Dobrodelni koncert se bliža

Lepo je deliti, vstopnice že v prodaji!

Bliža se september in z njim že 11. tradicionalni dobrodelni koncert, ki ga RKS tudi letos organizira v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Vstopnice so že v prodaji in dvorana se že polni.

S koncertom bomo podprli nacionalni humanitarni akciji »Lepo je deliti«, v kateri zbiramo sredstva za prehranske pakete in »Peljimo jih na morje«, s katero otrokom in starostnikom iz socialno šibkih okolij omogočamo počitnice na morju.

Dobrodelni koncert bo potekal v soboto, 15. septembra 2018, ob 20. uri, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Neposredno bosta koncert prenašala Televizija Slovenija in Radio Slovenija, v kontaktnem centru NLB d.d. pa bo potekalo zbiranje sredstev preko telefona, kjer se nam bodo za dober namen pridružili znani Slovenci.

Koncert bo izvedel Rok Ferengja z gosti in Big band okrestrom RTV Slovenija.

Vstopnice lahko naročite na sedežu RKS do 5. septembra 2018, na voljo pa bodo tudi na območnih združenjih in na blagajni Cankarjevega doma. Cena je enotna: 15 EUR.

 

Lahko jih naročite le z enim klikom: https://www.cd-cc.si/sl/kultura/glasba/rok-ferengja-z-gosti

Prva skupina otrok s pričaranimi nasmehi zaključila letovanje

Prva skupina otrok koroške, savinjske in obalno-kraške regije, je včeraj, v soboto, 30. junija 2018, zaključila svoje počitice v okviru projekta "Pričarajmo nasmeh". Otroci so imeli pester in zabaven program s številnimi športnimi in ustvarjalnimi delavnicami. Učili so se plavanja, nogometa in plesa, slikali s tempera barvami, izdelovali indijanske perjanice in se naučili nekaj besed v indijanščini. Za program so skrbele vzgojiteljice, za prijetno bivanje pa osebje MZL, zato so se otroci počutili prijetno in sproščeno. Spletli so številne nove prijateljske vezi. Mnogi so se med njimi zahvaljujoč temu družbenemu odgovornemu projektu letos lahko kopali v morju in izkusili morska doživetja z vrstniki. Ker prihajajo iz socialno šibkih družin, je to zanje pogosto edina možnost, da odidejo na počitnice.

 

Prva skupina je že prispela domov, polna nepozabnih vtisov in spominov. RKS je ponosen, da je partner v projektu s podjetjem Tuš že 16. leto. Doživetja otrok so tista, ki pomenijo največ. Vsi otroci si po končanem šolskem letu zaslužijo počitnice, prizadevali si bomo, da jih bodo deležni tudi v prihodnjih letih.  

Pričetek 12. tabora mladih ob reki Kolpi

Danes, v ponedeljek, 2. julija 2018, se je v RKS - OZ Metlika, v Kampu Podzemelj ob reki Kolpi pričel že 12. tabor mladih LAS RKS - OZ. 

Dopoldan je predstavnik URSZR Stane Zagorc mladim udeležencem tabora predstavil pomen klicne številke 112. Sledile so ustvarjalne delavnice, po tem pa je mlade obiskala lovka in kinologinja ZLD Bela krajina Maja Brunskole. Predstavila je lovske veščine, hranjenje divjadi pozimi in pomen varstva narave ter skrbi za čisto okolje. Kasneje so imeli v organizaciji Društva invalidov Metlika tudi turnir v igranju pikada.

Mlade je na prvem dnevu tabora obiskala tudi generalna sekretarka RKS, Renata Brunskole. Vse udeležence je obdarila s sladoledom.

