Najboljši za volanom 2020 rekorden!

Ljubljana, 1. aprila 2020 – Prvi del letošnjega AMZS izbora najboljšega mladega voznika in najboljše mlade voznice Slovenije se počasi zaključuje. Spletni test nawww.najboljsizavolanom.si, ki je vstopnica za praktični del tekmovanja, bo mogoče reševati še do vključno ponedeljka, 6. aprila 2020. Že sedaj pa je znano, da je Najboljši za volanom letos k sodelovanju privabil še več mladih – rešenih je namreč že skoraj 4000 spletnih testov. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev bi se moralo sredi aprila v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem pomeriti v polfinalu, maja pa najboljših deset polfinalistk in najboljših deset polfinalistov v finalu. A praktični del je bilo treba zaradi epidemije novega koronavirusa do nadaljnjega preložiti.

Izbor Najboljši za volanom 2020 je v mesecu dni, odkar je na www.najboljsizavolanom.si odprt spletni test, ki preverja znanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, poznavanja varne mobilnosti, avtomobilizma in motoroznanstva, k sodelovanju privabil že skoraj 4000 mladih. Ti se četrto leto zapored potegujejo za laskavi naslov najboljšega mladega voznika oziroma najboljše mlade voznice Slovenije. »Že pet dni pred zaključkom teoretičnega dela izbora Najboljši za volanom 2020 je v primerjavi z lani rešenih skoraj 700 spletnih testov več, tako da smo z odzivom izjemno zadovoljni. Še zlasti navdušujoča je primerjava z letom 2017, ko se je v spletnem testu preizkusilo skoraj 1500 mladih voznic in voznikov. Letos se bomo najverjetneje uspeli približati številu 5000 sodelujočih, kar je bil naš cilj«, je povedal vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije Erik Logar ter pojasnil, da je moral AMZS z vidika ukrepov za preprečevanje širjenje epidemije novega koronavirusa preložiti praktični del tekmovanja, ki je bil aprila (polfinale) in maja (finale) predviden v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem: »Upamo, da se zdravstvena situacija čim prej izboljša. Vsebinsko bomo praktični del izvedli, kot smo načrtovali, o novem terminu pa bomo najboljše reševalke in reševalce spletnega testa obvestili, ko bo to mogoče.«

Na najboljše mlade voznike in voznice čakajo privlačne nagrade

Naslov Najboljši za volanom je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. A najboljši si za svoj trud zaslužijo še več. Nanje čakajo privlačne nagrade.Zmagovalec in zmagovalka bosta eno leto uživala za volanom povsem novega športnega križanca – Fordove pume (rdeča puma v različici titanium čaka najboljšo mlado voznico, modra puma titanium pa najboljšega mladega voznika).

 

Na pogumne mlade voznike in voznice pa čakajo še številne druge atraktivne nagrade:

·2 kompleta 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenca oziroma nagrajenke;

·2-krat mobilni telefon Huawei P30;

·2-krat darilna kartica Petrol za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 400 €;

·2-krat bon za 20-odstotni popust na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava;

·2-krat električni skiro Xiaomi;

·2-krat darilna kartica Petrol za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 250 €;

·2-krat JBL bluetooth zvočnik Xtreme 2;

·2-krat darilna kartica Petrol za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 150 €;

·2-krat darilni bon za 40 € za AMZS članstvo.

 

Med vsemi udeleženci polfinalnih izborov bo izžrebanih 10 dobitnikov, ki bodo prejeli kolesarsko čelado, in 10 dobitnikov, ki bodo prejeli odsevni jopič (nagrade podarja Javna agencija RS za varnost prometa).

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom izboljšanja prometne varnosti med mladimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom imajo mladi vozniki in voznice priložnost potrditi, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi. 

Izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije je mednarodna avtomobilistična zveza FIA, Regija I, aprila lani nagradila kot najbolj inovativen projekt na področju prometne varnosti[1], oktobra lani pa je AMZS v svojem centru varne vožnje na Vranskem gostil prvi FIA mednarodni izbor za najboljšega mladega voznika, v katerem so se mladi iz Slovenije pomerili z vrstniki iz Bolgarije, Poljske in Srbije[2]. Letos se bo tekmovanje Najboljši za volanom po vzoru AMZS razširilo v še več držav, saj ga bosta poleg lanskih sodelujočih v mednarodnem izboru organizirala še avtomobilska kluba iz Avstrije in Nizozemske. Mednarodni izbor bo 17. oktobra 2020 gostil poljski avtomobilski klub PZM.

 

Še več vsebin o Najboljši za volanom, ki jih lahko uporabite:

-       sporočilo za javnost po novinarski konferenci ob začetku izbora Najboljši za volanom 2020: https://www.amzs.si/novice/aktualne-informacije/2020-03-10-kdo-bo-najboljsi-za-volanom-2020

-       video Najboljši za volanom 2020 se predstavi: https://youtu.be/HeDmJsFsJMs

-       nedavni intervju z najboljšima mladima voznikoma Slovenije 2019, Lauro Cerovšek in Lukom Grilom, v Motoreviji: https://www.amzs.si/motorevija/v-zarometu/pogovor/2020-02-27-najboljsa-mlada-voznika-nisva-nezmotljiva

 

 

Foto: Uroš Modlic


 

 

Foto: Uroš Modlic/AMZS

 

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.