Novinarska konfrenca ob XXIV. državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije

Petek, 5. oktober 2018 in sobota, 6. oktober 2018, Postojna

Danes, v torek, 2. oktobra 2018, je v Postojni, v Gasilsko reševalnem centru Postojna, potekala novinarska konferenca ob prihajajočem XXIV. državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije. Gre za največjo tovrstno prireditev v Sloveniji, katere glavna organizatorja sta Civilna zaščita in Rdeči križ Slovenije. Znanje iz prve pomoči je lahko za posameznike ključno za preživetje.

Govorci na novinarski konferenci so bili gospod Andrej Berginc, podžupan Občine Postojna, ki je ob tej priložnosti povedal, da so na Občini Postojna veseli, da se XXIV. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči dogaja v Postojni, v novem gasilsko reševalnem centru. Ponosni so tudi na nove prostore za nudenje nujne medicinske pomoči in na novo reševalno vozilo. Veseli se tudi sodelovanja v prihodnje.

Spregovoril je tudi gospod Stanislav Lotrič iz Civilne zaščite Republike Slovenije ter obenem vodja državnega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči. Vse sodelujoče je lepo pozdravil in povedal, da se dogodek dogaja v dveh dneh, v središču Postojne, z začetkom v petek, 5. oktobra 2018, ob 16.uri , slovesna prireditev pa bo ob 19. uri, v Gasilsko reševalnem centru Postojna.

Samo državno preverjanje se začne v soboto, 6. oktobra 2018, ob 9. uri, z zaključkom ob 16. uri. Namen dogodka je povišanje stopnje pripravljenosti na nesreče z vidika reševanja življenj, državno preverjanje pa je namenjeno predvsem preverjanju znanja in prikazu znanja ekip prve pomoči. Obenem je dogodek tudi strokovno srečanje vseh ekip prve pomoči CZ in RKS. Na njem sodeluje 8 ekip RKS in 6 ekip CZ, te ekipe bodo znanje pokazale na 7 delovnih točkah. Vmes med delovnimi točkami bo 7 počivališč, kjer se bodo predstavile različne organizacije iz področja reševanja.

V imenu Rdečega križa Slovenije je zbrane nagovorila generalna sekretarka RKS, gospa Renata Brunskole, ki je povedala, da je prva pomoč v vsakdanjem življenju zelo potrebna in da se tega morda niti tako ne zavedamo. Lokalno prebivalstvo je temelj ob nesrečah, ki se zgodijo. 90% življenj lahko rešimo lokalni prebivalci, zato si v RKS prizadevamo, da bi se približali lokalnemu prebivalstvu. Sodelovalo bo 14 ekip, ki so pokazale najvišji nivo znanja, bistvo je reševanje življenj in ob nesrečah lahko te ekipe pomagajo. Od 10 ljudi samo 2,7 posameznika v primeru nesreče nudita prvo pomoč, kar je zaskrbljujoče, v Skandinaviji je ta delež bistveno višji, saj prvo pomoč nudi 8 od 10 posameznikov. Prav zato želimo v čim večji meri delovati na tem področju. Na Titovem trgu v Postojni bomo predstavili nastanitveno enoto RKS – OZ Nova Gorica, ki je regionalno odgovorna v primeru večje naravne ali druge nesreče večjega obsega. Ima možnost oskrbeti 100 poškodovancev, v njej pa bo v soboto, 6. oktobra 2018, možno izvedeti krvno skupino, izmeriti krvni tlak in sladkor v krvi.

Občina Postojna je izkazala izjemno družbeno odgovornost, saj je podprla državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči, za kar se Občini Postojna v imenu RKS lepo zahvaljujemo.

 

Več informacij o preverjanju v pripeti datoteki.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.