V 18 letih pričarali skoraj 9000 otroških morskih nasmehov

Tušev dobrodelni projekt Pričarajmo nasmeh bo letos 250 otrokom pričaral nepozabne morske počitnice, še 400 jih bo prejelo potrebščine za novo šolsko leto

Debeli rtič, 9. julij – Tuš ponosno stopa v 18. leto dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh. Letos bodo morske počitnice ob pomoči partnerjev in kupcev omogočili 250 otrokom iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije. Otroci bodo v Mladinskem letovišču in zdravilišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču preživeli teden dni, poln brezskrbnih morskih radostih, pridobivali nova znanja in spoznavali nove prijatelje. V okviru projekta bodo letos še 400 otrokom zagotovili šolske potrebščine, ki jih bodo potrebovali septembra. V 18 letih projekta bodo v Tušu tako skupaj pričarali že skoraj 9000 poletnih nasmehov.

V Tušu že 18. leto v sodelovanju s partnerji in kupci skrbijo, da otroci iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije na morju preživijo brezskrben teden, poln radosti, smeha, veselja in prijateljstva.  »Polnoletnost projekta nas navdaja s ponosom in hvaležnostjo. Le redko kdo, ki vsako leto odide na počitnice, si predstavlja, kaj pogled na morje in okus slane vode pomeni otroku, ki morje pozna le z interneta ali televizije,« razlaga vodja dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh v Tušu Anja Marjetič. Ob tem opozarja, da je v letošnjem letu, ko je bila šola povsem drugačna, kot so je bili otroci vajeni, odločitev za novo leto projekta nujna, a ob spoštovanju danih okoliščin: »Ponosni smo, da bomo nepozaben morski teden pričarali otrokom iz socialno ogroženih skupin iz vse Slovenije. V duhu trenutnih razmer pa bomo prvič še 400 otrokom zagotovili prepotrebne šolske potrebščine, s katerimi bodo lažje in brez skrbi zakorakali v novo šolsko leto,« še dodaja Anja Marjetič.

Debeli rtič je z Mladinskim letoviščem in zdraviliščem Rdečega križa Slovenije postal sinonim za brezskrbne morske počitnice otrok iz vse Slovenije. V okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh bodo otroci, ki bodo tam letos letovali v dveh terminih, s sabo domov odnesli spomine na izjemno prijateljsko vzdušje, odlične animatorje, zdravo in okusno hrano, na nova znanja in veščine ter predvsem kopanje: »Ne morete si predstavljati, kako srčne in iskrene odzive dobivamo od otrok. Zato jim toliko bolj želimo ponuditi priložnost sprostitve, sprejetosti in povezanosti s sovrstniki. Po izkušnji z ukrepi med epidemijo, šolanjem na daljavo in samoosamo  počitnice prav vsi potrebujejo bolj kot kadarkoli. Še posebej otroci, ki jim družine ne predstavljajo varnega okolja in jim  je potrebno nameniti posebno pozornost. V Rdečem križu Slovenije bi radi vsem otrokom omogočili dostop do zdravilnih učinkov morske vode in tudi, da bi med tematskimi dnevi odkrivali svoje potenciale in razvijali svoje talente, pobliže spoznali bližnjo okolico, značilnosti čudovite flore in favne zdravilišča, se kopali in se preizkušali v različnih športnih igrah, med drugim v nogometu, odbojki in plavanju, ob večerih igrali družabne igre, plesali v maskah, obiskali gledališko ali kino predstavo…,« poudarjajo v Rdečem križu Slovenije. Njihovi strokovni delavci in animatorji za otroke vsako leto pripravijo pester program, kjer se v tednu bivanja na morju zvrstijo ustvarjalne, športne, izobraževalne, kreativne in zabavne aktivnosti oz. delavnice. »Prav vsi otroci so, glede na preteklo znanje, vključeni v plavalne tečaje, tako da uživajo v vodi in nadgrajujejo svoje plavalne veščine. Pridobljeno plavalno znanje se nam zdi ena od ključnih vsebin, ki jim jo ponudimo v okviru letovanja, saj je to znanje in izkušnja za vse življenje,« zaključuje Anja Marjetič, ki v Tušu vodi dobrodelni projekt Pričarajmo nasmeh.

Otroke, ki se odpravijo na letovanje, vsako leto na podlagi objektivnih meril izbere partner projekta Rdeči križ Slovenije, skupaj z regionalni Centri za socialno delo, socialnimi službami na Osnovnih šolah in Območnimi združenji Rdečega križa. »V 18. letu smo sodelovanje še okrepili, saj bomo skupaj poskrbeli za 650 otrok in želimo si, da bomo navdih še komu. Prav je, da si v teh časih pomagamo in da nikoli ne pozabimo na naše najmlajše,« razlaga Anja Marjetič iz Tuša, kjer večino svojih družbeno odgovornih projektov že vrsto let namenjajo predvsem otrokom in mladostnikom.

 

Foto: Aleš Černivec

Povezava do galerije fotografij preteklih letovanj je na voljo TUKAJ.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.