Za humaniatrnost ni meja

V Ilirski Bistrici so se srečali prostovoljci in krvodajalci z obeh strani meje

V soboto, 21. septembra so se šestintridesetič zapored na Območnem združenju Ilirska Bistrica, v sodelovanju s HCK Opatija, srečali prostovoljci in krvodajalci z obeh strani meje. Okrog 70 udeležencev tega mednarodnega srečanja si je z zanimanjem ogledalo skladiščne prostore gostitelja, kjer so jim med drugim pokazali opremo, lutke in defibrilatorje, ki jih uporabljajo v okviru projekta Mreža AED po občini, v okviru katerega so v zadnjih treh letih usposobili blizu 100 prvih posredovalcev. Projekt poteka v sodelovanju z Občino Ilirska Bistrica in Zdravstvenim domom. Strokovni sodelavec Zmago Štraj in prvi posredovalec Franc Šajn sta s pomočjo učencev in učenk OŠ Antona Žnideršiča prikazala vajo v primeru zastoja srca. V nadaljevanju so povabili goste, da preverijo svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja in uporabe AED.

Pod vodstvom predsednice Nadje Baša in podpredsednice Dore Kalčič so si ogledali Čebelarski dom v starem mestnem jedru, kjer so pokušali odličen lokalni med.

Vrhunec srečanja je bila podelitev priznanja in zahvale krvodajalcu Marinu Butinarju iz Podgrada, za sto-krat darovano kri.

Rdečekrižarji so si izmenjali darila, ki so jih pripravili prostovoljci in prostovoljke ter se dogovorili za ostale aktivnosti, ki jih bodo izvajali v bodoče. Veselo druženje je potekalo ob mladih harmonikarjih, učencih osnovne šole Antona Žnideršiča, ki so udeležence zabavali do pozno popoldne.

Za zaključek so se odpravili še na Kmetijsko tržnico, kjer so spoznali lokalne pridelovalce hrane in si kupili domače dobrote.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.