Uspešno zaključen 13. tabor mladih Moč humanosti

Letos se je v Dolenjskih Toplicah v času od 26. do 30. junija odvijal že 13. tabor za mlade prostovoljce, ki ga je organiziralo Območno združenje RK Novo mesto. Vseh pet dni so bivali na OŠ Dolenjske Toplice, kjer je bilo poskrbljeno za nastanitev in prehrano. Bistvo tabora je bilo razvijanje socialnih veščin, socialnega čuta, medgeneracijsko druženje, spoznavanje novih ljudi, koristno izkoriščanje prostega časa ter pomoč starejšim.


Tabora se je udeležilo 21 mladih skupaj s petimi mentoricami. Prostovoljci prihajajo iz različnih srednjih in tudi osnovnih šol (Gimnazija Novo mesto, Ekonomska šola Novo mesto, Srednja zdravstvena in kemijska šola, Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija, Srednja strojna šola, Srednja šola za gostinstvo in turizem, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Frizerska šola Sevnica, OŠ Vavta vas in OŠ Bršljin).

V dopoldanskem času so opravljali terensko delo. Posebnost letošnjega tabora je bila vključitev v humanitarno akcijo Pomagajmo družini Rajk. Pri hiši so mladi prostovoljci tri dopoldneve čistili dvorišče, uredili vrtiček in barvali deske za napušč. Ostali pa so se skupaj z mentoricami odpravili do starostnikov v okolici, jim pomagali pri manjših hišnih opravilih ter se z njimi družili in pogovarjali. Obiskali so tudi pet stanovalcev Doma starejših občanov Črnomelj.

V popoldanskem času so mentorice za udeležence pripravile različne delavnice in socialne igre (aktualne mladostniške teme, šport, tematski večeri ...). Ogledali so si tudi film Družina in se nato o njem pogovarjali z Matejem Rajkom, ki je prijazno odgovarjal na vsa vprašanja v povezavi s filmom in življenjem družine Rajk. Seveda pa niso pozabili tudi na zabavo v Termah Dolenjske Toplice.

Za pomoč pri izvedbi tabora se zahvaljujejo KORK Dolenjske Toplice, Termam Dolenjske Toplice, OŠ Dolenjske Toplice, prostovoljki Nuši Rustja ter vsem ostalim, ki jih spodbujajo in podpirate v naših aktivnostih. Ob koncu so si obljubili, da se prihodnje leto ponovno srečajo in skupaj naredijo nekaj dobrega za pomoči potrebne.

Kri daroval kar 102-krat

Zlati grb Občine Dravograd za krvodajalca Marjana Kotnika

Ob občinskem prazniku občine Dravograd, je v petek, 29. junija 2018, gospod Marjan Kotnik prejel zlati grb občine Dravograd, ki mu ga je podelila županja Marjana Cigala. Marjan Kotnik je nagrado prejel na pobudo RKS - OZ Dravograd.

Gospod Kotnik je rojen 30. novembra 1959 in kri daruje že od svojega 18. leta. Kri je daroval tudi v času služenja vojaškega roka, po tem pa je postal redni krvodajalec v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer je kri daroval tudi po štirikrat letno. Vsega skupaj je kri daroval 102-krat.

Pričetek razvoza prehranskih paketov in pralnega praška

Rdeči križ Slovenije je pričel z razvozom 16.000 enotnih prehranskih paketov in 48 ton pralnega praška, ki so namenjeni oskrbi socialno ogroženih posameznikov in družin. Do 13. julija 2018 bo pomoć pomoč prejelo vseh 56 območnih združenj. Ta jo bodo v sodelovanju s krajevnimi odbori in predanimi prostovoljci namenila najbolj potrebnim pomoči.

RKS je prehranske pakete in pralni prašek zagotovil iz namenskih sredstev FIHO in sredstev zbranih v akciji "Lepo je deliti".

Podelitev priznanj krvodajalcem jubilantom ob občinskem prazniku občine Škocjan

V nedeljo, 1. julija 2018, so v OZRK Novo mesto, v sklopu praznovanja občinskega praznika Knobleharjevo 2018, podelili priznanja krvodajalcem.

