Tri akcije za Skupnostni center Brezje Žabjak

so potekale na Dan za spremembe

Prva aprilska sobota je potekala v duhu vseslovenske akcije Dan za spremembe. Slovenska filantropija že 10 let spodbuja ljudi, da se ne prepuščajo toku, ampak s prostovoljstvom spreminjajo sebe, druge in svoje okolje. Rdeča nit letošnjega dneva je bilo odpravljanje diskriminacije. Akcije so potekale v 80 krajih, prijavljenih je bilo 171 akcij, aktivnih več kot 600 organizacij in 9000 prostovoljcev.

Letos smo se v skupni akciji povezali Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, RIC Novo mesto, Mestna občina Novo mesto in Območno združenje RKS Novo mesto, ki je akcijo usklajevalo.  

Izvedli smo tri akcije za Skupnostni center Brezje Žabjak: uredili notranjost in okolico centra, obeležili svetovni dan Romov in prisostvovali otvoritvi centra. Pri akciji je sodelovalo več kot 120 prostovoljcev iz vseh štirih sodelujočih organizacij, iz romske skupnosti, vrtca in različnih srednjih šol.

Najprej smo šivali, ustvarjali, sadili in čistili okolico, potem pa so otroci iz Dnevnega centra Brezje, ki ga vodi DRPD Novo mesto, skupaj z malčki iz Vrtca Pedenjped, enota Pikapolonica, izvedli pester kulturni program za obeležitev svetovnega dneva Romov. Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je skupaj z romskim svetnikom Duškom Smajkom in Eksimirjem Brajdičem prerezal trak in otvoril večnamenski center, ki je namenjen socialnim in drugim programom. Dogodka se je udeležil tudi direktor Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti Stanko Baluh.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim prostovoljcem in številnim organizacijam, ki so nas pri izvedbi akcije in ureditvi centra podprle. To so: RL PRO, projektivni biro, Šolski center Novo mesto, Grm Novo mesto, Center biotehnike in turizma, Ekonomska šola Novo mesto, Gimnazija Novo mesto, Gostišče Loka, Komunala Novo mesto, Šiviljstvo Novak, Gozdno gospodarstvo Novo mesto, romska skupnost in posamezniki.

Dan je minil v sproščenem in delovnem vzdušju. Skupnostni center Brezje Žabjak je doživel vidno spremembo. Dokazali smo, da se znamo povezovati, sodelovati in da skupaj zmoremo več. 

 

Besedilo: Nuša Rustja

Foto: OZ RKS Novo mesto, DRPD Novo mesto, Mestna občina Novo mesto

 


Izjave udeležencev

Andreja Bartolj Bele, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija: "Akcija se mi zdi zelo pozitivna zaradi povezovanja in sodelovanja. Če bo v naselju nekaj urejeno, potem se bo ta urejenost širila tudi med druge Rome. Želim si, da bi prebivalci v naselju obžagali grmičevje in veje, ki visijo na cesto. Mi smo posadili 15 sadik, ki so s hortikulturnega stališča primerne za  dekoracijo in različne delavnice."

Petra Stojanovič, Dnevni center Brezje: "Današnji dan mi je zelo všeč, ker smo vsi skupaj, se pogovarjamo in družimo. Sedaj šivam, potem pa bom nastopala."

Tjaša Luzar, Gimnazija Novo mesto: "Sodelujem pri ustvarjalni delavnici. Zelo koristno je, da smo skupaj iz različnih organizacij, zato ima dober namen večji doseg. Romski otroci so zelo prijazni, takoj so nas sprejeli."

Urban Kramar, Mestna občina Novo mesto: "Vzdušje na akciji je zelo dobro. Če ljudje sodelujemo, veliko premaknemo. Sodeloval sem pri čiščenju in opazil, da so tudi Romi čutili, da lahko nekaj naredijo. Naj bo čim več takih akcij."

Lea Kramarič, Ekonomska šola Novo mesto: "Akcije sem se udeležila, ker se mi zdi pomembno, da se povezujemo, da ne delamo razlik. Šivamo v mešani skupini vseh starosti in vsi so zelo prijazni."

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.