Skodelica kave z Ivanom Cankarjem

literarna kavarna RKS - OZ Novo mesto

Ob letošnjem Cankarjevem letu so v RKS - OZ Novo mesto organizirali posebno druženje ob Modri polici v Humanitarnem centru RK Novo mesto, posvetili Ivanu Cankarju z literarno kavarno.

Vodenje literarne kavarne je bilo v rokah Anice Bukovec, k sodelovanju pa je povabila mlade in starejše, tako, da je bilo v kavarni medgeneracijsko pestro. Vsi udeleženci so bili, kot v pravi kavarni posedeni ob omizja in postreženi s kavo in čajem.

Cankarjevo življenje in delo so zelo poglobljeno predstavili štirje učenci OŠ Drska pod mentorstvom Lidije Skube. Člani literarne sekcije Snovanja DU Novo mesto pa so prispevali nekaj svojih pesmi, razmišljanja in aforizmov. Ana Vidmar in Tereza Balažević sta prebrali po eno svojih pesmi, Rezka Povše pa je prispevala razmišljanje o vlogi žensk v življenju Ivana Cankarja. Marjan Hren pa je prebral nekaj svoji aforizmov. 

Druženje ob Modri polici je potekalo prav na 100 letnico od smrti pisatelja, pesnika, esejista in politika Ivana Cankarja, ki nas je zapustil prav 11. decembra 1918. Cankar velja za osrednjo osebnost tako slovenske proze kot dramatike v prvi polovici prejšnjega stoletja. Uvrščamo ga med štiri predstavnike moderne (poleg Ketteja, Murna in Župančiča). Med barvita beseda bralcu pred oči postavi takratne razmere in življenje, ki ga je živel. Tudi v svojih delih je opozarjal na boj zatiranega, delavskega razreda proti izkoriščevalskim gospodarjem.

Literarna kavarna je privabila veliko obiskovalcev in ponudila kulturno doživetje v teh predprazničnih dneh.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.