Prejemniki priznanj so bili tisti darovalci krvi, ki so to dragoceno tekočino darovali 5-krat, 10-krat, 20-krat, 30-krat...vse do 90-krat. Vseh dobitnikov priznanj je bilo 29. Za največkrat darovano kri je na slovesnosti prejel priznanje Alojz Lindič, ki je kri daroval 90-krat.


Priznanja je v okviru srečanja starejših občanov Občine Škocjan Modrost in izkušnje podeljeval predsednik OZRK Novo mesto Marjan Grahut, ki je v svojem govoru poudaril pomen krvodajalstva in se zahvalil za to humano dejanje. Izpostavil je željo, da bi se čimveč ljudi odločilo, da postanejo krvodajalci. Nagrajencem sta čestitala  tudi Lidija Nograšek iz Centra za transfuzijsko dejavnost Novo mesto in župan občine Škocjan Jože Kapler.
Druženje se je nadaljevalo s kulturnim programom, ki ga je z ubranim petjem obogatila pevska skupina Klasje, nato pa so se predstavili učenci OŠ Frana Metelka Škocjan in glasbena skupina Lenarti. Po končanem programu je sledila pogostitev.

Zahvalo zaslužijo vsi tisti, ki v tej plemeniti akciji z darovanjem krvi pomagajo sočloveku.

Podelitev priznanj krvodajalcem jubilantom ob občinskem prazniku občine Žužemberk

Območno združenje RKS Novo mesto je v nedeljo, 8. julija 2018, v sklopu prireditev ob občinskem prazniku Občine Žužemberk podelilo priznanja krvodajalcem, ki so v zadnjem letu jubilejno-krat darovali kri. Povabljenih je bilo 31 krvodajalcev, ki so kri darovali od 5-krat do 50-krat. Za najvišje darovanje krvi je tokrat prejel priznanje Bogdan Longar. Zahvalo za prostovoljno delo s strani OZRK Novo mesto pa je prejela Tamara Plot.

Zbrane goste in krvodajalce jubilante so nagovorili predsednica KORK Žužemberk Alenka Sajovic, župan občine Žužemberk Franc Škufca in sekretarka OZRKS Novo mesto Barbara Ozimek.

 

Nastopala je glasbena skupina KUD Glasbene muze in harmonikarica Vesna Zarabec, program pa je popestrila še recitacija lokalne pesnice. Čestitamo prejemnikom priznanj in se jim zahvaljujemo za redno darovanje krvi in humanitarno delo

MIK Celje že 13. leto omogočil letovanje za 100 otrok

Danes, v četrtek, 12. julija 2018 je v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču potekal dogodek podjetja MIK, namenjen letovanju socialno ogroženih otrok. Podjetje MIK svojo družbeno odgovornost izkazuje in udejanja že 13 let tako, da vsako leto omogoči letovanje 100 otrokom. Dogodka so se udeležili predstavniki MIK Celja, RKS in MZL.

MIK Celje je eden najbolj prepoznavnih slovenskih proizvajalcev stavbnega pohištva. Letovanja za otroke organizira že od leta 2005, pri čemer počitnice omogoča tistim otrokom, katerih starši si počitnic ob morju zaradi nizkega socialnega statusa ne morejo privoščiti. Do leta 2013 so otroci letovali v Celjskem domu na Baški, od leta 2014 pa letujejo v MZL Debeli rtič. Rdeči križ Slovenije je izjemno ponosen na 13-letno partnerstvo, ki povezuje tako humanitarno aktivnost in pomoč otrokom, kot družbeno odgovornost uspešnega podjetja. Skupaj smo v vseh teh letih letovanje omogočili več kot 1200 otrokom in jim tako polepšali poletni čas ob koncu šolskega leta.

