Zaključek usposabljanja prostovoljcev - aktivno in zdravo staranje

V Bohinju, v Stari Fužini je danes, v torek, 12. junija 2018 potekal drugi dan usposabljanja, namenjenega prostovoljcem RKS, na temo aktivnega in zdravega staranja. Vodil ga je strokovni sodelavec RKS - Ciril Klajnšček, ki je že zjutraj udeležencem pojasnil pomen in vlogo telesne aktivnosti za zdravo staranje. Telesna aktivnost je namreč pomembna in potrebna v vseh življenjskih obdobjih. Izpostavil je, da je besedna zveza "ja, ampak" pogost znak, da v nekaj ne verjamemo. Bistvo posameznikove motivacije, ki prispeva k telesni aktivnosti, je notranja motivacija. "Če nekaj želimo, bomo imeli občutek, da to lahko naredimo. Če nečesa ne želimo, bomo vedno našli izgovor za to, da nečesa ne naredimo." nam je pojasnil na osnovi dolgoletnih izkušenj pri treniranju karateja. Poleg teorije pozitivnih učinkov telesnih aktivnosti, je pomembno, da so udeleženci vaje preizkusili v praksi. 

G. Klajnšček je udeležencem pokazal preproste raztezne vaje za vse skupine mišic. "Ni nujno, da vse vaje vedno izvedemo. Lahko izberemo samo en sklop in naredimo en del - na primer samo za roke. Drugič pa naredimo drugi sklop - za noge. Vse vaje lahko izvajamo tudi doma. " je povedal Klajnšček. Udeleženci so nato izvedli vaje za raztezanje prstov, rok, vratu, ramenskih mišic, kasneje pa so se preselili na travnik in izvedli še vaje za noge. Poleg razteznih, so naredili tudi vaje za moč. "Pri vajah za moč si lahko pomagamo s preprostimi orodji, kot je na primer metla. " je še dodal Klajnšček. Veliko starostnikov ima degeneracijo hrbtenice, ki je posledica nepravilne drže in nezdravega življenjskega sloga. Zato je preventiva in izvajanje vaj še toliko bolj pomembno.

Med vajami so se udeleženci lahko posladkali in osvežili s prigrizkom. Na mizi so bili piškoti, sadje in oreški, ki so še posebej koristni za možgane. Usposabljanja se je udeležilo preko 50 prostovoljcev RKS - OZ in 3 sekretarke. Vsi udeleženci so bili z izvedbo zadovoljni.

Albina Knapp, sekretarka RKS - OZ Murska Sobota, je povedala, da: "Je usposabljanje zelo fajn in bi moralo biti vsako leto obvezno. Tako se navezujejo stiki, prenesejo dobre prakse, sodelavci pa se spoznajo med seboj. Katera vez pa je močnejša od prijateljske? Na takšnih usposabljanjih bi lahko obravnavali številne teme, saj na tak način udeleženci dobijo več idej in nove rešitve za probleme, ki so jih druga območna združenja uspešno rešila. Takšno sproščeno druženje sem doživela prvič. Starejši udeleženci so povedali, da so v preteklosti takšna usposabljanja že imeli in da bi si jih želeli več."

Renata Gabrovec, sekretarka RKS - OZ Slovenske Konjice je povedala, da: "Je takšno usposabljanje več kot dobrodošlo, ne pomnim, kdaj je bilo nazadnje toliko Rdečekrižarjev na kupu. Program je res namenjen prostovoljcem pa tudi zaposlenim. Bistvo je druženje in obnovi že naučenih znanj, ki smo jih mogoče zanemarili. Takšna druženja bi lahko organizirali tudi za zaposlene RKS."

Lora, prostovoljka RKS - OZ Žalec in predsednica KORK Žalec, je povedala: "Osnove te teme poznam in sem jih tukaj dodatno nadgradila. Program in predavatelji so super. Žal se prostovoljci premalo odločajo za udeležbo na takšnih usposabljanjih."

Slavica, prostovoljka RKS - OZ Gornja Radgona: "Zelo je lepo, sem prvič na takšnem seminarju in se mi fejst dopade. Nimam nobene pripombe."

Mira, prostovoljka KORK Lom pod Storžičem: "Fajn je, ker je veliko aktivnosti, dobimo praktične izkušnje. Medsebojna izmenjava izkušenj namreč najbolj koristi." 

Ciril Klajnšček je zaključil, da "smo na usposabljanju pridobili novo znanje, od nas pa je odvisno, kaj bomo s tem znanjem naredili", saj so udeleženci naučeno znanje preizkusili v praksi, zdaj pa ga bodo lahko prenesli na svoje uporabnike ali v prostovoljske programe. Prim. Belovićeva je dejala, da "je zelo dobro, da so ljudje motivirani in aktivno sodelujejo. Okolje je dobro izbrano, teme so prave in kar je najpomembnejše - podane so praktično. Dano je tisto, kar ljudje v praksi potrebujejo."

 

Popoldan so udeleženci zaključili še z nekaj gibalnimi vajami, nato pa so odlšli domov, po vseh koncih Slovenije. Na RKS verjamemo, da je bilo usposabljanje koristno in da bodo vaje prinesle nove prakse in dodatno popestritev prostovoljskih aktivnosti starejšim uporabnikom. Nenazadnje delujemo zanje, zato, da med starejšimi razširimo zavedanje o pomenu telesne aktivnosti v tem starostnem obdobju. S tem bomo prispevali k kakovostnemu življenju, aktivnemu in zdravemu staranju. 

 

 

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.