Svetovni dan oživljanja 2019: Ali obstaja človek, ki ne bi mogel oživljati?

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki ga od leta 2013 obeležujemo 16. oktobra, bodo tudi letos potekali številni dogodki, izobraževanja in delavnice, s katerimi številne nevladne organizacije razbijamo tabuje pred strahom pri oživljanju. Posebno pozornost v letu 2019 namenjamo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami, ki so že vrsto let vključeni v različna usposabljanja temeljnih postopkov oživljanja.

Pri srčnem zastoju šteje vsaka minuta!

Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije že 5. leto zapored obeležujeta Svetovni dan oživljanja z namenom, da bi si ljudje med seboj pomagali, takrat ko je pomoč najbolj potrebna: namreč 60 % srčnih zastojev se zgodi v bližini sorodnika ali prijatelja.

Slovenija sodi med države, ki ima eno bolj aktivnih mrež nevladnih organizacij, tako na področju spodbujanja vključevanja temeljnih postopkov oživljanja v redni izobraževalni proces, kot tudi pri razširjenosti defibrilatorjev: po podatkih AED Slovenija, ki deluje pod okriljem Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, jih je po Sloveniji že več kot 2 tisoč javno dostopnih defibrilatorjev.

V Sloveniji so srčno-žilna obolenja drugi najpogostejši razlog smrti – takoj za rakom. Po ocenah se v enem letu zgodi 1.700 srčnih zastojev v celotni Sloveniji. Pri tem se premalo ljudi zaveda, da v primeru, da ne pričnemo z oživljanjem, oseba lahko umre v 10 minutah! Brez oživljanja že v 3 – 5 minutah nastanejo nepopravljive okvare možganov. Stisi prsnega koša povečajo možnost preživetja za trikrat!

Brezplačni dogodki po vsej Sloveniji

Pri organizaciji ozaveščevalnih dogodkov ob Svetovnem dnevu oživljanja osrednjo akcijo vodita Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije. Pri organizaciji skoraj 100 dogodkov po vsej Sloveniji sodelujejo območne enote Rdečega križa in številna druga društva, skupno vsako leto sodeluje več kot 400 prostovoljcev. Kje in kdaj se lahko udeležite brezplačnih dogodkov, si lahko ogledate tukaj.

#SlovenijaOzivlja – družabna omrežja za več življenj! 

Ob letošnjem Svetovnem dnevu oživljanja poteka tudi posebna akcija za večjo pripravljenost za nujno in hitro pomoč ob srčnem zastoju na družabnih omrežjih. Pod ključnikom (hashtagom) #SlovenijaOzivlja zbiramo fotografije in video posnetke, kje vse lahko pride do situacije, ko je potrebno oživljanje – bodisi na najbolj znani turistični atrakciji ali pa v domačem okolju.

Vsak Zemljan lahko oživlja!

Otroci od 4. do 8. leta lahko pomagajo tako, da prepoznajo znake srčnega zastoja in pokličejo na številko 112. Otroci med 8. in 12. letom lahko že izvajajo stise prsnega koša, od 12. leta dalje pa lahko tudi že uporabljajo defibrilator. Starostne meje niso zakonsko določene, ker je sama zmožnost izvajanja posameznih korakov odvisna od zrelosti in velikosti otroka.

 

Trije enostavni koraki za oživljanje, ki lahko rešijo življenje:

korak: Prepoznavanje znakov srčnega zastoja (oseba, ki ne kaže znakov življenja – se ne odziva na klic in dotik ter ne diha)

korak: Klic na 112

korak: Stisi prsnega koša

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.