Na dogodku se nam je pridružila MIK-ova ekipa, ki je skupaj s prijatelji letos že tretjič prekolesarila celo Slovenijo z namenom, da bi zbrali dovolj denarja za počitnice otrok. Vsi, ki so kolesarili za dober namen, so imeli ves čas svoje kolesarske poti v mislih nasmehe na obrazih otrok, ki bodo lahko zaradi njihovega truda odšli na počitnice. Največja nagrada za vse kolesarje je, da jim je uspelo prekolesariti preko 600 km in počitnice na Debelem rtiču omogočiti novi skupini 100-tih otrok.

Vodja MIK-ovih vzgojiteljev Milan, je z otroci za ta namen pripravil posebno koreografijo, ki so jo otroci zaplesali v amfiteatru ob obali.

Direktor podjetja MIK, gospod Franci Pliberšek je ob tej priložnosti izrazil zahvalo vzgojiteljem in kolesarski ekipi podjetja MIK ter celotni ekipi MZL, ki že 13. leto otrokom omogoča letovanja za najmlajše. Vse otroke je pozval, naj se kot odrasli tudi sami angažirajo kot vzgojitelji na Debelem rtiču in svoje izkušnje delijo naprej. Povdaril je, da morajo otroci znati svoje izkušnje ljubezni in spoštovanja prenesti na druge. Ekipa sodelavcev MIK-a je z otroci preživela cel dan. Popoldan so se z ladjico odpravili na izlet v bližnji Ankaran na sladoled.

Zbrane je nagovoril tudi zakoniti zastopnik RKS, gospod Alojz Kovačič, ki je pozdravil otroke in povedal, da je podjetje MIK Celje eno izmed najbolj uspešnih družbeno odgovornih podjetij v Sloveniji. Otroci na ta način spoznavajo, kako lepo je biti na morju in bodo lahko septembra, na prvi šolski dan svoje vtise delili z vrstniki ter jim povedali, kaj vse so doživeli na počitnicah. Podjetju MIK Celje je zaželel še veliko poslovnih uspehov, saj bodo ta omogočila letovanja za novih 100 otrok.

Žak in Stella sta prevzela bon podjetja MIK Celje v vrednosti 30.000 EUR. Iskreno se zahvaljujemo podjetju MIK Celje za sodelovanje in izročeni vrednostni bon, ki je otrokom omogočil teden dni počitnic na morju. Verjamemo, da bodo morska doživetja, polna plavanja, novih prijateljskih vezi, prvih ljubezni, športa, glasbe in iger popestrila čas sprostitve in pripomogla k lažjemu povratku v šolske klopi ob začetku prihodnjega šolskega leta.

"Hiša izmenjave" odprla svoja vrata v Kopru

Območno združenje Rdečega križa Koper je danes, v petek, 20. julija 2018, v Kopru, na Vojkovem nabrežju (Vojkovo nabrežje 11, Koper), predstavilo “Hišo izmenjav”. Gre za prijeten prostor, ki je del projekta “Gremo naprej”, namenjenega socialni aktivaciji dolgotrajno brezposelnih in socialno ogroženih posameznikov. Z vstopom v program ti pridobijo možnost za ponovno vključevanje v delovno aktivnost ter pridobijo nova funkcionalna in socialna znanja ter izkušnje. Pridobljene veščine jim omogočajo doseganje osebnega razvoja in višajo motivacijo za delo .

Januarja 2018 so začeli s praktičnim delovnim usposabljanjem, v okviru katerega so ustvarjali najrazličnejše izdelke, katere so sedaj za menjavo ponudili v »Hiši izmenjave«. Ustvarili so unikatne torbice, nakupovalne vrečke, plažne torbe, toaletne torbice, drobižnice, šaljive predpasnike in unikatne likovne izdelke. Prav tako so od donatorjev za menjavo pridobili oblačila, šolske potrebščine, okrasno keramiko in druge zanimive uporabne predmete.

