Novi Pakt o priseljevanju in azilu: priložnost za nujno potrebne zakonite poti v EU?

Izjava ob svetovnem dnevu beguncev

Bruselj, 19. junija 2020 – Ob svetovnem dnevu beguncev Urad Rdečega križa za EU poziva EU in države članice, da vzpostavijo več varnih, zakonitih migracijskih poti za prosilce za mednarodno zaščito. Ker se je zaradi pandemije covida-19 zaprlo mnogo meja, so se s tem še znatno zmanjšale že tako skromne možnosti, da bi si ljudje zagotovili mednarodno zaščito.

Hkrati pa so se v svetu potrebe po mednarodni zaščiti močno povečale, tudi zaradi nujnosti evakuacije begunskih taborišč, da bi preprečili širitev virusa v gosto naseljenih območjih. Kot je Evropski parlament aprila poudaril v pismu Evropski komisiji, je nastajajoči Pakt o priseljevanju in azilu priložnost za EU, da z izboljšanjem zakonitih poti do Evrope ponovno vzpostavi ravnovesje v svojem pristopu do upravljanja migracij – države članice morajo združiti moči in čim prej nasloviti specifične potrebe prosilcev za mednarodno zaščito in beguncev.

Evropske vlade so se v Globalnem dogovoru o beguncih v znak solidarnosti z begunci in gostiteljskimi skupnostmi zavezale h krepitvi preselitev in dopolnilnih poti. Glede na to, da večino beguncev trenutno gostijo države v razvoju, kjer so zdravstveni sistemi že tako preobremenjeni, je zdaj pravi trenutek, da se ta zaveza spremeni v konkretno politiko. EU in države članice bi morale ljudem, ki bežijo pred nasiljem, pregonom in kršenjem človekovih pravic, zagotoviti varnost in dostojanstveno obravnavo. Povečanje števila in dejansko izvajanje zavez za preselitev preko dobro delujočega okvira Unije za preselitev, ki bo olajšal ponovno združevanje družin, ali pa preučitev možnosti za humanitarno vizumsko shemo po vsej EU, sta le dva od načinov, kako bi bilo to mogoče doseči.

Kljub določenemu napredku pri zagotavljanju možnosti preselitve znotraj Evrope je to še daleč od pomembnega prispevka k naslavljanju globalnih potreb po mednarodni zaščiti. Tako je mnogo beguncev še naprej nastanjenih v prenatrpanih taboriščih, kjer nimajo dostopa do ustrezne zdravstvene oskrbe, vode in sanitarij. Poleg tega so za čas pandemije postopki preseljevanja ustavljeni, a potreba po mednarodni zaščiti se s širjenjem virusa in zaprtjem meja ni ustavila. Čeprav je covid-19, razumljivo, ustavilpreseljevanje, je EU sposobna uvesti inovativne svetovalne mehanizme in praktične načine za nadaljevanje programov preseljevanja. Na primer: načrte preselitev bi bilo mogoče prilagoditi tako, da bi omogočali nujne zdravstvene ukrepe, kot sta testiranje in karantena.

Ključno je, da nastajajoči Pakt o priseljevanju in azilu vzpostavi ambiciozen načrt preseljevanja v EU, ki porazdeli breme in resnično podpira države gostiteljice, ne glede na njihova prizadevanja za preprečitev migracij v EU. To naj bo podprto še z drugimi zakonitimi potmi, kot je ponovno združevanje družin, ki je bistveno za uresničevanje pravice do enotnosti družine. Na seznamu prioritet naj bo tudi pregled postopkov za ponovno združevanje družin, da bodo resnično dostopni vsem prosilcem za mednarodno zaščito. Poleg tega, da je družinsko življenje pomembno za integracijo in socialno vključenost, je pravica do družinskega življenja ena od temeljnih pravic.

V teh negotovih časih si prosilci za mednarodno zaščito zaslužijo predvidljive in trajne rešitve, kot so preselitev in dopolnilne poti. Partnerstva s civilno družbo in drugimi deležniki so odločilna pri zagotavljanju njihove dostopnosti. Evropske organizacije Rdečega Križa so obsežno strokovno usposobljene za omogočanje varnega in dostojanstvenega priseljevanja ter so pripravljene podpreti svoje vlade pri vzpostavljanju takih programov. EU in države članice pozivamo, da sprejmejo priložnost, ki jo nudi novi pakt, da izpolnijo svoje zaveze in zagotovijo učinkovit dostop do mednarodne zaščite.

 

Preberite si več o delu Rdečega Križa z begunci in prosilci za mednarodno zaščito. 
(https://redcross.eu/en/What-we-do/Asylum-Migration/Areas-of-work/Asylum-Seekers-and-Refugees/)

Za več informacij, se obrnite na:

Eva Oyon, oddelek za komunikacije, Urad Rdečega Križa za EU, 

+32(0)2 235 09 22, eva.oyon@redcross.eu

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.