Teden solidarnosti 2018

Sporočilo za javnost

V letošnjem letu Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije poteka od 1. do 8. novembra. V tem času bodo na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije (Ur.l. RS, št. 7/93, 79/2010) v prodaji doplačilne elektronske znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice.

Nakupa doplačilnih elektronskih znamk in vozovnic sta obvezna, vrednost znamke in doplačilne vozovnice pa na podlagi 28. člena Zakona o RKS in sklepa Vlade RS (štev.: 00718-9/2018, z dne 21.4.2018) za leto 2018 znaša 0,17 EUR.

Med Tednom solidarnosti Rdečega križa Slovenije na ta način vsako leto prispevamo v sklad solidarnosti. Temperaturni ekstremi, suše, poplave, močno deževje, neurja s točo, poplave, potresi, snežni in zemeljski plazovi, slabšanje okolja, požari, prometne in druge nesreče nas nenehno opominjajo na ranljivost posameznika in družbe in s tem na pomembnost načela solidarnosti, ki temelji na soodvisnosti posameznika od skupnosti in skupnosti od posameznika. Solidarnost je pomembna vrednota in je bistvenega pomena za medsebojno pomoč, je zaveza posameznikov in družb, da bodo vzpostavili medsebojne vezi in brez pričakovanja nagrade pomagali drug drugemu.

Sredstva, zbrana s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic v Tednu solidarnosti, se stekajo v sklad solidarnosti Rdečega križa Slovenije in so namenjena takojšnji pomoči posameznikom in družinam ob manjših nesrečah (požari, poplave, plazovi ipd.) in pomoči ljudem ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega.

Na Rdečem križu Slovenije z izvajanjem nalog, povezanih z  javnimi pooblastili, s področja prve pomoči, pripravljenosti ter ukrepanja ob nesrečah in iskanja pogrešanih, zagotavljamo osnovno humanitarno in materialno pomoč preko območnih združenj, ekip prve pomoči in službe za iskanje pogrešanih. V letu 2017 je bilo z izvedbo Tedna solidarnosti zbranih 230.267 evrov. V sklad solidarnosti smo razporedili 186.764 evrov. Za enkratno finančno pomoč posameznikom in družinam ob nesrečah manjšega obsega na lokalni ravni smo namenili 56.029 evrov. Za rezerve v primeru elementarnih nesreč večjega obsega pa smo namenili 130.735 evrov. Od teh sredstev smo do sedaj 90.250,00 evrov namenili prizadetim v decemberski ujmi v letu 2017, prizadetim v neurju s točo v mesecu juniju 2018 in najbolj ogroženim uporabnikom Rdečega križa Slovenije.

Za pravilnost postopkov in razdelitev sredstev skrbijo Komisija Sklada solidarnosti, Nadzorni odbor Rdečega križa Slovenije, Upravni odbor Rdečega križa Slovenije in Glavni odbor Rdečega križa Slovenije.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.