Obiskovalci lahko v zameno za prehrambene izdelke, higienske pripomočke, šolske potrebščine ali prostovoljne prispevke izberejo svoj izdelek. Zbrani artikli so namenjeni socialno ogroženim posameznikom ali družinam. Poleg izdelkov v hiši izmenjujejo tudi znanje, izkušnje, lepe misli ali dobre ideje.

Odprtja »Hiše izmenjav« so se udeležili predstavniki Mestne občine Koper in Rdečega križa Slovenije. Posebna zahvala gre predstavniku urada za družbene dejavnosti in razvoj Mestne občine Koper, g. Timoteju Pirjavcu, ki je podprl projekt in g. Borisu Popoviču, županu Mestne občine Koper. Prav tako gre za sodelovanje in podporo zahvala ge. Majdi Sabadin – Đorović.

Na odprtju je spregovorila tudi predsednica RKS – OZ Koper, ga. Marta Vrčon Komelj in povedala, da so občani zelo pozitivno sprejeli »Hišo izmenjave« ter da bodo septembra dobili nove udeležence, ki bodo ustvarjali izdelke pod vodstvom mentorja in jih nato ponudili za menjavo.

Pridružila sta se nam je tudi vodja projekta na RKS – OZ Koper, g. Andrej Gustinčič in sekretar RKS – OZ Koper, g. Iztok Jelačin. Zbrane je nagovorila tudi generalna sekretarka RKS – OZ Koper, ga. Renata Brunskole in se zahvalila vsem sodelujočim v projektu, še posebej partnerjem in prostovoljcem za izkazano naklonjenost in trud za uspešno izpeljavo projekta. Posebej se je zahvalila ge. Ireni Sirotič Dobrila za pomoč pri snovanju projekta skozi delo na RKS – OZ Koper in g. Borisu Popoviču za podporo s strani Mestne občine Koper. Projekt hiše izmenjav je eden tistih, v katerem znamo pokazati, kaj lahko naredimo za ljudi, ki potrebujejo našo pomoč. Na ta način jih opolnomočimo in nekega dne bodo prav ti ljudje pomagali nam, če bomo potrebovali pomoč.

Zahvalila se je tudi EU in MDDSZ, ki sta projekt podprla finančno ter vsem gostom in uporabnikom »Hiše izmenjav«. Človek se pokaže močnega takrat, ko zna suvereno stopiti skupaj s tistimi, ki potrebujejo pomoč.

Prostovoljcem projekta želimo veliko uspeha pri ustvarjanju in izmenjevanju izdelkov. Želimo si, da bi »Hiša izmenjave« zaživela kot projekt krepitve medsebojne pomoči, solidarnosti in prostovoljskega dela na tem območju. Verjamemo, da boste mnogi svojo podporo socialno ogroženim posameznikom in skupinam izkazali prav z menjavo v tej hiši in tako naredili nekaj dobrega za vse.

Izjava za javnost

Glavnega odbora Rdečega križa Slovenije

V ponedeljek, 23. julija 2018, se je z namenom reševanja pereče problematike, ki je pred kratkim prizadela Rdeči križ Slovenije, na izredni seji sestal Glavni odbor RKS, ki se je seznanil s finančno situacijo RKS. V okviru tega je obravnaval prejeto ponudbo banke za najem dodatnega kredita za plačilo izgubljenih tožb podizvajalcev pri gradnji Hotela Arija ter odziv Vlade Republike Slovenije, ki je zadevo poslala v proučitev Ministrstvu RS za obrambo, da bo le-to v roku 20 dni pripravilo gradivo za sejo Vlade RS. Obenem je Glavni odbor RKS obravnaval tudi medijske objave v zadnjem času, kjer se pojavljajo nepreverjene, neresnične in v določeni meri tudi žaljive objave o organizaciji in njenem vodstvu.

Po izgradnji Hotela Arija na Debelem rtiču so podizvajalci Vegrada v letu 2010 proti RKS vložili trinajst tožb za plačilo zneskov, ki smo jih že plačali glavnemu izvajalcu Vegradu. Sodišče je v  posamičnih pravdah večkrat in  različno odločalo, zato vsi postopki še niso zaključeni.

