Stare plastenke za novo življenje

Projekt krožnega gospodarstva z dobrodelno noto

Natanko čez en mesec, 22. marca, na mednarodni dan voda, se že četrto leto zapored začenja celomesečni vseslovenski ozaveščevalno-dobrodelni projekt Jaz, ti mi, za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje. S sredstvi od prodaje zbranih odpadnih plastenk PET bomo letos sofinancirali nakup ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Organizatorji želijo s tem projektom spodbuditi mlade k dobrodelnosti in jih hkrati ozaveščati o možnostih recikliranja odpadnih plastenk – iz odpadne v procesu predelave namreč lahko nastane nova plastenka. Zapiranje snovnih tokov oz. krožno gospodarstvo je nujen ukrep in eden temeljnih načinov ohranjanja naravnih virov.

Kot posamezniki in družba vse bolj spoznavamo, da so dosledno izpraznjene plastenke, ki jih po uporabi odvržemo v rumeni zabojnik ali vrečo, koristen vir surovin za novo plastenko. Pri izdelavi nove plastenke je uporabno kar polovico reciklata odpadne plastenke , kar tako narejeni novi plastenki pomembno znižuje ogljični odtis. Kar za 60 odstotkov.

Šole in vrtci tudi letos množično zraven

Skrb za okolje in pozornost za stisko bližnjega si po navadi podajata roko in oboje združujemo tudi v ozaveščevalno-dobrodelnem projektu Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje. Tandem Zagorje, društvo za enake možnosti in celostni razvoj, skupaj s partnerji: embalažno shemo Dinos DROE Unirec, programom Ekošola, Rdečim križem Slovenije in revijo Bogastvo zdravja ob podpori komunalnih podjetij tudi letos organizira projekt, sredstva od prodaje zbranih odpadnih plastenk PET pa namenjajo sofinanciranju nakupa ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

V projektu sodeluje preko 140 slovenskih šol in vrtcev, vabljene pa so tudi druge ustanove, podjetja, obrtniki in gospodinjstva.  Več odpadnih plastenk kot bo zbranih, višji bo znesek od njihove prodaje, ki ga bo podjetje Dinos, v sklopu katerega deluje embalažna shema Unirec, namenil sofinanciranju nakupa ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota. V preteklih letih je bilo v akciji zbranih kar 15 oz. 17 ton plastenk.

Sodelovati je mogoče na več načinov

Otroci in mladi lahko sodelujejo:

Z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadnih plastenk PET v vrtcih, šolah in fakultetah.

Zbiralni mesec bo v ustanovah skupaj s komunalnimi podjetji potekal od svetovnega dneva vode do svetovnega dneva Zemlje, torej od 22. marca do 22. aprila 2018. Zbiranje poteka vse leto v 19 Dinosovih zbirnih centrih po Sloveniji. Ustanova, ki bo zbrala največ odpadnih plastenk na posameznega učenca, bo prejela prehodni pokal in talno poslikavo podjetja Ekoigrala. Lani se je še posebej izkazal Vrtec Mavrica iz Vojnika - enota Nova Cerkev, kjer so otroci letos zbrali največjo količino plastenk na otroka. Kar neverjetnih 24 kilogramov na otroka.

Celo šolsko leto mladi lahko sodelujejo v nagradnem ustvarjalnem in raziskovalnem natečaju o nastajanju, zbiranju, predelavi in izdelavi recikliranih plastenk PET.

Vsi ostali lahko sodelujejo:

Podjetja, obrtniki, javne in druge ustanove ter posamezniki lahko odpadne plastenke PET dosledno ločujejo in organizirano zbirajo sami, nato pa jih odpeljejo v enega od Dinosovih zbirnih centrov.

S SMS sporočilom

Uporabniki TELEKOM storitev pošljite  ključno besedo INKUBATOR5 na številko 1919 in  prispevajte 5 evrov,

Uporabniki storitev A1, Telemach in T-2 pa lahko pošljete SMS s ključno besedo INKUBATOR5 ali INKUBATOR na številko 1919  in prispevate 5 oz. 1 evro.

Sredstva se v humanitarni namen zbirajo pri Rdečem križu Slovenije.

Sredstva, zbrana z odprodajo odpadnih plastenk PET, z dobrodelno dražbo in z SMS sporočili, bodo letos namenjena sofinanciranju nakupa ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Več informacij o projektu

Kontaktna oseba:
Jelena Jerin, predsednica društva Tandem Zagorje

E: tridea.doo@gmail.com

Internetna predstavitev projekta:
http://www.bogastvozdravja.si/odnosi-in-druzina/jaz-ti-mi-za-slovenijo

Facebook stran projekta Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje: 
https://www.facebook.com/Jaz-Ti-Mi-za-Slovenijo-486027668113008/timeline/

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.