Preventiva, zmanjševanje pretiranega odziva in preprečevanje stigme

V Rdečem križu Slovenije na nacionalni ravni od samega začetka pozorno spremljamo informacije o širjenju virusa SARSCOV- 2, ki povzroča bolezen COVID-l9. Pri tem se ves čas zavedamo resnosti trenutnih okoliščin in vemo, da je naša naloga tudi preprečevanje napačih  informacij in zmanjševanje širjenja govoric ter panike. Skladno s svojim poslanstvom in v vlogi pomočnika državi, Rdeči križ Slovenije izvaja naloge in aktivnosti za preventivno dejavnost, zmanjševanje pretiranega odziva (panike) med splošno javnostjo ter informiranjem zaposlenih, članov in prostovoljcev Rdečega križa, ki bodo enako delovali v svojih okoljih.

Za potrebe koordinacije odziva na morebitno epidemijo je bila 24. februarja 2020 ustanovljena Koordinacijska skupina RKS Zz COVID-19 v sestavi generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin, Nuška Jerman, Kejžar Matej in Željko Malić – kontaktna oseba.

Iz preteklih izkušenj vemo, da strah in nezaupanje prispevata k širjenju bolezni in ovirata prizadevanje za odzivanje. Potrebujemo solidarnost in ne stigme, zato v tem času  v skladu z nasveti Nacionalnega inštituta za javno zdravje,  svetujemo poudarjeno promocijo zagotavljanja osebne higiene https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov, v obliki neposrednega informiranja naših prostovoljcev ter preko socialnih omrežij.

Koordinacijska skupina RKS je takoj pregledala trenutno stanje in pridobila podatke o razpoložljivih materialnih in človeških virih ter v nadaljevanju pripravila načrt nalog in aktivnosti. V telefonski izmenjavi z  URSZR je dogovorjeno, da bi potrebno osebno zaščitno opremo, ki bi jo potrebovali ob aktivaciji, pridobili iz URSZR oz. blagovnih rezerv. Ena glavnih nalog je takojšnje izobraževanje zaposlenih, članov ekip prve pomoči, pripadnikov enot, člane in prostovoljce. Izobraževanje poteka po regijah od 1. marca,  zaključilo se bo 9. marca. Udeleženci se seznanijo z osnovnimi informacijami, preventivnimi ukrepi in postopkih preprečevanja stigme ter umirjanja javnosti. Vsebine bodo predstavljene tudi v zloženki, ki je v pripravi. Prav tako nastaja zloženka za preprečevanja stigmatizacije posameznika in/ali skupine ljudi, ki so v preteklem obdobju potovali v ogrožene predele sveta oziroma se vračajo v domovino iz držav, kjer poročajo o pojavu novega števila okuženih oseb.

 

Foto: Arhiv RKS - Zz

 

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.