Mladi za boljši svet

Srečanje mladih v RKS z željo spreminjati lastno miselnost in nato miselnost drugih skozi promoviranje strpnosti, sodelovanja, nenasilne komunikacije

V ponedeljek, 4. decembra, smo se v Ljubljani zbrali mladi s skupnimi cilji – spreminjati lastno miselnost in nato miselnost drugih skozi promoviranje strpnosti, sodelovanja, nenasilne komunikacije... Po vzoru mednarodne iniciative YABC (Youth as Agents of Behavioural Change) smo skozi predavanja in delavnice udejanjali temeljna načela Rdečega križa in humanih vrednot.

Dan je bil zelo pester. Najprej je Kristina Spasić, strokovna sodelavka RKS prisotnim predstavila Rdeči križ Slovenije in iniciativo YABC. Psiholog, član gorske reševalne službe in predavatelj prve pomoči, gospod Žarko Trušnovec je na zanimiv način predstavil vzgojni in preventivni program prve pomoči. Za tem je Josip Vuletić s hrvaškega Rdečega križa na kratko predstavil delovanje mladih v okviru Rdečega križa pri njih, nato pa je izvedel delavnico, ki jo pri svojem delu tudi sicer izvaja z mladimi. Zadnji del dneva je bil posvečen predvsem temu, kar je namen YABC-a, to so delavnice za pridobivanje veščin o različnih socialnih temah.

Tri YABC trenerke: Živa Ozmec, Mojca Harmandić in Mateja Kopina so v skupinah izvajale delavnice za krepitev solidarnosti do sočloveka, strpnosti in vključevanja. Srečanja sta se udeležila tudi predsednik RKS dr. Dušan Keber in generalna sekretarka RKS Renata Brunskole. Novih znanj, idej in predlogov je bilo ob koncu srečanja ogromno. Veseli smo, da se nam je na srečanju pridružilo toliko mladih, ki v svetu želijo videti spremembe in so za to pripravljeni tudi delati. Želimo, da mladi dobijo priložnost, da se njihov glas sliši dlje, da imajo moč skozi temeljna načela Rdečega križa in skozi humane vrednote spreminjait sebe in svoje vrstnike in s tem soustvarjati prijaznejši svet.

Foto: Aleš Černivec

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.