Novinarska konferenca ob 130. obletnici RKS - OZ Novo mesto

Danes, v ponedeljek, 15. oktobra 2018, je v RKS - OZ Novo mesto potekala novinarska konferenca ob 130. obletnici dela Rdečega križa na Dolenjskem. 

Na novinarski konferenci nas je nagovoril g. Marjan Grahut, predsednik RKS - OZ Novo mesto, ki je povedal, da delitev prehranskih paketov na RKS - OZ Novo mesto poteka vsak mesec. Takšno pomoč prejema okoli 210 družin, občasno pomoč pa prejema še 540 družin štirikrat letno. Do sedaj so letos razdelili 2.592 rednih, mesečnih prehranskih paketov (20.736 kg) in 2.634 kg pralnega praška. Iz Evropskih zalog so na izrednih, občasnih delitvah, razdelili 23.084 kg hrane in 19.447 l mleka. Torej skupaj 43.821 kg hrane

Ga. Barbara Ozimek, sekretarka RKS - OZ Novo mesto je ob tej priložnosti povedala, da je nastanek RK povezan z Henryjem Dunantom, ki je l. 1859 pomagal številnim ranjencem v Bitki pri Solferinu. L. 1888 je Žensko pomočno društvo, ki se je ukvarjalo s pripravo na oskrbo ranjencev, zbiranjem sanitetnega materiala in kirurških instrumentov ter iskanjem namestitve ranjencev, ustanovilo podružnico na Dolenjskem, zaradi česar letos obeležujejo 130. let obstoja. 

Po 1. svetovni vojni je deloval novomeški okrajni odbor pod dravskim banovinskim odborom in se ukvarjal predvsem s posledicami elementarnih nesreč, poplav. Med 2. sv. vojno so aktivisti sodelovali pri pomoči prebivalstvu, internirancem in izgnancem, zapornikom in borcem NOB. Ponovno se je RKS ustanovil na osvobojenem ozemlju v Gradacu v Beli krajini. Največjo pozornost so posvečali zbiranju pomoči za ranjence ter za bolne in slabotne dojenčke. 

L. 1953 je RKS začel organizirati krvodajalstvo, kot brezplačno, prostovoljno in anonimno. Od l. 1958 do 2006 so imeli v RKS-OZ Novo mesto v upravljanju počitniški dom v Fazanu, kjer je bila organizirana vsakoletna kolonija za novomeške otroke. 

V letih od 1975 do 1986 je Dolenjsko zaznamovala brigada dr. Pavla Lunačka-Igorja, s 50-60 brigadirji, ki je bila vključena v mladinsko delovno akcijo Suha krajina. Leta 1978 so v novomeški občinski organizaciji nastali tudi KORK-i, danes jih je 35.

8. oktobra 1991 je RKS izstopil iz RK Jugoslavije in začel postopek za priznanje samostojne nacionalne organizacije ter ga 1993 zaključil. V času krize na Balkanu v letu 1991 je bilo RKS - OZ Novo mesto vključeno v vračanje vojakov na območje Jugoslavije, kasneje pa še v sprejem beguncev iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, ki so se zatekli v Novo mesto. 

L. 1999 je bil ustanovljen Sklad za pomoč ljudem v stiski, ki je do sedaj zbral in razdelil že 1.300 000 eur. 

L. 2011 je RKS - OZ Novo mesto s pomočjo novonastalih občin pridobilo nove prostore, humanitarni center, v katerem delujejo z novimi programi.

Z nami je bila tudi ga. Emilija Skrt, strokovna vodja programa Kreativno vključen in socialno opolnomočen. Omenjeni program je namenjen dolgotrajno brezposelnim in tistim, ki prejemajo socialno pomoč, saj jih spodbuja k aktivnemu urejanju položaja in izboljševanju možnosti za zaposlitev. RKS - OZ Novo mesto je ena od devetih organizacij v Sloveniji, ki izvaja dolgi program socialne aktivacije. Finančno ga podpira MDDSZ ter EU iz Evropskega socialnega sklada. 

Prva skupina dvajsetih udeležencev je uspešno zaključila enajstmesečno usposabljanje. Šest se jih je zaposlilo, ena oseba opravlja nacionalno poklicno kvalifikacijo, ena oseba nadaljuje s šolanjem in ena s programom rehabilitacije. 

 

RKS-OZ Novo mesto s svojimi aktivnostmi pomaga tako z deljenjem socialne materialne pomoči, kot z učenjem veščin za življenje. V svoje programe vključujejo tudi uporabnike drugih narodnosti, ki imajo zaradi svoje pripadnosti določenemu narodu, težave in zaprta vrata pri iskanju zaposlitve. 

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.