Zaradi,  v mesecu marcu 2018, v Državnem zboru RS sprejete avtentične razlage 631. člena Obligacijskega zakonika RS, je sodišče odločilo v škodo RKS v največjem zahtevku podizvajalca in zato mu mora plačati 1.411.014,13 EUR. Zaradi takšnih odločitev se  je RKS znašel v nezavidljivi, težko rešljivi in krivični situaciji, ko mora del sredstev, ki jih je že plačal, plačati ponovno. Skupno bo tako iz naslova izgubljenih tožb RKS moral podizvajalcem dodatno plačati znesek v višini cca 3.000.000 EUR.

Kljub situaciji, v kateri se je RKS znašel, kot najstarejša humanitarna organizacija, še vedno skrbi, da vse aktivnosti nemoteno potekajo. Skrbi za izvajanje javnih pooblastil – organizacijo in izvedbo krvodajalskih akcij, tečajev prve pomoči, je pripravljen na ukrepanje ob naravnih nesrečah in tako kot že vrsto let številnim socialno ogroženim otrokom in starejšim omogoča letovanja na morju ter socialno šibkim pomaga v obliki prehranskih paketov in druge materialne pomoči, na primer: v pripravi na novo šolsko leto zbira šolske potrebščine za socialno ogrožene otroke.

Nasmehe na obraz pričarali že drugi skupini otrok

Rdeči križ Slovenije v sodelovanju s podjetjem Tuš že vrsto let organizira letovanja za otroke iz socialno šibkih okolij, katerih starši jim zaradi nizkih dohodkov ne morejo omogočiti počitnic ob morju. Ponosni smo, da sodelujemo s tako družbeno odgovornim podjetjem, ki s svojo donacijo mnogim otrokom pričara nasmehe na obraze.

Obveščamo vas, da bo v času od 26. julija 2018 do 2. avgusta 2018 v MZL RKS na Debelem rtiču letovala že druga skupina otrok, ki bo teden preživela na Debelem rtiču v družbi sovrstnikov, prijaznih vzgojiteljic in vzgojiteljev ter predanih prostovoljk in prostovoljcev.

Za otroke bodo v MZL RKS pripravili bogat športno - ustvarjalni animacijski program. Prepričani smo, da si bodo mnogi izmed njih letovanje za večno vtisnili v spomin in da bodo nekateri čez nekaj let sami postali prostovoljci in širili vrednote RKS na nove generacije.

V tokratni skupini, ki šteje kar 110 otrok, bodo letovali  otroci iz RKS - OZ Idrija, Tolmin, Nova Gorica, Ajdovččina, Sežana,  Črnomelj, Metlika, Novo mesto, Trebnje, Grouplje, Kočevje in Ribnica.

S Tušem sodelujemo že 16. leto, kar kaže na izjemen posluh Tuša za humanitarne aktivnosti. Verjamemo, da bomo skupaj omogočili letovanje tistim otrokom, ki potrebujejo pomoč. Morska doživetja si zaslužijo vsi.

Poletne aktivnosti v podporo družinam

aktivnosti RKS - OZ Ljubljana

Območno združenje Rdečega križa Ljubljana je pripravilo številne aktivnosti, ki potekajo tekom poletja.

 

Ob zaključku šolskega leta in med počitnicami izvajajo številne aktivnosti, s katerimi podpirajo socialno in materialno ogrožene družine.

Obvestilnik z aktivnostmi in novicami si lahko ogledate na naslednji povezavi: 

https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Novice/Poletne_aktivnosti_v_podporo_druzinam/

 

Vabljeni, da tudi vi prispevate po svojih močeh. Vse, ki bi želeli na kakršen koli način pomagati pri izvajanju njihovih aktivnosti v podporo ljudem, ki zaradi različnih okoliščin potrebujejo našo pomoč, vabijo, da jim pišete na humanitarni.center@rdecikrizljubljana.si ali pokličete na 01 62 07 291.

