Prva pomoč je ob nesrečah prvi korak v verigi preživetja

XXII. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite

XXII. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite bo 1. oktobra letos potekalo v Slovenj Gradcu. Najboljše ekipe prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa bodo v soboto, od 9. do 14. ure v središču Slovenj Gradca nudile prvo pomoč poškodovanim in nenadoma obolelim na sedmih različnih delovnih mestih v centru mesta, kjer bodo simulirane nesreče z realno prikazanimi poškodbami. Dogajanje je postavljeno v središče mesta, da si ga lahko ogleda kar največ ljudi – tako prebivalci kot gostje, obiskovalci in naključni mimoidoči.

Vsakoletno državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči organizirajo Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Glavni odbor Rdečega križa Slovenije in občina, kjer preverjanje gostuje, letos Mestna občina Slovenj Gradec.

Organizatorji želimo z vsakoletno izvedbo preverjanj prispevati k ozaveščanju splošne javnosti o pomenu znanj in veščin laične prve pomoči v Sloveniji, predvsem povečati število zaposlenih, usposobljenih za nudenje prve pomoči v občinah, organizacijah, zavodih in podjetjih, spodbuditi ustanavljanje ekip prve pomoči, njihovo kadrovsko dopolnjevanje, usposabljanje članov, opremljanje ter hkrati omogočiti, da si preverjanja lahko v živo ogledajo prebivalci, ki tam živijo. Osnovni namen je, da vlogo in nujnost prve pomoči spoznavajo tako otroci kot tudi vse ostale generacije ter da znanje vseskozi osvežujejo.

Skladno s cilji in smotri preverjanja bodo ocenjevalci (licencirani predavatelji RKS) tudi letos pri ekipah preverili stopnjo usposobljenosti, znanja in izurjenosti za delovanje v primeru množičnih nesreč, pravilnost ravnanja na kraju nesreče ter spretnosti pri oskrbi poškodb, ki ogrožajo življenje. Preverjanje je hkrati namenjeno tudi oceni izvajanja triaže poškodovanih in neodložljivih ukrepov prve pomoči, evakuacije poškodovanih in njihove priprave za transport, delovanja vodij ekip ter preverjanju opremljenosti ekip.

Ekipe prve pomoči skladno z Uredbo o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč (Uradni list Republike Slovenije, št. 92/07, 54/09 in 23/11) organizirajo gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije, šole in drugi javni zavodi, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja, otroškega, invalidskega in socialnega varstva in nege starejših občanov, ter občine. Občine praviloma organizirajo ekipe za prvo pomoč v dogovoru s pristojnimi območnimi združenji Rdečega križa, lahko pa tudi v dogovoru z drugimi nevladnimi organizacijami.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje bo v dogovoru z Rdečim križem Slovenije ter drugimi nevladnimi organizacijami in občinami organizirala do 200 ekip za prvo pomoč, ki bodo v primeru večje nesreče sposobne delovati na območju vse države.

Zakaj je prva pomoč tako pomembna?

Prva pomoč rešuje življenja. To je prvi korak v verigi preživetja, ne glede na to, ali gre za naravno ali kakšno drugo nesrečo. Pomembno je učinkovito in hitro ukrepanje, ki preprečuje resne poškodbe. Nesreča se lahko zgodi kadarkoli, kjerkoli in komurkoli. Usposobljenost za nudenje prve pomoči prispeva k zmanjševanju ranljivosti in zagotavlja boljšo pripravljenost oseb za ukrepanje, ko pride do nesreče. Še vedno pa vsakih pet sekund nekdo na svetu umre zaradi posledic različnih poškodb. In ker izkušnje kažejo, da ob nesrečah kar 90 odstotkov življenj rešijo lokalni prebivalci, večje število usposobljenih oseb za nudenje prve pomoči pomeni, da lahko bolje pomagajo pri preprečevanju vsakodnevnih smrtnih primerov.

