Pomoč Ukrajini in informacije za begunce ter njihove svojce

Na tej strani smo poskušali zbrati informacije za vse tiste, ki želite pomagati ter pomembne informacije za prebivalce Ukrajine in njihove bližnje.


DONACIJE

Kam nakazati finančna sredstva?

Za vse tiste, ki želijo pomagati, je Rdeči križ Slovenije odprl sklic za zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v Ukrajini. Več ...

SMS donacije

Pošljite SMS z besedo BEGUNCEM ali BEGUNCEM5 na 1919 in prispevajte 1 ali 5 € za pomoč prebivalcem Ukrajine (na voljo za uporabnike mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2)

Katero materialno pomoč zbiramo in kam dostaviti?

Če želite pomagati, se obrnite na vam najbližje območno združenje Rdečega križa in povprašajte, kdaj in kje zbirajo materialna sredstva. Trenutno pa vas posimo za higienske pripomočke, komplete prve pomoči in material za prvo pomoč ter prehranske izdelke (z daljšim rokom trajanja, vsaj pol leta pred iztekom roka uporabe).

Prosimo vas, da nam podarite le pomoč iz seznama, saj bo tako zbrana pomoč odgovarjala na potrebe ljudi v stiski in se ne bo po nepotrebnem kopičila v skladiščih.

Kam gre zbrana pomoč?

Finančna pomoč je usmerjena v skupni sklad, s katerim upravljata Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmesca (IFRC) ter Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC). Sredstva tega sklada so namenjena Rdečemu križu Ukrajine za takojšnjo pomoč najbolj ranljivim prebivalcem v Ukrajini in za oskrbo ukrajinskih beguncev v obmejnih državah, tudi v Sloveniji.

Materialna pomoč bo namenjena beguncem, ki bodo prišli v Slovenijo del te pa bo Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje dostavila na zbirne lokacije, ki jih je s sosednjimi državami Ukrajine že uskladila Evropska komisija.

Več si lahko preberete v prispevku Kakšno pomoč dostavljata Rdeči križ in Rdeči polmesec v Ukrajino.


KAKO RDEČI KRIŽ POMAGA PREBIVALCEM UKRAJINE

Ekipe Rdečega križa Ukrajine in Rdečih križev v obmejnih državah, že dobra dva tedna, kljub nevarnosti in izredni utrujenosti pomagajo ljudem podnevi in ponoči. Prav tako Rdeči križ redno dostavlja pomoč tako v Ukrajino kot v sosednje države, kamor je zbežalo največ beguncev.

Več si lahko preberete v prispevku Poročilo s terena: delo Rdečega križa v Ukrajini in sosednjih državah ter Poročilu Mednarodnega odbora Rdečega križa s terena in v izjavi za javnost Mednarodenga odbora Rdečega križa: Poslabšanje zdravstvenih stanj ogroža milijone ljudi.

Mednarodni odbor Rdečega križa se je oglasil tudi v zvezi z vzspostavitvijo in kršenjem dogovora glede humanitarnih prehodov (koridorjev):


PROSTOVOLJCI

Ali v Ukrajino pošiljamo prostovoljce RKS?

Trenutno iz Slovenije ne pošiljamo prostovoljcev v Ukrajino.
Tamkajšnje ekipe so nam povedale, da je najboljši način za podporo njihovega odziva zbiranje finančnih sredstev. In na to se osredotočamo. Vedno prisluhnemo temu, kaj potrebujejo lokalne ekipe prostovoljcev in osebja. Dnevno smo z njimi v stiku in vsakič znova nas pretrese, ko se nam javijo iz zaklonišč. Po vsej državi je okoli 4.000 prostovoljcev Rdečega križa Ukrajine in več kot 600 zaposlenih Mednarodnega odbora Rdečega križa.

Vaše donacije jim omogočajo, da delajo kot ena ekipa in pomagajo ljudem, ki so v stiski.

Prostovoljci v Sloveniji

Tisti, ki bi želeli s prostovoljnim delom pomagati beguncem iz Ukrajine (prevajanje, prevoz, psihosocialna podpora ...) nam pišite na ops.rks@rks.si ali pa se obrnite na najbližje območno združenje RKS.


KORISTNE INFORMACIJE za prebivalce Ukrajine in njihove družinske člane

Vlada odprla številko in spletno mesto z aktualnimi informacijami

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je vzpostavil spletni portal in vladni klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure. Več ...

Registracija beguncev oziroma pridobitev statusa začasne zaščitev Sloveniji

Prijava je priporočljiva in dobrodošla zaradi možnosti prejemanja humanitarne pomoči, ohranitvi/ponovni vzpostavitvi stikov med družinskimi člani in celovite podpore pri vključevanju v novo okolje. Več o prijavi ...

Služba za poizvedovanje Rdečega križa Ukrajine

Rdeči križ Ukrajine je pripravil preventivna navodila, kako zmanjšati tveganje za ločitev družinskih članov. Ta so v slovenskem in ukrajinskem jeziku na voljo TU. Prosimo delite navodila s svojimi bližnjimi v Ukrajini, še posebej, če se odpravljajo na pobeg iz države.

Brezplačne SIM kartice s predplačniškimi paketi

Begunci iz Ukrajne, ki želijo pridobiti SIM kartico s predplačniškim paketom in so nastanjeni v privatnih namestitvah, naj se obrnejo na najbližje območno združenje Rdečega križa ali svoje podatke pošljejo na ops.rks@rks.si.
Do SIM kartice so upravičene osebe, ki so registrirane oz. v postopku pridobivanja začasne zaščite.

Telekomunikacijski operaterji z brezplačnimi klici v Ukrajino

A1 Slovenija, T-2, Telemach Slovenija in Telekom Slovenije do 31. marca omogočajo brezplačne klice v vsa ukrajinska mobilna in stacionarna omrežja, da lahko v Sloveniji živeči Ukrajinci in drugi s sorodniki, prijatelji, znanci, sodelavci in še kom v napadeni državi z njimi ostanejo v stalnih stikih.

Pri A1 so tudi klici iz Ukrajine v Slovenijo ter prenos podatkov tamkaj za uporabnike tega operaterja naslednji mesec dni zastonj.

Ukrajinski radio in televizija

RTV Slovenija omogoča predvajanje ukrajinskega javnega radia na njihovih spletnih straneh in televizijo.

Zdravstvena oskrba beguncev iz Ukrajine

Urad vlade za osrkbo in integracijo migrantov je pripravil pojasnila na najpogostejša vprašanja v zvezi z zdravstveno oskrbo beguncev iz Ukrajine. Več ...


Kako se z otroki pogovarjati o vojni

Novice o vojnah in oboroženih spopadih po svetu lahko otroka vznemirijo in zmedejo. Če vas otrok sprašuje, bodite kratki in iskreni v svojih odgovorih, potrdite njegove občutke in strahove. Prav tako je dobro, da omejite njihovo izpostavljenost informativnim oddajam in tovrstnim novicam. Več ...

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.