Pakt o migracijah in azilu - Doseženo soglasje o ključnih političnih vidikih

Izjava Urada RK za EU

Nosilci odločanja v EU so dosegli politično soglasje o paktu: humano izvajanje novih pravil je najpomembnejše

Bruselj, 20. december 2023 – Danes so vlade EU in Evropski parlament dosegli soglasje o ključnih političnih vidikih pakta o migracijah in azilu – pomemben korak k dokončanju najbolj daljnosežne reforme azilne zakonodaje EU po letu 2016. Medtem ko se v prihodnjih mesecih dela na prenosu tega sporazuma v končna besedila pakta, pozivamo so-zakonodajalce, naj zaključijo reformo v duhu humanosti in zagotovijo, da bodo imeli migranti dostop do zaščite in dostojnih pogojev za sprejem.

Pozdravljamo vsa prizadevanja za zagotovitev skladnosti zakonodajnih predlogov s pravicami ljudi, ki prihajajo. Čeprav je namen sporazuma obravnavati kompleksnost in ključne pomanjkljivosti upravljanja migracij v Evropi, bi lahko bili standardi zaščite ogroženi, če ne bi ohranili temeljnih zaščitnih ukrepov v postopku odločanja o azilu. Vsi prosilci za azil morajo imeti koristi od sistematične, individualizirane in poštene obravnave svojih prošenj. To bo izziv, če bo izvajanje pakta sledilo ukrepom za upravljanje meja, ki jih podpira politični dogovor in ki temeljijo na obveznih pospešenih postopkih.

Reforme v veliki meri temeljijo na predpostavki, da bo zaostritev mejnih postopkov povzročila manjše število prosilcev za azil v Evropi. Vendar bodo ljudje še naprej iskali varnost, sredstva za preživetje ali ponovno združitev s svojimi najdražjimi. »Bojimo se, da bodo novi postopki, predvideni na mejah, ljudi izpostavili večjim tveganjem in pustili kritične potrebe neizpolnjene,« pravi Mette Petersen, direktorica urada Rdečega križa za EU, "Zato morajo so-zakonodajalci storiti vse, kar je v njihovi moči, da postanejo pravila EU o migracijah bolj trajnostna in osredotočena na človeka.“

Poleg tveganja preganjanja imajo lahko ljudje še dodatne razloge, da ostanejo v Evropi, vključno z družinskimi vezmi, akutnimi zdravstvenimi težavami ali drugimi ranljivostmi, ki jim preprečujejo vrnitev domov. Zato je ključnega pomena, da se ob azilnem postopku temeljito ovrednoti tudi možnost, da ljudje ostanejo.

Ljudem, ki iščejo zaščito, bi moralo biti omogočeno vsaj brezplačno pravno svetovanje, priprava na razgovore in pritožba na negativne odločitve v razumnih rokih. Nikoli se jih ne sme vrniti, dokler ni sprejeta dokončna odločitev o njihovem primeru. To je bistveno za zagotovitev pravic vseh prosilcev in povečanje njihovih možnosti za pošteno obravnavo. Še posebej je pomembno na mejah, kjer je manj možnosti, da bi ljudje prejeli status mednarodne zaščite.

Za zaščito azilnih zaščitnih ukrepov je ključnega pomena tudi omejitev razlogov in možnosti za usmerjanje prosilcev v pospešene mejne postopke. Otroci in ljudje v akutno ranljivih situacijah bi morali biti dovoljene izjeme z zagotovljenim dostopom do specializirane obravnave in podpore, ki jo potrebujejo. V obdobjih povečanega števila prihodov se bo pomembno upreti širjenju uporabe tovrstnih mejnih postopkov. Namesto tega bi se morala prizadevanja osredotočiti na to, da ljudje ne obtičijo na mejah v prenatrpanih in nečloveških razmerah.

Dokumentirane prakse so pokazale, da je osebam, ki so podvržene mejnim postopkom, pogosto odvzeta prostost, pri čemer nekateri doživljajo razmere, ki spominjajo na pridržanje. To je lahko še posebej škodljivo za otroke, katerih dobro počutje je zaradi takšne zaprtosti resno prizadeto. Da bi preprečili resnično zaskrbljenost, da bi se to razvilo v standardno prakso, je ključno vlagati v ustrezne sprejemne centre v skupnostih. Na podlagi izkušenj Rdečega križa je omogočanje interakcij med prišleki in domačini edini učinkovit način za spodbujanje medsebojnega razumevanja in pristnih povezav.

Glede na vpliv sprememb pakta na migrante, ki prihajajo v EU, je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da imajo dostop do humanitarne pomoči in osnovnih podpornih storitev, kjer koli že so. Pred uveljavitvijo pravil spodbujamo Evropsko komisijo in države članice, naj spodbujajo dialog z oblastmi in humanitarnimi akterji, da pregledajo humanitarne posledice trenutnih migracijskih politik EU in raziščejo humane načine za izvajanje novih pravil.

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.