Vsako otroštvo šteje

Nova izmena pričaranih nasmehov

134 otrok iz 14 območnih združenj Rdečega križa Slovenije je danes, 7. avgusta 2019, pričelo svoj počitniški teden. Otroci iz Cerknice, Domžal Grosuplja, Ilirske Bistrice, Kočevja, Laškega, Ljubljane, Ormoža, Ptuja, Ribnice, Šentjurja, Šmarij pri Jelšah, Vrhnike in Žalca bodo razvijali svojo ustvarjanost na različnih kreativnih delavnicah, krepili svoj športni duh na športnih dogodkih, neplavalci bodo na tečaju plavanja osvojili to veščino, prav vsi pa bodo zagotovo uživali med večernimi druženji s plesom, glasbo ali filmom.

Več kot sto novih nasmehov

v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič

V Rdečem križu Slovenije smo zato iskreno hvaležni Tušu, ki skupaj z nami že od leta 2002 v okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh otrokom iz socialno ogroženih družin omogoča enotedensko letovanje v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič. Od 31. julija do 7. avgusta bodo letovali otroci iz RKS-OZ Ajdovščina, Brežice, Hrastnik, Idrija, Krško, Litija, nova Gorica, Sevnica, Sežana, Tolmin, Trbovlje in Zagorje.

Prenovljeno parkirišče

v Gradacu, kjer je spominska zbirka RKS

Na stošestdesetletni humanitarni poti gibanja Rdečega križa je veliko dogodkov in predmetov, ki so pomembno zaznamovali kulturno zgodovino tudi na slovenskem prostoru, kjer Rdeči križ  deluje že več kot 153 let. Eden od pomembnejših krajev na dosedanji poti Rdečega križa v Sloveniji je Gradac v Beli Krajini, kjer je bil 18. junija 1944 ustanovljen Rdeči križ Slovenije. Kot pomnik na ustanovitev RK Slovenije so ob 35 obletnici ustanovitve, leta 1979, dom obnovili, dvajsetr let pozneje, leta 1999, pa je bila tam odprta stalna spominska zbirka RKS. Rdeči križ Slovenije si v njej prizadeva zbrati, urediti in varovati kar največji del svoje premične dediščine. Predvsem pa želi razstavljene predmete čim bolj približati obiskovalcem. Možnost parkiranja pred zgradbo igra pri tem pomembno vlogo, zato so za obnovo parkirišča pred zgradbo s spominsko zbirko združili moči Občina Metlika, Krajevna skupnost Gradac, Rdeči križ Slovenije in območno združenje Rdečega križa Slovenije Metlika. Krajevna skupnost Gradac je z otvoritvijo obeležila svoj krajevni praznik, 20. julij. Predsednik KS Jaka Malnarič  se je ob svečani izročitvi parkirišča namenu za sodelovanje pri izvedbi projekta zahvalil Rdečemu križu Slovenije in Občini Metlika.  Parkirišče so namenu predali župan občine Metlika Darko Zevnik, predsednica RKS Vesna Mikuž in predsednik KS Jaka Malnarič.

EU mora ustaviti kriminalizacijo solidarnosti z migranti in begunci

Skupna izjava

Kriminalizacija solidarnosti v Evropi je v porastu. Raziskovalci in civilna družba so prepoznali vsaj 49 odprtih preiskav in kazenskih pregonov znotraj enajstih držav članic, vključno z 158 osebami v nedavni raziskavi, ki jo je opravila Evropska raziskovalna platforma ReSOMA. Število posameznikov, kriminaliziranih zaradi humanitarne aktivnosti, se je podeseterilo, z 10 ljudi v 2015, na 104 v 2018.

Tarča so prostovoljci, aktivisti, nevladne organizacije, člani posadk reševalnih plovil, družine migrantov, kakor tudi novinarji, župani in duhovniki. Nedavna aretacija kapitanke ladje Sea Watch 3, Carole Rackete, je zgolj zadnji primer tega, kako so ljudje obsojani, ker rešujejo življenja migrantov ter nudijo humanitarno pomoč, ki je države članice ne želijo ali ne zmorejo nuditi, čeprav bi jo morale v skladu z mednarodnimi zakoni in zakoni EU. Neodvisni sodniki niso našli tehtnih dokazov za obsodbe v večini teh primerov. To kaže na to, da so organi pregona pogosto uporabljeni v politične namene, da preprečijo solidarnost in ustvarijo migrantom sovražno okolje. Kontrola solidarnosti nadalje pomeni sum, ustrahovanje, nadlegovanje in kaznovanje civilne družbe, z dolgoročnimi posledicami za vladavino prava, za demokratično odgovornost, družbeno povezanost, pravico do združevanja in temeljne pravice znotraj EU. Te neutemeljene preiskave dodatno podpihujejo negativno sliko migrantov kot zločincev in stopnjujejo videnje kaosa na Evropskih mejah.

Šest let izmenjav, trajnostnega delovanja in širjenja kulture solidarnosti

Izmenjevalnica praznuje

V petek, 19. julija bo potekala že 73. Izmenjevalnica, na kateri lahko izmenjate hrano, čistila, izdelke za higieno in nove šolske potrebščine za rabljena, vintage oblačila, zbrana v Humanitarnem centru Rdečega križa Ljubljana.

