Dolgotrajno brezposelni dobili »Zalet za naprej«

RKS-OZ Novo mesto uspešno zaključuje dolgi program socialne aktivacije Kreativno vključen in socialno opolnomočen (Kreativen), ki ga je podpiralo tudi MDDSZ in EU iz Evropskega socialnega sklada. Od 48 vključenih brezposelnih oseb jih je program uspešno dokončalo 32, od tega 18 s pozitivnim izhodom. Večini med njimi je vključitev prinesla pozitivne premike v življenju.

RKS-OZ Novo mesto je program socialne aktivacije izvajalo od oktobra 2017 do septembra 2019 in vanj vključilo dolgotrajno brezposelne osebe oziroma težje zaposljive osebe, stare do 49 let. Pri naboru udeležencev in prav tako v času celotnega programom smo sodelovali s koordinatorkami socialne aktivacije, Centrom za socialno delo in Zavodom za zaposlovanje.

Potekala sta dva programa, vsak je trajal 11 mesecev, za dve skupini, v prvo je bilo vključenih 22, v drugo pa 26 oseb. Na začetku programa so se udeleženci spoznavali in vzpostavili skupinsko učenje in si zastavili cilje v smeri razreševanja težav, ki so preprečevale uspešnost vključevanja na trg dela. V programu so se tudi usposabljali na področju kulinarike, preoblikovanja tekstilij, polstenja volne, prenove rabljenega pohištva, podjetništva, računalništva, znanja slovenskega in tujega jezika.

Dobro so spoznali poslanstvo in vrednote organizacije Rdečega križa in se vključevali s prostovoljnim delom.  Organizirali so več humanitarnih akcij, kot so bile Literarna kavarna, Iz omare za otroke, Eko dan ob dnevu Zemlje. S prostovoljnim delom so pomagali tudi drugim organizacijam, npr. pri delavnicah za otroke, ki jih poleti organizira DRPD.

Obiskali so podobno delujoče skupine v Črnomlju in Kopru ter z njimi izmenjali izkušnje in dobre prakse. O prodaji izdelkov na tržnici so se udeleženci podučili na vodenem ogledu ljubljanske tržnice. Obiskali so Vrtnarijo Gozdnega gospodarstva Novo mesto, Tovarno Krka, Mizarstvo Florjančič, Terme Krka v Dolenjskih Toplicah, novomeško Reciklarno, nekateri so se z delom usposabljali v DSO Trebnje, v čistilnem servisu ter razvijali podjetniški duh na RC Novo mesto. V toku programa so obiskali Bazo 20, Krajinski park Kolpa in Šokčev dvor, Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto, RIC Novo mesto, ogledali so si Dolenjski muzej, Slakov muzej, Pavčkov dom, Sečoveljske soline, Luko Koper in se kopali v morju na Krku in v Kopru.

Posebno  pozornost so namenili razvijanju zdravega življenjskega sloga. V sodelovanju z Zdravstvenim domom Novo mesto so bila organizirana preventivna predavanja o pomenu pravilne prehrane, gibanju, opustitvi kajenja, stresu in sproščanju, pod vodstvom mentorjev Rdečega križa je potekal tečaj prve pomoči in nege bolnika na domu.

Skozi vse te aktivnosti so se udeleženci napredovali tudi osebnostno. Širili so nabor pozitivnih socialnih izkušenj preko skupine ter se tako opolnomočili in pridobili samozavest in izkušnje za vstop na trg dela.

Tisti, ki so vztrajali v programu Kreativen, so prejeli »zalet za naprej«, kar kažejo tudi dobri rezultati. Program je uspešno zaključilo 32 udeležencev. Tako imenovanih pozitivnih izhodov beležimo 18. Zaposlitev je dobilo 12 oseb, ena oseba opravlja maturo, dve osebi sta pridobili NPK Tekstilna konfekcionarka, ena oseba se je vključila v nadaljnje šolanje, ena oseba, ki ni bila prijavljena, se je prijavila na zavod za zaposlovanje in bo aktivno iskala zaposlitev. Ena oseba je uspešna v programu za odvajanje od alkohola, ki ga bo zaključila prihodnje leto.

Za nekatere je bil program prezahteven in so zato prej izstopili. Posledic ali sankcij za njih ni bilo, saj je vključitev prostovoljna.

Udeleženci so tako ocenili program:

»Marsikaj sem pridobil, spoznal tudi precej različnih ljudi in se vsak dan kaj novega naučil. Predvsem pa imam svoje cilje, ki jih bolj samozavestno uresničujem. Dobil sem zaposlitev, ki sem si jo želel.«

»V programu je bilo še posebej dobro projektno delo, npr. izkušnja priprave izdelkov za zbiranje sredstev na dobrodelni stojnici. Program takšen kot je nudi veliko vsakemu, vsak sam pa mora odločiti, da ga najbolje izkoristi.«

Začenjamo z novim programom socialne aktivacije, ki ga je uspešno prijavil ZIK Črnomelj in ga bomo v Novem mestu izvajali kot partnerji na OZ RKS Novo mesto. Za udeležence bo trajal šest mesecev, vključili bomo 5 skupin po 15 udeležencev, potekal pa bo do leta 2022.

                                                                                           

                                                                                                         Barbara Ozimek, sekretarka RKS-OZ Novo mesto

 

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.