Pravo supanje in vožnja s kajaki

Otroci v MZL doživeli pravo morsko pustolovščino

Včeraj, v petek, 27. julija 2018, je druga skupina otrok iz akcije "Pričarajmo nasmeh", doživela prav posebno morsko pustolovščino. Otroci so npreživeli čudoviti dan z ekipo iz podjetja Sandiline.

 

Predstavili so jim prave supe in kajake, nato pa so jih otroci tudi preizkusili pod budnim očesom izkušene ekipe. Večina otrok je bila prvič na supu ali v kajaku in šlo jim je odlično. Bili so navdušeni in veseli, da so priveslali do svetilnika in nazaj, na koncu pa so se najpogumnejši pomerili na tekmi.

 

Podjetju Sandiline se iskreno zahvaljujemo, da so omogočili tako prijetno izkušnjo več kot 80 otrokom iz socialno ogroženih družin in zdravstvenih kolonijah. Otrokom takšna doživetja veliko pomenijo, saj jih brez posluha podjetij, kot je Sandiline, nikoli ne bi izkusili. 

 

Verjamemo, da se bo takšna morska dogodivščina vsem otrokom vtisnila v spomin in da se bodo nanjo spomnili, ko bodo septembra ponovno sedli v šolske klopi.

Izbrali prava Miss in Mistra Debelega rtiča

Sončna sobota za otroke v MZL RKS

V soboto, 28. julija 2018 so otroci preživljali krasen dan v MZL RKS, obsijan s soncem in poln aktivnosti, ki so jih zanje pripravili animatorji. Imeli so različne športne aktivnosti, ustvarjalne delavnice, sprehode in večerno animacijo. Izbrali so prava Miss in Mistra Debelega rtiča in ju okronali. Kljub vročini se imajo otroci lepo in veliko plavajo. Skok v morje poskrbi za osvežitev in pohladitev v vročih, jasnih in dogodivščin polnih poletnih dneh.

 

Pričetek zdravstvenega letovanja otrok RKS - OZ Ribnica

Danes, v nedeljo, 29. julija 2018, je v MZL RKS prispelo 80 otrok v okviru zdravstvenega letovanja RKS - OZ Ribnica. 

Otroci so že nameščeni v sobah, razdeljeni po skupinah, popoldne pa jih čaka testiranje plavanja in končno uživanje v morju in bazenu. Želimo jim lep, sončen in morski pričetek letovanja ter prijetno bivanje v MZL.

Spoznavanje obalnih okusov

Otroci na letovanju na MZL RKS so včerajšnje lepo nedeljsko dopoldne izkoristili za delavnice UMMI. Okušali so različno obalno hrano in s tem spoznavali nove okuse. Izdelovali so tudi živali s tehniko origami.

 

V večernih urah so se prepustili glasbi in že dobro znanim koreografijam. Imajo se lepo in zagotovo bo tako tudi v prihodnjih dneh.

Ogled bunkerjev in klifa

V ponedeljek, 31. julija 2018 je bil dan na MZL RKS za otroke na letovanju barvito raziskovalni, saj so spoznavali naravo in okolico.

Najprej so si ogledali bunkerje, ki se skrivajo v bližini Debelega rtiča. Sprehodili so se tudi do klifa in se prepustili zvoku valovanja morja. Preostali čas so preživeli na plaži, kjer so pridno nabirali školjke, ki si jih bodo odnesli domov za spomin.

Tako lepo jim je tukaj, da kar pozabijo na skrbi.

©2019 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo.
Obvezni piškotki – Posamezni piškotki so nujni za delovanje spletne strani in jih ni moč onemogočiti.
Statistika – Dovoljujem anonimno spremljanje statistike obiska.

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Rdeči križ Slovenije