Vsak zemljan lahko reši življenje

ob letošnjem svetovnem dnevu oživljanja sporoča ekipa Slovenija oživlja! 2020

Evropski reanimacijski svet je pred osmimi leti razglasil 16. oktober za Evropski dan oživljanja, ki je po razširitvi  števila sodelujočih držav pred tremi leti postal Svetovni dan oživljanja (World Restart a Heart Day). Zveza študentov medicine Slovenije se v partnerstvu s Slovenskim reanimacijskim svetom in Rdečim križem Slovenije tudi letos pridružuje skupnim prizadevanjem svetovnih strokovnjakov in predstavnikov na področju reanimacije s projektom »Slovenija oživlja!«

Z akcijo ”Slovenija oživlja!” želimo še posebej poudariti, da se večina srčnih zastojev zgodi v domačem okolju ali med znanci, ki lahko s hitrim in pravilnim ukrepanjem drastično izboljšajo končni izid obolenja in rešijo življenje.

Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja (TPO) še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili 2 do 4 x več življenj, kot če temeljnih postopkov oživljanja očividec ne izvaja. Že v 3 do 5 minutah po srčnem zastoju namreč pričnejo odmirati možganske celice, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši.

Posebno pozornost bomo letos namenili temeljnim postopkom oživljanja v času epidemije novega koronavirusa, saj na žalost že opažamo, da se v času epidemije vedno manj ljudi odloči pristopiti in pomagati v primeru srčnega zastoja, kar je vidno v padcu števila preživelih po srčnem zastoju.

 

Akcija »Slovenija oživlja!« med seboj povezuje organizacije, društva in projekte, ki se ukvarjamo s širjenjem znanja prve pomoči in promocijo oživljanja med laiki. Študentom medicine iz obeh regionalnih društev se bodo pridružili še študenti petih zdravstvenih fakultet, člani Zveze tabornikov Slovenije, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Slovenije ter predstavniki območnih združenj Rdečega križa Slovenije ter letos prvič tudi nekateri prvi posredovalci.

V letošnjem letu je Evropski reanimacijski svet izbral spremljajoči moto »My song can save lives« / »Moja pesem lahko reši življenje«, zato smo k sodelovanju pritegnili tudi slovenske glasbenike, da nam pomagajo širiti naše sporočilo. Mnogo znanih slovenskih pesmi ima namreč pravi ritem (100 – 120 udarcev na minuto), potreben za pravilno izvedbo oživljanja v primeru srčnega zastoja!

Zelo pogosto priče srčnega zastoja ne ukrepajo, saj se bojijo, da bodo v neznani situaciji ukrepali nepravilno in stanje poslabšali. V takih trenutkih je lahko v veliko pomoč pesem najljubšega izvajalca, ki bi ljudem dala pravi ritem izvajanja stisov prsnega koša, hkrati pa bi predstavljala znano oporo v izjemno stresni situaciji. Prav tako pa bi znana pesem laike motivirala k obnavljanju znanja in veščin temeljnih postopkov oživljanja, še preden bi bili le-ti očividci srčnega zastoja.

Glasbeniki nam bodo pomagali tudi pri ozaveščanju na socialnih omrežjih s ključniki oz. hashtagi #SlovenijaOzivlja, #WorldRestartAHeart in #MySongCanSaveLives ter #slo_resus, posneli so celo nekaj novih pesmi in videospotov.


 

Zaradi epidemije covida-19 letos še posebej pomembna podpora medijev in aktivnosti v virtualnem okolju.

Zaradi razvoja epidemiološke situacije v zadnjih dneh ter trenutnega stanja v slovenskem zdravstvenem sistemu smo se partnerji strinjali, da zaradi varnosti vseh 16. 10. ne bomo v živo prikazovali temeljnih postopkov oživljanja, ampak bodo aktivnosti virtualne. Kot humanitarni in zdravstveni delavci se zavedamo odgovornosti za sporočilo, ki bi ga z izvedbo množičnega prikaza na lokacijah po vsej Sloveniji navkljub priporočilom odgovornih institucij poslali slovenski javnosti. Z akcijo ozaveščanja na socialnih omrežjih vsak dan dosežemo med 10 in 15 tisoč oseb. V prihodnjih dneh bomo ves trud usmerili v nadaljevanje in nadgradnjo ozaveščanja po spletu in verjamemo, da nam bo uspelo na ta način s sporočilom do 16.10. doseči še večje število Slovencev, kot bi jih sicer s prikazi v živo.

16.oktobra bodo na spletni strani ter na socialnih omrežjih potekale spletno dostopne aktivnosti ob svetovnem dnevu oživljanja, znanje in mnogo odgovorov na vprašanja pa lahko najdete že danes:

www.zsms.si/slovenijaozivlja

Facebook: Dogodek Slovenija oživlja! 2020,

@SloMSIC, @Slovenskireanimacijskisvet, @rdeci.kriz.slo

Instagram: @SlovenijaOzivlja,

@zsms.slomsic, @slo_resus, @rdecikrizslovenije

 

16. oktober 2020 - URNIK DOGAJANJA IN OBJAV NA SPLETU.:

- 09:00 –  Prenos delavnice prve pomoči, mogoče bo sprejemanje vprašanj, na katera bomo tekom dneva odgovorili.

- 11:00 – Temeljni postopki oživljanja – Primerjava ukrepov v primeru suma na okužbo s COVID-19 in standardnega postopka.

- 12:00 –  Slovenija oživlja – Online! - vse sodelujoče organizacije ob 12:00 objavijo na svojih socialnih omrežjih prikaz oživljanja svojih članov.

- 15:00 –  Sporočila predstavnikov vseh sodelujočih organizacij ob Svetovnem dnevu oživljanja.

- 19:00 – Oživljamo – Kdorkoli, kjerkoli, kadarkoli – Vsak zemljan lahko reši življenje!

 

Zavedamo se, da je praktično obnavljanje znanja nenadomestljivo, zato vse prebivalcde Slovenije pozivamo, da po umiritvi razmer obiščejo tudi eno od brezplačnih delavnic temeljnih postopkov oživljanja, ki jih izvajajo sodelujoče organizacije. Skupaj lahko prispevamo, da bo v Sloveniji čim manj nepotrebnih smrti zaradi srčnega zastoja.

Ostanite zdravi!



 

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.