Samo po sebi se postavlja vprašanje, ali vemo, kaj storiti že ob tako vsakodnevnih stvareh, kot je na primer ureznina, tujek v očesu, čebelji pik ali pa poškodba na delovnem mestu, zlom okončine, močna krvavitev zaradi ureznine. Ali se pogosto zalotimo, da ob krvavečem kolenu zaradi padca s kolesom razmišljamo, katera preveza bo najboljša? Ali znamo sami oskrbeti posledice padcev med učenjem vožnje s kolesom, nerodnosti pri gospodinjskih opravilih ali dogodka med sprehodom ali moramo takoj v ambulanto ali celo po nujno medicinsko pomoč? Z nekaj znanja o prvi pomoči bomo z lahkoto odgovorili na vsa ta in še mnoga druga vprašanja.

Prva pomoč je seveda še veliko več kot veščina ukrepanja v opisanih okoliščinah. Je stroškovno učinkovit, varen in preprost način reševanja življenj v primeru nesreče.

V Strokovnem centru za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije, ki oblikuje doktrino prve pomoči na nacionalni ravni, sodelujejo priznani zdravniki in drugi strokovnjaki. V slovenski prostor uvajajo novosti po zgledu in na podlagi smernic Globalnega referenčnega centra za prvo pomoč pri Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Izvajalci tečajev in izpitov iz prve pomoči so zdravstveni delavci, ki opravijo usposabljanje in izpit ter pridobijo licenco predavatelja Rdečega križa Slovenije. Licenco morajo obnavljati vsaka tri leta. Na tak način se seznanijo z novostmi na področju sprememb doktrine prve pomoči. Strokovni center za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije pripravlja program 70-urnega tečaja za člane ekip za prvo pomoč, ki je po obsegu in vsebini  najcelovitejše izobraževanje iz prve pomoči za nezdravstvene delavce v Sloveniji. Svoje znanje pripadniki ekip obnavljajo in nadgrajujejo na različnih usposabljanjih, preverjanjih, vajah in tudi v realnih razmerah. To so primeri, ko so člani ekip prve pomoči pomagali resnično poškodovanim in obolelim ter v obdobju september 2015–marec 2016 tudi številnim beguncem in migrantom v Sloveniji.

Pomembno je tudi dejstvo, da kdor se enkrat nauči, kako pomagati žrtvam prometnih nesreč, sam razvije potrebno občutljivost do prometne varnosti in tako postane preudarnejši udeleženec v prometu.

Znanje prve pomoči je treba ves čas obnavljati

Rdeči križ Slovenije je letos skladno z letnim programom dela, tako kot v preteklih letih, v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter območnimi združenji Rdečega križa Slovenije že organiziral in izvedel naslednja preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči:

14. maj 2016, Mladinsko zdravilišče in letovišče Rdečega križa Debeli rtič: X. državno preverjanje usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči, na katerem je sodelovalo 10 najboljših osnovnošolskih ekip (OŠ Vavta vas, RKS OZ Novo mesto, OŠ Simona Jenka,  RKS OZ Kranj, OŠ Vrhovci, RKS OZ Ljubljana, Šmarje pri Jelšah, RKS OZ Šmarje pri Jelšah, OŠ Boštanj, RKS OZ Sevnica, OŠ Gornja Radgona, RKS OZ Gornja Radgona, OŠ Majšperk, RKS OZ Ptuj, OŠ Toneta Tomšiča Knežak, RKS OZ Ilirska Bistrica), ki so bile na regijskih preverjanjih med več kot 100 ekipami iz vse Slovenije najboljše. Najprej so se pomerili v teoretičnem znanju o prvi pomoči in gibanju Rdečega križa, v nadaljevanju pa so svoje veščine nudenja prve pomoči prikazali na petih delovnih mestih, kjer so bile na imitatorjih prikazane realne poškodbe. Na koncu so bile najboljše ekipe OŠ Boštanj, RKS OZ Sevnica, OŠ Vavta vas, RKS OZ Novo mesto, OŠ OS Vrhovci, RKS OZ Ljubljana.

