Pri Rdečem križu Slovenije smo zaključili z izplačevanjem prve finančne pomoči

Rdeči križ Slovenije razdelil vso pomoč Vlade RS

Ljubljana, 19. september 2023 – V tem tednu pri Rdečem križu Slovenije zaključujemo z izplačevanjem 5 milijonov evrov finančne prve pomoči, ki smo jo prejeli s strani Vlade Republike Slovenije po avgustovski vodni ujmi.

Z današnjim dnem bomo pri Rdečem križu Slovenije zaključili z razdeljevanjem 5 milijonov evrov (od skupno 10 milijonov, ki jih je Vlada RS za prizadete v poplavah namenila Slovenski karitas in nam). Obseg škode je bil manjši od prvotno ocenjenega, zato smo zneske pomoči za prvo (trajno uničene hiše ali stanovanja) in drugo (poplavljene stanovanjske etaže) stopnjo proporcionalno povečali (s koeficientom F = 1,51).

Od skupno 8500 vlog, ki smo jih prejeli na obeh humanitarnih organizacijah, smo pri Rdečem križu Slovenije sredstva razdelili med 4419 upravičencev. Število upravičencev po škodnih stopnjah in višina finančne pomoči, ki smo jo pričeli razdeljevati prejšnjo sredo, so:

- izplačilo v višini 4.521,28 EUR za prvo stopnjo je bilo izplačano 60 gospodinjstvom,

- 1449 upravičencev je prejelo izplačilo v višini 2.260,64 EUR za drugo stopnjo škode in

- za tretjo, nespremenjeno stopnjo, je izplačilo v višini 500 EUR skupno prejelo 2910 gospodinjstev.

Skupna višina sredstev je bila 5.001.044,00 EUR.

Že prejšnji ponedeljek smo pri Rdečem križu razdelili tudi 500 tisoč evrov, ki nam jih je Vlada Republike Slovenije namenila iz naslova neurij med 12. julijem in 2. avgustom 2023. Vse tri organizacije (skupen znesek 1, 1, milijona evrov je Vlada RS v razmerju 45:45:10 razdelila med Rdeči križ Slovenije, Slovensko Karitas in EHO Podpornice) smo skupno prejele 970 vlog. Pri Rdečem križu Slovenije smo v ponedeljek, 11. septembra 2023, izplačali sredstva po predhodno usklajenih in dogovorjenih kriterijih, in sicer:

- po prvi stopnji (popolnoma uničena stanovanja ali hiše) je bilo upravičencev 22,

- po drugi stopnji (poškodovane strehe, ostrešja in prizadeti stanovanjski prostori) smo sredstva izplačali 186 upravičencem,

- 125 upravičencev je bilo upravičenih do sredstev glede na tretjo stopnjo škode (zaliti kletni prostori, poškodovana infrastruktura ter fasade, okna in vrata),

- po četrti stopnji (delno odkrite strehe, uničene zaloge hrane ali kurjave ter poškodovane stene in tla) pa smo pri Rdečem križu Slovenije sredstva izplačali 101 upravičencu.

Skupno smo razdelili 500.112,19 EUR.

Prejšnji teden smo vzpostavili tudi klicni center na številki 031 500 900, kjer naši operaterji od ponedeljka do petka med 10. in 16. uro odgovarjajo na vprašanja glede izplačevanje prve finančne pomoči. Najbolj pogosta vprašanja in odgovore pa smo že objavili tudi na naši spletni strani.

Pri Rdečem križu Slovenije smo prejeli za 3,1 milijona EUR donacij (poslovnih in fizičnih oseb ter SMS donacij), milijon evrov smo najbolj prizadetim prek naših območnih združenj razdelili v obliki vrednostnih kartic, dostavili in razdelili smo tudi za več kot 400 tisoč evrov materialne pomoči (pitna voda, hrana in prehranskih izdelki, higienski pripomočki in potrebščine, čistila) ter več kot 200 razvlažilnikov

Naše ekipe bolničarjev so še vedno aktivne na terenu tudi pri nudenju prve psihološke pomoči in psihosocialne podpore, vsi pa se zavedamo, da se nudenje pomoči s tem ne končuje. Pri Rdečem križu Slovenije bomo tako še naprej pomagali vsem, ki pomoč potrebujejo, s tem razlogom pa bomo še naprej zbirali tudi finančna sredstva – tako na našem bančnem računu, prek SMS sporočil ali z nakazili prek kreditnih kartic.   

Nazaj
©2024 Rdeči križ Slovenije Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.