Rdeči križ Rdeči polmesec: Več kot 160 držav se je zbralo in naslovilo najbolj pereča svetovna humanitarna vprašanja

Na mednarodni konferenci Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Ženevi, ki je potekala od 10. do 12. decembra 2019, so se predstavniki 168 držav pridružili 187 nacionalnim društvom Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Konferenca je potekala po Skupščini Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca in Svetu delegatov mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Na generalni skupščini se je sprejela tudi Strategija 2030, ki za naslednje desetletje izpostavlja 5 globalnih izzvov: klimatske spremembe, krize & nesreče, zdravje, migracije & identiteto, vrednote & moč & vključevanje.  Več o Strategiji 2030 vam je dostpno tukaj.

Na vseh decembrskih sestankih so sodelovale predsednica RKS mag. Vesna Mikuž, generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin in samostojni strokovni sodelavki RKS Nuška Jerman in Maja Murn. V času dogodkov so delegacijo RKS med drugim sprejeli tudi predsednik in generalni sekretar Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca – g. Francesco Rocca in g. Elhadj As Sy. Celotno delegacijo Slovenije – delegacijo RKS in delegacijo vladnih predstavnikov RS, pa je prijazno sprejela tudi veleposlanica in stalna predstavnica v Ženevi, nj. eksc. ga. Sabina R. Stadler. 

Mednarodna konferenca omogoča posebno priložnost za srečanje odločevalcev, ki razpravljajo o aktualno najbolj perečih humanitarnih vprašanjih in sprejemajo resolucije, ki usmerjajo prihodnjo humanitarno akcijo. Na njej se predstavniki držav podpisnic Ženevskih konvencij srečajo s predstavniki nacionalnih društev ter mednarodnega Gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca – IFRC in ICRC.

Predhodno sprejete odločitve konference so prispevale k krepitvi mednarodnega humanitarnega prava (IHL) in pravnih okvirjev za ukrepanje v primeru nesreč, vključno z zagotovitvijo varnega okolja za prostovoljstvo. 

To leto so ključni poudarki agende vključevali zaupanje, mentalno zdravje, klimatske spremembe, pripravljenost za primere pandemij, varovanje podatkov in migracije. 

»Mednarodna konferenca je posebna priložnost za Rdeči križ in Rdeči polmesec, da se pogovorimo s predstavniki vlad o ključnih izzivih,« je dejal Peter Maurer, predsednik ICRC. » Dejstvo, da je na konferenci aktivno sodelovalo 168 držav, kaže na strateški interes vlad odzvati se na humanitarne krize in povezati se z Gibanjem.«

V dobi, ko je humanitarni sektor vedno bolj pod drobnogledom, so bili razgovori o zaupanju, integriteti in odgovornosti ključni za tridnevno konferenco. »Uživati zaupanje ljudi, ki jim služimo je ključno za obnovitev družinskih vezi, zagotovitev dostopnosti za reševanje življenj in za sodelovanje s skupnostim« je poudaril Francesco Rocca, predsednik Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC). 

Povzetke vseh potrjenih resolucij je mogoče najti tukaj. Nekaj poudarkov: 

- Spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava (IHL) doma: Zemljevid za boljše udejanjanje mednarodnega humanitarnega prava. Gibanje in države so utrdili svoje obveze do mednarodnega humaniatrnega prava (IHL) in njegovega polnega upoštevanje ter implementacije na nacionalni ravni.  

- Obnovitev družinskih vezi (RFL) s spoštovanjem zasebnosti: Varovanje osebnih podatkov je namenjeno zaščiti ljudi. Naraščajoče nevarnosti, ki so povezane z digitalno dobo in razširjeno grožnjo neavtoriziranega dostopa do zasebnih podatkov, terjajo od Gibanja močnejše zavzemanje za zaščito RFL aktivnosti. 

- Naslavljanje mentalnega zdravja in psihosocialnih potreb ljudi, ki so jih prizadeli oboroženi konflikti, naravne in ostale nesreče: Države in Gibanje Rdečega križa in Rdečega polmeseca se strinjajo, da je potrebno vključiti skrb za mentalno zdravje in psihosocialno podporo že v prvi val humanitarnega odziva. 

- Klimatsko pametni zakoni in politike ukrepanja v primeru nesreč, ki nikogar ne spregledajo: Osebe, ki živijo v ranljivih ali krhkih kontekstih najbolj občutijo posledice klimatskih sprememb. Gibanje zato gradi krepkejše kapacitete prizadetih skupnosti, da lažje prenesejo združene posledice konfliktnih, nasilnih in klimatskih šokov. 

- Čas za ukrepanje: Skupno spopadanje z epidemijami in pandemijami. V luči groženj, ki jih predstavljajo epidemije in pandemije za svetovno zdravje, ekonomijo in stabilnost, še posebej svetovno najranljivejših območij, Rdeči križ in Rdeči polmesec sodelujeta z javnimi oblastmi pri preprečevanju bolezni, promociji zdravja in zmanjševanju trpljenja ljudi.  

- Ženske in vodenje humanitarnih akcij Gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca. S to resolucijo se utrjuje pomembnost predstavništva žensk na ravni odločevanja. 

»Veseli me, da so se države skupaj z Gibanjem zavzele za razreševanje novih izzivov, ki izhajajo iz prvih bojnih vrst sveta,« je poudaril Maurer. »V času, ko tehnične inovacije postavljajo vprašanja o tem koliko nadzora imamo ljudje nad orožjem, so ponovno potrdile pomembnost zakonov vojskovanja. Pristale so tudi na zaščito osebnih podatkov v primerih, ko ljudje iščejo svoje najdražje. Bili smo priča tudi močnemu valu podpore za spodbujanje odzivov na področju mentalnega zdravja.«

»Veseli nas, da smo dosegli dogovor ri različnih resolucijah« je poudaril Rocca. »Sedaj smo pripravljeni, da zagotovimo follow – up vseh odločitev in močno zagovorništvo za lokalizacijo agende in podporo nacionalnih društev, ki so lokalni akterji prve klase: Močna nacionalna društva, močni lokalni akterji pomenijo močne lokalne skupnosti.«

Konferenca je organizirana vse od leta 1867, predstavniki držav in Gibanja Rdečega križa pa se na njej srečujejo vsake štiri leta.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.