimo strogo namensko. Za pravilnost postopkov in razdelitev sredstev skrbijo Komisija Sklada solidarnosti, Nadzorni odbor Rdečega križa Slovenije, Upravni odbor Rdečega križa Slovenije in Glavni odbor Rdečega križa Slovenije.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.