Podeljene zahvale prostovoljcem pri razdeljevanju hrane, sofinancirane s strani EU

Minister Luka Mesec razdelil zahvale območnim združenjem in prostovoljcem Rdečega križa

V torek, 30. januarja, je s strani ministra Luke Mesca v okviru Programa ESS+ za odpravljanje materialne prikrajšanosti v Sloveniji v obdobju 2021-2027 (POMP), potekal sprejem prostovoljcev obeh partnerskih organizacij Rdečega križa in Slovenske karitas. Dogodka se je udeležila tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

V okviru programa ministrstvo že od leta 2014 dalje zagotavlja pomoč materialno najbolj ogroženim. Z dodeljenimi sredstvi iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim (sklad) v višini 29 milijona evrov, letno pomoč prejme več kot 160.000 najbolj ogroženih oseb, največ žensk, starejših, otrok, enostarševskih družin. Približno 3.000 ton hrane (moka, testenine, olje – sončnično in olivno, konzervirana zelenjava - fižol, grah, pelati, med, konzerviran goveji golaž in konzerviran mesni ragu) letno, ki jih je ministrstvo dobavljalo v skladišča humanitarnih organizacij, se je razdeljevalo na več kot 350 razdelilnih mestih Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas po celotni Sloveniji.

Za namen pomoči prizadetim v poplavah je ministrstvo iz sklada zagotovilo dodatne količine hrane, to je dodatnih 98.068 kilogramov, hrana pa se je delila na razdelilnih mestih Rdečega križa in Slovenske karitas do konca leta 2023. Humanitarni organizaciji sta prizadete v poplavah vključevali tudi v različne spremljevalne ukrepe (zlasti psihosocialna pomoč in svetovanje). Pomoč prizadetim v poplavah so izvajali prostovoljci in humanitarni delavci na kar 50 razdelilnih mestih Rdečega križa Slovenije

V ta namen je minister Luka Mesec na torkovem slavnostnem dogodku podelil zahvale prostovoljcem in humanitarnim delavcem. Zahvale so prevzeli: v imenu Rdečega križa Slovenije – Zveze združenj predsednica RKS, mag. Ana Žerjal, v imenu RKS – OZ Domžale sekretarka Majda Mernik, v imenu RKS – OZ Ljubljana predsednica Marija Verbič, v imenu RKS – OZ Zgornje Savinjske doline sekretarka Ilka Kramer Marolt, v imenu RKS – OZ Mežiške doline predsednica Magdalena Piko, v imenu RKS – OZ Žalec sekretar Matjaž Češnovar in v imenu RKS – OZ Škofja Loka podpredsednica Magda Blaznik.

Zahvale so izjemno delo in nudenje različnih oblik pomoči  prizadetim v poplavah pa so prejela še naslednja območna združenja RKS: Kočevje, Piran, Postojna – Pivka, Kamnik, Brežice, Litija, Grosuplje, Idrija, Trbovlje, Zagorje ob Savi, Celje, Laško – Radeče, Maribor, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Dravograd, Slovenj Gradec, Gornja Radgona, Nova Gorica, Novo mesto, Velenje, Sevnica, Sežana, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Jesenice, Kranj, Radovljica, Tržič in Metlika.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost, Luka Mesec, je ob tej priložnosti povedal: »Problem je, da je naš svet nastavljen tako, da dostikrat vidimo samo slabo. V medijih ves čas beremo zgodbe o tem, kako se je nekdo znašel v težavah, zelo malokrat pa preberemo pozitivne zgodbe o tem, kako je nekdo, ki se je znašel v stiski tudi prejel. Ta del je bistveno bolj pomemben in pogostejši. Zanj ste zaslužni vsi tisti, ki svoj prosti čas ali poklicna življenja namenjate drugim. To je nekaj najbolj plemenitega, za kar se lahko nekdo odloči. Vaše delo drži skupnost pokonci. Je eno od lepil, ki nas vse skupaj dela v družbo in državo, ki ji v tujini marsikaj zavidajo. Premalokrat pa je javno oznanjeno, da to delo obstaja in še manjkrat, kako pomembno je to delo.«

Predsednica Rdečega križa, mag. Ana Žerjal, pa je povedala naslednje: »Na Rdečem križu Slovenije vsak dan, 365 dni na leto, pomagamo ljudem v različnih stiskah, naša območna združenja in predani prostovoljci ne počivajo. Lansko leto je Slovenijo močno zaznamovalo – najbrž med nami ni človeka, ki ga vodne ujme ne bi posredno ali neposredno prizadele. Silna moč narave kot posledica slabega ravnanja z njo je bilo za Slovenijo prvo zares glasno opozorilo, da moramo biti spet pripravljeni na prav vse.

Pri Rdečem križu Slovenije smo bili pripravljeni tako kot vedno. Prizadetim smo pomagali po najboljših močeh z vso mogočo razpoložljivo pomočjo in v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami in institucijami. Pomagali smo skoraj 9000 gospodinjstvom in jim skupno razdelili za nekaj več kot 9 milijonov evrov pomoči. O naporih, prizadevnosti in nesebičnosti naših prostovoljcev – več kot 1.500 jih je sodelovalo in pomagalo med in po poplavah; smo že pogosto govorili – današnja priznanja so še en velik in iskren hvala prav vsem. 

Pri Rdečem križu Slovenije se želimo ob tej priložnosti zahvaliti Vladi Republike Slovenije, ki nam je zaupala transparentno in kar najhitrejše razdeljevanje prve finančne pomoči najbolj prizadetim v poplavah. Sicer pa Rdeči križ Slovenije v sodelovanju z državo, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ob pomoči Evropske komisije letno zgolj s hrano pomagamo povprečno 90 tisoč prejemnikom naše pomoči, z materialno in drugo pomočjo, npr. vključevanjem v družbo, pa pomagamo kar 130 tisoč ljudem.  

Hvala vsem, ker verjamete v naše delo in nas pri tem podpirate ter nam stojite ob strani.«

Foto: STA

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.