Maj in junij 2016: 13 regijskih preverjanj usposobljenosti "članskih" ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, na katerih je sodelovalo več kot 130 ekip prve pomoči. 14 najboljših ekip bo svoje znanje preverilo na že XXII. državnem preverjanju, ki bo 1. oktobra letos v Slovenj Gradcu.

30. junij–2. julij 2016: FACE 2016 je Rdeči križ Slovenije izvedel v Ljubljani v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Mestno občino Ljubljana. Prireditev je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Za naslov evropskega prvaka, ki ga je lani v Bukarešti osvojila ekipa RKS OZ Grosuplje, se je v Ljubljani potegovalo 20 ekip prve pomoči Rdečega križa in Rdečega polmeseca iz 18 držav (Albanija, Avstrija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Hrvaška, Irska, Italija, Kazahstan, Kirgizistan, Latvija (2 ekipi), Makedonija, Nemčija, Norveška, Poljska, Romunija (2 ekipi), Slovaška, Srbija in Švica. Najuspešnejša je bila ekipa prve pomoči iz Srbije, pred Irsko in Črno goro. Izven konkurence sta sodelovali dve slovenski ekipi prve pomoči, in sicer  Mestne občine Ptuj, ki je v letu 2015 zmagala na državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči in bo po pravilih mednarodnega komiteja FACE na evropskem preverjanju sodelovala prihodnje leto, in lanskoletna zmagovalna ekipa FACE 2015, ekipa prve pomoči RKS OZ Grosuplje. Strokovni center RKS za prvo pomoč je tekmovalnim ekipam v izziv, gledalcem pa v zabavo pripravil 10 različnih ter strokovno in situacijsko zahtevnih scenarijev. Na delovnih točkah so naučeni imitatorji poškodb s statisti odigrali različne zgodbe in v sodelovanju z različnimi službami (gasilci, policija, službe Civilne zaščite) ponazorili realno situacijo, v kateri ekipa laikov z znanjem prve pomoči pomaga in tudi rešuje življenja. Gledalcem je bil tako omogočen vpogled v delo ekip prve pomoči in njihovo umeščenost v sistem reševanja.

Sodelujoči

Na XXII. državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa bo sodelovalo 14 ekip. 13 prvouvrščenih na letošnjih regijskih preverjanjih in ekipa Civilne zaščite Občine Žužemberk, ki je dosegla najboljši rezultat med drugouvrščenimi ekipami na regijskih preverjanjih. Kar polovica sodelujočih so ekipe PP Rdečega križa Slovenije.

Zap. št.   Izpostava URSZR         Ekipa

1.            Slovenj Gradec              JOHNSON CONTROLS SLOVENJ GRADEC

2.            Velenje                         GORENJE GROUP

3.            Novo mesto                   RKS – OZ NOVO MESTO 1

4.             Krško                           NUKLEARNA ELEKTRARNA KRŠKO 1

5.             Ajdovščina                    RKS – OZ AJDOVŠČINA

6.             Gornja Radgona            RKS – OZ GORNJA RADGONA

7.              Poljčane                      OBČINA POLJČANE – PGD POLJČANE

8.              Koper                          RKS – OZ KOPER

9.              Škofja Loka                  RKS – OZ ŠKOFJA LOKA

10.             Majšperk                     OBČINA MAJŠPERK

11.             Cerknica                      OBČINA CERKNICA – PGD CERKNICA

12.             Zagorje ob Savi            RKS – OZ  ZAGORJE OB SAVI 2

13.             Logatec                        RKS – OZ LOGATEC 1

14.             Žužemberk                   CZ OBČINE ŽUŽEMBERK

©2020 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo.
Obvezni piškotki – Posamezni piškotki so nujni za delovanje spletne strani in jih ni moč onemogočiti.
Statistika – Dovoljujem anonimno spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Rdeči križ Slovenije