V petek, 19. julija, med 16. in 20. uro bo v Humanitarnem centru Rdečega križa Ljubljana potekala rojstnodnevna, praznična Izmenjevalnica. V šestih letih so prostovoljke in prostovoljci, s projektom, ki je nastal zaradi neposrednih potreb ljudi, zbrali že preko 12 ton donacij, hrane in drugih izdelkov za prejemnike pomoči Rdečega križa.

Tuševih novih 500 morskih otroških nasmehov

V letu, kot Tuš praznuje 30 let podjetja, bodo na morje odpeljali novih 500 otrok, s čimer se bo številka nasmehov v 17 letih akcije povzpela na 8600 srečnih otrok

Tuš bo z dobrodelnim projektom Pričarajmo nasmeh letos ponovno polepšal počitnice 500 otrokom iz različnih koncev Slovenije. N Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli  rtič bodo otroci spoznavali nove prijatelje, uživali v kopanju in družabnih igrah, se ukvarjali s športom in izražali svojo kreativnost. Danes je ta še posebej prišla na plano, saj je prva skupina otrok, ki prav v teh dneh letuje tam, skupaj s Tušem in Rdečim križem Slovenije pripravila pravi počitniški havajski dan, ki ga je s svojim nastopom popestril priljubljeni raper Nipke. V 17 letih projekta se bo številka pričaranih nasmehov ustavila pri 8.600, in to v letu, ko Tuš praznuje 30 let odprtja prve trgovine.

Super počitnice

Otroci iz dolenjskih občin uživajo na počitnicah v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič

Kar 230 otrok, 201 na zdravstvenem in 29 na socialnem letovanju bo letos preživelo počitniški teden v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič v organizaciji RKS-OZ Novo mesto. Za izvedbo letovanja za pogosteje bolne otroke  prispevajo  sredstva  ZZZS, občine in starši. Za otroke iz socialno šibkejših okolij pa občine in krajevne organizacije RK.

Letos sta se izkušenim mentorjem pridružila še dva izkušena učitelja, ki vodita dve skupini po 12 vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev. Vsi so študentje predvsem pedagoških usmeritev, ki si nabirajo dragocene izkušnje  za delo z otroki. Vsi skupaj poskrbijo, da lepo preživijo počitniški teden. Nepozaben je bisk predstavnikov dolenjskih občin. Že zaradi  gostov, med katerimi so bili letos 9. julija  župan Dolenjskih Toplic Franc Vovk, župan Občine Škocjan Jože Kapler, župan Občine Žužemberk Jože Papež, direktorica občinske uprave MO Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič, direktor občinske uprave Občine Žužemberk Tomaž Hrastar in podžupan Občine Šentjernej Janez Selak.

Zadovoljni s taborjenjem v kampu Podzemelj

RKS-OZ in LAS Metlika v trinajsti ponovitvi tabora navdušilo 40 osnovnošolcev in njihovih staršev

Štirideset osnovnošolcev od tretjega do petega razreda OŠ Suhor, Metlika in Podzemelj je v spremstvu petih odličnih mentorjev v soboto, 6. julija zaključilo taborjenje v kampu Podzemelj, kjer so taborili pod vojaškimi šotori. V programu tabora so sodelovali: slovenska vojska, civilna zaščita izpostava NM, policijska postaja Metlika, gasilsko društvo Metlika, društvo kmečkih žena Metlika, društvo invalidov Metlika, ljudska knjižnica Metlika, Bernarda Šuštarič- nordijska hoja, kamp Podzemelj, Mojca Butala –rolkanje, Andreja - plesno društvo Krokar iz Metlike, jamarska zveza Slovenije, Maja Slanc- frizure, Jaka Stariha- oltajmarji, Domen Kočevar- šahovski turnir, Ribiško društvo Metlika in člani ekipe prve pomoči RK Metlika z namenom predstavitev različnih poklicev (vojak, gasilec, policist, ribič, jamarji, kuhar, frizer, reševalec..).

Mladi na taboru znova pokazali svojo srčnost

Letos se je na Otočcu odvijal že 14. tabor mladih »Moč humanosti«, ki ga organizira novomeški Rdeči križ. Potekal je od 26.6. do 29.6 in je med sabo povezal več generacij in še enkrat znova pokazal, kako pomembno je medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje. Tabora so se udeležili 16 prostovoljcev in štirje mentorji, ki so s svojo pozitivno naravnanostjo dokazali, da zmorejo spreminjati svet. V OŠ Otočec so jih gostili, saj so tam prebivali in poskrbeli za prehrano in dobro počutje vseh udeleženih. Namen in cilji tabora so bili aktivno preživljanje prostega časa, vzgoja za strpnost in solidarnost, seznanjanje z vrednotami in načeli Rdečega križa, nenasilna komunikacija, prostovoljno delo ter pomoč starejšim ljudem.

Prostovoljci, ki so se udeležili tabora prihajajo iz različnih srednjih in tudi osnovnih šol (Ekonomska šola Novo mesto, Frizerska šola Sevnica, Gimnazija Novo mesto, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija, Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola, Srednja strojna šola, Srednja zdravstvena in kemijska šola in OŠ Brusnice). Skozi različne dejavnosti, ki so bile organizirane v sklopu tabora so pokazali, da so si ne glede na razlike med njimi, med sabo tudi zelo podobni. To so pokazali z spoštljivo in   odgovorno držo ter nesebično podporo, ki so jo izkazali drug do drugega.

©2019 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo.
Obvezni piškotki – Posamezni piškotki so nujni za delovanje spletne strani in jih ni moč onemogočiti.
Statistika – Dovoljujem anonimno spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Rdeči križ Slovenije