Humanitarna pomoč Rdečemu križu Bosne in Hercegovine

Foto: Aleš Černivec

Foto: Aleš Černivec

Foto: Aleš Černivec

Foto: Aleš Černivec

V sredo, 18. decembra 2019, je iz centralnega logističnega centra Rdečega križa Slovenije v BiH odpeljal tovornjak s humanitarno pomočjo Rdečemu križu BiH za njihovo pomoč migrantom v nastanitvenih centri v Bosni.

Po podatkih IOM so v BiH od januarja do septembra 2019 registrirali prihode 21.971 migrantov. Med njimi jih več tisoč biva v neprimernih pogojih. Zelo težko je določiti, koliko jih je v nastanitvenih centrih, po ocenah Rdečega križa BiH jih je več kot 40 % povsem izven sistema. Zima je življenjsko ogrožajoča tako za vse, tako nastanjene v centrih kot izven njih. Še posebej za otroke, nosečnice in starostnike. Rdeči križ BiH se odziva po najboljših močeh ob pomoči Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), ki je že decembra lani z nujnim pozivom pričela zbirati sredstva za izvajanje najnujnejše pomoči migrantom, predvsem osnovno opremo sprejemnih centrov z ležišči, sanitarijami in pitno vodo, hrano, higienske pripomočke, zmanjšanje tveganja nesreč ter  krepitev zmogljivosti nacionalnega Rdečega križa BiH.

Finančna in kadrovska pomoč je nujna, saj prostovoljke, prostovoljci in zaposleni v Rdečem križu BiH po napornih celotnih aktivnostih izgorevajo v  hitro spreminjajočih potrebah in vedno težjih razmerah. V Rdečem križu Slovenije  smo ves čas v stiku z  Rdečim Križem Bosne in Hercegovine. V pogovorih z generalnim sekretarjem Rdečega križa BiH Rajkom Lazičem smo opredelili izhodišča programa pomoči Rdečega križa Slovenije Rdečemu križu BiH. Skladno s svojimi zelo omejenimi resursi lahko pomagamo pomoč z opremo v sprejemnih centrih:  otroške plenice, odeje, zložljive postelje, spalne vreče, oblačila in obutev ... Skupaj na 35 paletah skoraj 10 ton v vrednosti nekaj več kot 19.000 evrov.

 

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.