Omogočimo Evropo, ki zares ščiti

Na Svetovni dan beguncev Urad Rdečega križa pri Evropski Uniji poziva EU in njene države članice, da obnovijo svojo zaobljubo h Konvenciji o statusu beguncev in okrepijo stebre usklajenega dolgoročnega pristopa k zaščiti beguncev. Ta pristop mora z ustreznimi investicijami zagotavljati, da je načelo nevračanja sistemski temeljni kamen ter zagotovilo do dostopa do dostojanstvenega azilnega postopka v Evropi.

Na mejah brez kakršnegakoli upoštevanja njihovih prošenj za zaščito zavračamo ljudi, ki iščejo varnost v Evropi, kar je v neposrednem nasprotju z enim izmed temeljnih načel Konvencije o statusu beguncev. V preteklih mesecih smo poleg tega dobivali poročila o številnih primeri vračanja na zunanji meji EU. Vse to skupaj s pomanjkanjem pravnih poti potiska prosilci za azil v vedno večje tveganje pri iskanju varnosti. Pretresljivo število migrantov še naprej umira v Mediteranskem morju – letos zabeleženih 509 smrti, še veliko več pa jih je pogrešanih. »EU si ne more več zatiskati oči pred temi tragedijami«, pravi Denis Haveaux, direktor Urada Rdečega križa pri Evropski uniji. Poudaril je: »Potreben je politični pogum, da bolje izkoristimo sredstva kot so združevanje družine, premestitev ali humanitarne vize ter tako zmanjšamo zanašanje ljudi na brezvestne storitve tihotapcev.«

Za tiste, ki uspejo prispeti na spontan način, vstop na evropsko zemljo še ni zagotovilo za dostop do poštenega in učinkovitega azilnega postopka. Širom Evrope je ob vstopu vedno večje število prosilcev za azil prikrajšano za svojo svobodo. Globoko smo zaskrbljeni, ko smo priča vedno večjemu zatekanju k pridržanju migrantov znotraj azilnega okvirja dela EU. To je vidno predvsem v nedavnih predlogih za spremembo zakonodaje, ki predlagajo razširitev zakonitosti pridržanja. »Splošno je priznano, da ima pridržanje dolgotrajen škodljiv učinek na mentalno in telesno zdravje pridržanih in njihovih družin« izpostavlja gospod Haveaux. Pridržanje prav tako omeji dostop do poštenega azilnega postopka, s tem je ovirana možnost ljudi, da se poslužujejo ustrezen pravne podpore.

Te probleme je nujno potrebno nasloviti, da zagotovimo, da so spoštovane pravice vsake osebe, ki potrebuje mednarodno zaščito. Pozivamo EU voditelje, da zagotovijo razporeditev dovoljšnih sredstev za razvoj skupnega evropskega azilnega sistema, ki zagotavlja dostop do zaščite tistim, ki to potrebujejo. Financiranje azilne politike, ki krepi pravne poti in spoštuje najvišje standarde zaščite v vseh državah članica, bi morala glavna prednost. Potrebno je storiti več, da bi naslovili strukturne slabosti znotraj nacionalnih azilnih sistemov. To bi pripomoglo k ščitenju dostojanstva prosilcev za azil in beguncev znotraj EU.

2019 je prelomno za prihodnost Evrope, saj označuje pričetek novega institucionalenga cikla. Novoizvoljenim članom evropskega parlamenta se bodo kmalu pridružili novoimenovani uradniki v evropski komisiji. Ko ustanove EU razpravljajo o splošni politični usmeritvi EU za naslednjih pet let in se odločijo, kako naj bodo financirane te prioritete v proračunu EU, naj izkoristijo priložnost, da namenijo ustrezna sredstva za oblikovanje in izvedbo učinkovitega azilnega sistema. Pozivamo nastajajoče vodstvo, da se zaveže k omogočanju Evrope, ki zares ščiti.

 

Za nadaljnje informacije, prosimo, da kontaktirate:

Eva Oyon, vodja komunikacij, Urad Rdečega križa pri EU

+32(0)2 235 09 22, eva.oyon@redcross.eu

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.